Sağlık

Sağlıklı güzel bir cilt için bu vitaminlere dikkat

Çevre kirliliği olan büyük şehirlerdeki insanlar, küçük kasabalarda yaşayanlara göre daha erken yaşlanıyor çünkü hava kirliliğinden, dumandan strese kadar pek çok dış etken var. Bu nedenle, cilt bakımında antioksidanların önemi modern zamanlarda çok daha belirgin hale gelmektedir.

Yüksek enerjili ultraviyole A (UVA) güneş ışınları çevre kirliliği ile birleştiğinde cildinizdeki oksidatif hasar çok daha büyük olur. Normal şartlar altında vücudumuzda oksidanlar ve antioksidanlar arasında bir denge vardır. Vücudumuz çoğu serbest radikali nötralize etmeye yetecek kadar antioksidan üretir, ancak yaşlandıkça hücrelerimiz onları yeterince hızlı ve etkili bir şekilde ortadan kaldırmakta başarısız olmaya başlar. Bu durumda vücudumuzu dışarıdan desteklememiz gerekir. Hücrenin sürekli olarak radikaller tarafından saldırıya uğraması durumuna oksidatif stres denir.

Serbest radikaller sağlığımız için oldukça zararlıdır ve antioksidanlar bu radikalleri kolaylıkla nötralize edebilen moleküllerdir. Radikallerden korunmak için vücudumuzda yeterli miktarda antioksidan olması çok önemlidir. Cilt bakımının temel amacı, iç ve dış etkenler nedeniyle oluşan serbest radikalleri temizlemek ve yok etmektir.

Böylece cilt doğal dengesine kavuşur ve sağlıklı bir görünüme kavuşur. Cildimiz gün boyu sigara dumanından hava kirliliğine, stresten radyasyona, UV ışınlarına kadar dış etkenlere maruz kalır ve arınmaya ihtiyaç duyar. Cildin temizlenmesi kuruluk, yağlı his veya benzeri cilt problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Antioksidanlar, serbest radikalleri uzaklaştırma ve caydırıcı özellikleri nedeniyle son yıllarda insan beslenmesinde önemli araştırma konularından birini oluşturmakta, aynı zamanda serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek veya var olan radikalleri temizleyerek hücre hasarını azaltan moleküllerdir.

Antioksidanlar vücut hücreleri tarafından üretilir ve gıda yoluyla da elde edilebilir. İnsan vücudunu zararlı serbest radikallerden koruyan gıdalarda bulunan başlıca doğal antioksidanlar, başlıca vitaminler – C, E ve A – birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan flavonoidler, en iyi yağ kaynağı tarafından emilen karotenoidler ve polifenollerdir. sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar gibi çoğu bitki bazlı gıdanın içerdiği.

Bu bileşiklerin doğal antioksidanlar açısından zengin olan ve yeryüzünde yaygın olarak bulunan bitkilerden alınması, gıda olarak ekstrakte edilerek gıda katkı maddesi veya koruyucu olarak kullanılması giderek önem kazanan bir konu haline gelmiştir.

Günümüz cilt bakım ürünlerinde temel cilt yapılarını oksidasyona karşı daha iyi korumak ve antioksidan savunma ağını güçlendirmek için çeşitli antioksidanlar kullanılmaktadır.

C vitamini

Haricen uygulanan C vitamininin cilt üzerindeki etkileri detaylı olarak incelendiğinde cildin UV ışınlarının neden olduğu kızarıklık ve güneş yanığı hücrelerinin oluşumunu engellediği görülür. Bu özelliğinden dolayı özellikle güneş kremleri ve yüz bakım ürünlerine C vitamini eklenir. C vitamininin cilde uygulandığında kollajen sentezini uyardığı ve kırışıklıkların görünümünü iyileştirdiği de bilinmektedir. Tüm bu faydalarının yanı sıra antioksidan döngüsünde E vitamininin antioksidan özelliğini tekrar kazanmasını sağlar.

E vitamini

Cilt ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir başka antioksidan da E vitaminidir. Yağda çözünen E vitamini ailesi, güneş yanığı hücrelerinin sayısını azaltır ve bu nedenle tümör oluşumunu önleyebilir. Araştırmalar, E ve C vitaminlerinin birlikte kullanılmasının, tek başına kullanılmasına göre güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha güçlü koruma sağladığını gösteriyor.

Niasinamid

Nikotinamid olarak da bilinen niasinamid, B-3 vitamininin biyolojik olarak aktif bir şeklidir. Bir klinik çalışmada, topikal olarak uygulanan niasinamidin ince çizgileri ve cilt rengini azalttığı ve cilt dokusunu ve tonunu iyileştirdiği görülmektedir. Güçlü antiinflamatuar etkisinin yanı sıra antioksidan özelliklerine dayanan bir başka çalışma, nikotinamidin cilde uygulanmasının akne tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.

Retinoidler

Retinoidler, A vitamini vitaminleri olan veya onunla kimyasal olarak ilişkili olan bir kimyasal bileşikler sınıfıdır. Belirli bir vitaminin vitameri, söz konusu vitaminin fonksiyonlarını yerine getiren ve söz konusu vitaminin eksikliğinin belirtilerini önleyen ilgili birçok bileşikten biridir. Ciltte doğal olarak bulunan bir antioksidan olan A vitamini, kan akışını artırır ve cildin kollajen üretimini uyararak cilt elastikiyetini artırır.

Alfa Lipoik Asit

Alfa lipoik asit vücutta sentezlenebilen ve ıspanak, brokoli, domates gibi bazı besinlerde bulunabilen güçlü bir antioksidandır. Serbest radikal hasarını önleyen lipoik asit, yağda ve suda çözünür olması bakımından antioksidanlar arasında tektir. Lipoik asit ayrıca antioksidan döngüsünde E vitamini geri kazandıran C vitamini ve glutatyon ile etkileşime girerek hücre zarını korur. Bu sayede cilt hücrelerinin onarımına yardımcı olur.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 veya ubiquinone, yağda çözünen bir bileşik ve balık, kabuklu deniz hayvanları ve ıspanak, brokoli ve karnabahar gibi bitki gıdalarında bulunan güçlü bir antioksidandır. Yaşlanma karşıtı ve kırışık önleyici bir bileşik olarak kolajen ve elastin hasarını önler ve ayrıca kolajen üretimini uyarır. Normalde hayvan hücreleri tarafından sentezlenebilen koenzim Q10’un üretimi zamanla azalır. Bu nedenle anti-aging ürünlerin bileşiminde oldukça önemli bir konuma sahiptir.

Fenolik antioksidanlar

Bu gruptaki antioksidanlar, serbest radikal temizleme yeteneği açısından çok güçlü özelliklere sahiptir.

Peki özellikle antioksidanların önemini öğrendikten sonra hangi besinleri tüketmeliyiz ve cilt bakımında hangi ürünleri kullanmalıyız? Bununla ilgili detaylı bilgileri önümüzdeki hafta paylaşmayı düşünüyorum. O zamana kadar temiz kalın ve cildinize özen gösterin.

Başa dön tuşu