Sağlık

Kışlık konservelere dikkat

Bülent Ecevit Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Esra Acıman Demirel tarafından yapılan bir araştırma sonucunda; konservelerin yeterli ısı ve basınçla kapağının sıkı bir şekilde kapatılması gerektiğini ve kullanımdan önce en az 10 dakika boyunca kaynatılması gerektiğini ifade etti.

Zonguldak’ta bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç Dr. Esra Acıman Demirel, bozuk konserveden kaynaklanan botulizm hastalığının ölüme neden olabileceğini belirterek vatandaşları uyardı. Bozulmuş konservelerin ölümcül etkilerinin olduğunu belirten Doç Dr. Esra Acıman Demirel, 50 yaşlarında bayan bir hasta yaklaşık 1 ay önce yutma güçlüğü çekme, bulanık ve çift görme şikayetiyle hastaneye başvurduğunu anlatıyor. Hastanın solunumda güçlük çekmesi ve bozukluk olması sebebiyle yoğun bakıma alındığını belirten Esra Acıman Demirel hastanın öyküsü derinleştirildiğinde sorunun konserve tüketiminden kaynaklı olduğunu söylüyor. Doç Dr. Esra Acıman Demirel, hastada botulizm olduğunu düşünerek antitoksin tedavisi uyguladı ve hastanın takibinde düzelme olduğunu belirtti. Solunumu düzlen ve taburcu edilmek üzere servise çıkarılan hastanın takipleri devam ediyor.

YETERLİ ISI VE BASINÇ OLMALI

Konserveleri yaparken yeterli ısı ve basınçla kapatılması gerektiğini belirten Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç Dr. Esra Acıman Demirel, botulizmin toksin gıdalarla bulaşan bir hastalık olduğunu ve bu nedenle konserve yapımı sırasında yeterli ısı ile kapatılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle kapağı şişmiş ve kokusu normalden farklı olan konservelerin yenmemesi gerektiğini ve yine 1 yaş altı çocuklarda bal tüketimi yapılmaması gerektiğini de özellikle belirtiyor. Boztulizm gıda alımından yaklaşık 18- 36 saat sonra belirtileri başlıyor. İlk önce halsizlik ve yorgunlukla başlayan rahatsızlık diğer belirtiler olmadan ayırt edilemeyebilir. Akabinde dikkat edilmesi gereken nokta çift görme, konuşma güçlüğü yaşama ve yutma güçlüğünün artması ve öyküsünde de konservenin var olması mutlaka Botulizm düşüncesini ortaya atıyor Teddavisine en erken şekilde başlanması gerek çünkü toksin ne kadar erken sürede vücuda verilirse hastanın hayatta kalması da o kadar fazla olur.

BOZULMUŞ KONSERVELER ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Bozulmuş konservelerden bir miktar dahi alınmasının ardınsan ölümcül etkilere yol açabileceğini belirten Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, konservelerin yeterli ısı ve basınçla kapağının sıkı bir şekilde kapatılması gerektiğini ve kullanımdan önce en az 10 dakika boyunca kaynatılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca konserveyi mikrodalgada ısıtmanın toksinleri öldürmediğini de özellikle belirtiyor.

Başa dön tuşu