Sağlık

Uyku sorunu yaşayanlar için deliksiz uykunun sırrı açıklandı

Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen melatonin hormonu daima karanlık bir ortamda sentezlenerek kana karıştığını belirten İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, melatonin mutlu olmanın alt yapsını oluşturan en önemli molekül olduğunu vurgularken melatonin hormonu eksik olan bireylerin mutluluğunun da eksik olduğunu dile getirdi.

Bu sebepten geceleri yatak odalarında kullanılan gece lambalarının solgun bir şekilde kırmızı renk olması tercih edilmelidir. Çünkü bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahip olmalıdır.

Vücuttaki en önemli biyolojik unsurlardan olan melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyen bazı durumlarda değinen Prof. Dr. Kutlu, şehir hayatı ve modern yaşam koşullarına bağlı olarak sürekli aydınlık gecelerde bulunmak, elektromanyetik dalga kirlilikleri, gece mesaileri ve uyku bozukluklarına yol açan hastalıkların melatonin hormonunu salgılanmasına engel olmaktadır, ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ali Kutlu, biyolojik ritmimizi bozan ve melatonin salgısının geceleri yükselmesine engel olan ışıklı ve aydınlık gecelerin, yıllar içerisinde hücreleri kalıcı hasara neden olan kanser olma riskini artırdığını ifade etti.

Geceleri pencerelere dikkat

Geceleri perdeler tamamen örtülü olsa bile bazı perdeler tarafından odaya ışık sızabilmektedir. Bu konuda Prof. Dr. Kutlu, melatoninin halk arasında mutluluk hormonu olarak bilindiğini, ancak bilinen anlamda bir hormon olmadığına dikkat çekti. Hormonlar adına tanımlanan bir çok genel özelliği yapısında barındırmayan melatonin, daima karanlıkta ve kana salgılanır. Karanlık periyot herhangi bir durumda zarar gördüğünde pineal bez derhal melatonin üretimini durdurarak kandaki melatonin düzeyini düşürmüş olur. İnsanoğlunun melatonin salgısı günlük saatle ilişkili değildir, biyolojik saate göre değişiklik gösterir. Biyolojik saat ise tamamen aydınlık-karanlık döngüsü ile ilişkilidir. Karanlık periyoda ne zaman geçerseniz o zaman melatonin hormonu salgılanmaya başlar ve karanlık devam ettikçe sentez de devam eder. Perdeler örtülü olsa bile pencereden odanıza giren ışıklar veya kullandığımız dijital aletlerin ekranlarından yansıyan yapay ışıklar (mavi ışık) melatonin salınımını engellemektedir.

Fazla aydınlıkta hücre hasarı meydana gelebilir

Melatonin mutlu olabilmenin altyapısını oluşturan en önemli molekül olarak bilinir. Melatonini eksik olan bireylerde mutluluk da eksiktir ifadelerini kullanan Prof. Dr. Kutlu, tıp ve ilaç firmalarının uzun süre yüz çevirdiği bu hormonun, şimdilerde Batı dünyasının en iyi antidepresanı olarak işlem görmektedir. Gündüzleri kan melatonin düzeylerimizin düşük olması, en az gece yüksek olması kadar da önem arz eder. Yani melatoninin kendisi kadar önemli bir başka bilgi de kan ritminin olmasıdır. Modern insanlar gecelerini fazlaca ışığa maruz bırakarak, kendine aslında kötülük yapmaktadır. Biyolojik ritmi bozan ve melatonin salgısının yükselmesine engel olan ışıklı geceler, yıllar içerisinde hücrelerde kalıcı hasarlara sebebiyet vererek kanser olma riskini artırmaktadır.

Başa dön tuşu