Sağlık

Cilt lekesi nedir nasıl oluşmaktadır?

Ciltte leke oluşumu, yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişen koşullardan kaynaklanabilir. Cildimize rengini pigment melanin adı verilen bir madde verir. Melanin, melanositlerden elde edilir. Cildin üst tabakası melanosit hücrelerine ev sahipliği yapar. Melanin üretildiğinde cildimiz eşit renkte bir görünüme sahip olur. Benler, çiller, yaşlılık lekeleri ve diğer cilt renk değişimleri, melanosit hücrelerinin gruplarında veya kümelerinde oluşabilir. Bazı durumlarda ciltte dengeli bir melanin kaynağı olan çok fazla melanin olabilir veya hiç olmayabilir. Cilt renk bozukluklarına anormal kan damarları, mantarlar ve cildimizin diğer kısımları neden olabilir.

Cilt lekelerin oluşmasının nedeni nedir?

Bireylerin genetik özelliklerinden yaşam tarzlarına kadar her detayın tanı aşamasında önemli bir yeri vardır ve bunları tek tek sıralamak mümkün olmayabilir. Cilt lekesinin ortaya çıkmasının veya artmasının birkaç ana nedeni vardır.

Hamilelik süreci

Yaşlılık

İlaçlardan kaynaklı yan etkiler

Enfeksiyonlar

Deride yanma

Deride kesikler

Dengesiz beslenme

Genetik yatkınlıklar

Hormon tedavileri

Kimyasal maddelerle temas

Güneşte uzun süre kalmak

Böcek ısırıkları

Zehirlenme

Yağlı besinleri fazla tüketmek

Cilt lekeleri türler nedir?

Cilt lekeleri doğuştan veya sonradan oluşan cilt lekeleri olarak şu şekilde sıralanabilir;

Cilt kanseri: Bazal hücreli, skuamöz hücreli ve melanom hücreli cilt kanserleri, ciltte çeşitli yamalar veya lezyonlar olarak ortaya çıkar. Kanser tedavileri kanser hücrelerinden kurtulabilir ancak bazı durumlarda tedaviden sonra ciltte kalıcı lekeler oluşabilmektedir.

Akne: Ergenlik döneminde ciltte aşırı yağ üretimi soruna neden olabilir. Sivilceler makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon veya hormonsal değişikliklerden kaynaklanıyorsa siyah veya beyaz noktalar olarak görünebilir. Yüzdeki kalıcı lekeler, sıkmaktan veya düzgün tedavi edilmemekten kaynaklanabilir.

Deride döküntü: Lekeler, deri döküntülerine neden olan cilt hastalıklarından kaynaklanabilir.

Melazma: Güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkan siyah veya kahverengi lekelere verilen isimdir. Erkeklerde ve kadınlarda burun, alın, üst dudak ve yanaklarda görülebilir. Güneş ışınları, hamileler, doğum kontrol hapları ve diğer faktörler melazmaya neden olabilir.

Doğum lekeleri: Doğum lekeleri doğuştan cilt değişiklikleridir. Çoğunlukla zararsız doğum lekeleri vardır. Doğum lekeleri kahverengi, gri veya siyah olabilir.

Vitiligo: Süt beyazı lekeler, melanositlerin ölümü veya vücuttaki yetersiz üretimden kaynaklanır. Yüzde, kollarda, bacaklarda ve genital bölgede Vitiligo lekeleri vardır. Vitiligo’nun kesin nedeni bilinmemektedir.
Çil: Çiller, belirli bölgelerdeki melanosit konsantrasyonunun bir sonucudur. Çiller çocuklukta olduğu gibi yetişkinlikte de ortaya çıkabilir. Yüz, sırt ve eller gibi güneşe maruz kalmanın çillere neden olduğu bölgelerde daha sık görülür.

Güneş lekeleri: Yaz aylarında daha sık ortaya çıkan güneş lekeleri vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde görülebilmektedir. Kalıcı hale gelen güneş lekeleri yaz aylarında koyulaşabilmektedir. Çil gibi görünen ancak çilden daha büyük olan güneş lekesi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Cilt lekeleri nasıl tedavi edilmektedir?

Ciltteki lekeler lazer yöntemi ile giderilebilir. Bazı kremler cilt lekelerini yok etmekte etkili olabilir. Her durumda en etkili yöntem cilde bir doktor tarafından özel tedavi seçeneğinin uygulanmasıdır.

Başa dön tuşu