Teknoloji

Güneşte yaşanan patlamalar dünyayı karanlığa gömebilir

Güneş üzerinde meydana gelen patlamalar bilim insanlarını bir hayli endişelendirdi. Yetkililer güneşte yaşanan patlamaların dünyaya ulaşacak olan manyetik dalgalar sebebiyle haftalar süren karanlığa sebep olabileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz pazar ve pazartesi günlerinde, güneş üzerinde gerçekleşen patlamalar dünyada etkisini gösterdi ve bazı küçük kara parçaları atmosfere kadar ulaştı. Ancak bilim insanları yaptığı araştırmalar ile güneş üzerinde daha büyük fırtınaların oluştuğunu ve çok hızlı bir şekilde dünyaya doğru yöneldiğini tespit etti. Yetkililer, güneşten gelen manyetik dalgaların dünyada haftalar süren bir karanlığa neden olabileceğini açıkladı. Geçtiğimiz pazar ve pazartesi günlerinde güneş üzerinde gerçekleşen patlamalar dünyayı vurdu. Bilim dünyası hayretler içerisinde olanı anlamaya çalışıyor çünkü kimse böyle bir patlama beklemiyordu.

Patlama sonrasında dünyanın atmosferinde güneş ile karasal parçacıklar çarpıştı. Bu durumdan oluşabilecek sorunlar yetkilileri korkutuyor.

Ancak bu yaşanan ilk güneş fırtınası değil. Son zamanlarda bu patlamalar sıkça görülüyor. Uzmanlar bir fırtına bulutunun perşembe günü güneşten şaşırtıcı bir hızla fırladığını ve dünyanın manyetik alanı ile çarpıştığını dile getirdi.

Hindistan Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi, güneş rüzgârı ve Dünya’nın manyettosferiyle etkileşime girmesi sebebiyle bir ekvatoral koronal deliğinin oluşmuş olabileceğinden bahsediyor.

Korona kütle delikleri, Güneş’in atmosferinden fırlatılan yüklü parçacık anlamına gelmektedir. Bu parçacıklar Dünya’nın manyetik alanı ile etkileşime girdiği zaman nefes kesen görüntüler meydana geliyor. Ancak bunun beraberinde elektrikşebekelerinde hasar oluşabilir ya da uzay aracı operasyonlarını ve uydu iletişimlerini bozabilir.

Uzmanlar bu bozulma sebebiyle dünyanın karanlığa görülebileceğini vurguluyor. Ayrıca bu manyetik bozulmalar çok kararsız bir halde. Bu durumda meydana gelebilecek hasar ve problemler günler hatta haftalar boyu sürebilir.

Gökbilimciler bu patlamaların ilk olarak 12 Temmuz civarlarında meydana geldiğini tespit etti. Uzmanlar 15 Temmuz’da ise Güneş’in kuzey yarımküresinde ortaya çıkan patlamının Dünya’ya uulaştığını dile getirdi.

Bu manyetik alanlar Dünya’da eşi benzeri bulunmayan Kuzey ışıklarının da ana kaynağı. Bunun yanında bazı göçmen hayvanlar da bu güneş patlamalarından etkilenmekte. Geçtiğimiz ayda, yine bir güneş fırtınası dünyayı vurmuştu.  Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin belirttiğine göre 25 Haziran akşamında gece boyunca G1 sınıfı  jeomanyetik bir fırtına yaşanmıştı.

Aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı, güneş fırtınalarına dikkat çekerek bu durumun yörüngedeki tüm uyduları yok edebileceğinden bahsetmişti.

Başa dön tuşu