Sağlık

Vücudunuzdaki benler yaşayacağınız süre hakkında bilgi veriyor!

Vücudumuzda bulunan; çoğu doğuştan gelmekle birlikte sonradan da ortaya çıkabilen benlere birçoğumuz aldırış etmeyiz. Ancak bu lekeler aslında bazı durumların habercisi olarak bizlere önden haber vermektedir. Hatta yapılan çalışmalarda vücuttaki ben sayılarının yaşam süresi ile ilgili de bilgiler verdiği aktarıldı.

Çoğu doğuştan oluşmuş olmakla birlikte bazı durumlarda yaş ilerledikçe sonradan da ortaya çıkabilen benler, birçok kişinin önemsemediği lekeler olarak vücudumuzda var oluyor. Bulunduğu bölgelere göre değerlendirildiğinde bazı durumlarda sağlığımızı tehdit eden benler aslında bazı hastalıkların habercisi olarak sayılabilirler. Vücuttaki çıktığı yerler ve sayılarıyla hakkında ipuçları veren benlerle ilgili yapılan bir çalışmada ise ben sayısıyla insan ömrü arasında ilişkiler olabileceği ele alındı.

Beyaz tenli bireylerde ortalama 30 adet ben bulunurken, bazı kişilerde bu rakam istisnai bir şekilde 400’lere kadar ulaşabilmektedir. Peki bunun sebebi nedir?

Özellikle ikizlerde yaşlanmayı geciktiriyor

Benler yaşla birlikte kaybolma özelliğine sahipken, Kings College London İkiz Araştırma Birimi’ndeki bilim insanları, ben sayısı ile yaşlanma hızının bir göstergesi olan telomer uzunluğu arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. 100’den fazla çok sayıda beni olan kişilerin biyolojik yaşlarının, 25’ten az olanlara göre, altı ila yedi yıl daha genç olduğunu göstermektedir. Beyaz kan hücrelerindeki uzun telomerler, kalp, kemik gibi farklı organ ve dokuların yaşlanmasının yavaşlaması ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bunun sonucunda daha uzun telomerlere sahip ikizlerin, benlerinin yaşlanmayı geciktirdiği gözlenmiş oldu.

Doğuştan gelen benler

Bu tip benler doğum lekesi olarak adlandırılır. Boyut, şekil ve renk bakımından oldukça farklılıklar vardır. Bebeklerin yaklaşık yüzde 0,2 ila 2,1’i doğuştan bir ben ile dünyaya gelmektedir. Bazı doğum lekeleri, çocuk daha büyük olduğunda, örnek olarak 10 ila 12 yaşlarında ve lokal anesteziyi daha iyi tolere edebildiğinde kozmetik ürünlerle tedavi edilerek yok edilebilir.

Yaygın benler

Edinilmiş benler, doğduktan sonra cildinizde oluşan benlerdir. Bunun yanında yaygın benler olarak da bilinmektedirler. Cildinizin herhangi bir yerinde oluşabilirler.  Açık tenli insanlarda normalde bu benlerin 10 ila 40’ı olabilmektedir.

Atipik benler

Atipik benler vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Atipik benler çoğunlukla gövdede bulunur, fakat onlara boynunuzda, başınızda veya kafa derinizde de rastlayabilirsiniz. Nadiren yüz bölgesinde oluşmaktadırlar. İyi huylu atipik benler, melanom (bir tür cilt kanseri) ile aynı özelliklerin bazılarına sahip olabilirler.  Bu yüzden, düzenli cilt muayeneleri yaptırarak benlerinizdeki değişiklikleri izlemeniz gerekebilir.

Başa dön tuşu