Sağlık

DSÖ’den kritik uyarı

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020’de 87 ülkeden elde ettiği verilere dayanarak bildirdiğine göre, COVID-19 pandemisinin ilk yılında, son çare antibiyotikler de dahil olmak üzere ilaçlara da dirençli olan kan dolaşımı enfeksiyonuna neden olan bakterilerin oranı arttı.

Antibiyotiklerin aşırı ve/veya yanlış kullanımı, mikropların birçok tedaviye dirençli hale gelmesine yardımcı olurken, geliştirme aşamasındaki replasman tedavilerinin boru hattı endişe verici derecede seyrek.

Cuma günü vurgulanan rapor yazarlarına göre, hastanelerde tipik olarak yaşamı tehdit eden kan dolaşımı enfeksiyonlarına neden olan Klebsiella pneumonia ve Acinetobacter spp gibi bakterilerde yüksek seviyelerde -% 50’nin üzerinde – direnç bildirilmiştir.

Bu enfeksiyonlar genellikle diğer tüm antibiyotikler başarısız olduğunda kullanılan ilaçlar olan “son çare” antibiyotiklerle tedavi gerektirir.

Rapora göre, Klebsiella pnömonisinin neden olduğu kan dolaşımı enfeksiyonlarının yaklaşık %8’i, karbapenem adı verilen hayati bir son çare ilaç grubuna dirençli hale geldi.

DSÖ Küresel Antimikrobiyal Direnç İzleme Sistemi lideri Dr. Carmem Pessoa-Silva bir medya konferansında, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının çok yüksek olmaya devam ettiğini, ancak son çare antibiyotiklerin etkisini daha yeni kaybetmeye başladığını söyledi.

Umut mesajı, “tehdide yanıt vermek için çok dar bir fırsat penceremiz var” dedi.

Antibiyotiklerin dizginsiz kullanımını sınırlamak için uyumlu bir baskı olsa da, yeni araştırmaların hızı acımasız olmaya devam ediyor.

 

Başa dön tuşu