İHA’lar için dev yenilik: KERKES Projesi kabul edildi!
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, insansız hava araçlarının (İHA) küresel konumlama sistemi (GPS) olmayan sahalarda da görev yapabilmesini sağlamış olan Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi’nin başarı ile tamamlandığını ve teslim edildiğini aktardı.
Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile, proje hakkında şu sözlere yer verdi:
“İHA’ların küresel konumlama sistemi (GPS) olmayan sahalarda da çalışabilmesine olanak sağlayan Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi’nde başarılı bir şekilde sona ulaştık ve teslimini gerçekleştirdik. Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalışmış olduğu bu teknoloji ile mini İHA’larımız, GPS köreltmesi gibi elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev alabilecek. Ülkemize kazandırdığımız bu kritik ve önemli kabiliyet sayesinde, vatan savunmasında ordumuz için hem caydırıcı bir güç hem de savaş ortamında oyun değiştirici bir teknoloji olmaya imza atacak.”
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’den (STM) yapılan açıklamada da Türkiye için sahada taşların yeniden dizilmesine sebep olacak bir teknolojiye imza atıldığını belirtti. STM’nin, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğü ile başlamış olduğu KERKES Projesi’nde sona varıldığını vurgulayarak, İHA platformlarının GPS’ten bağımsız görev yapabilmesi için imkan sağlayan KERKES Projesi’nin kabulünün tamamlandığını belirtti.
Türkiye’ye kazandırıldı
“Askerimizin ileri teknoloji gerektiren tüm ihtiyaçlarını karşılamak için hazırız, buradayız” açıklama ve görüşlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, dünyada sadece birkaç ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknolojide STM’nin milli mühendislik kabiliyetleri ile Türkiye’ye kazandırıldığını vurguluyor.
KERKES ile İHA’ların elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görevlerini yapabileceklerini belirten Güleryüz, şu sözlere yer verdi:
“Haberleşme imkanının olmadığı durumlarda sensörlerden alınan veri ve görüntüler işlenerek konum tespiti gerçekleştirilebilecek, yapay zeka ve derin öğrenme teknikleri sayesinde tespit edilen hedefler vurulabilecek. KERKES Projesi’nin sonunda elde edilen bu yetenek seti, diğer mini-mikro, taktik veya operasyonel İHA sistemlerine de uyarlanarak kullanılabilecek. Bu kabiliyetin kara ve deniz platformlarına da entegre edilebileceğini ifade ederek sahada askerimizin ileri teknolojili tüm ihtiyaçlarını karşılayabilek için daima hazırda bekliyoruz.”