Sağlık

Dünyanın En Değerli Balı: Anzer Balı

Rize ilinin İkizdere ilçesinin Ballıköy’üne bağlı Anzer Yaylasının bir yanı Çoruh Nehrine, bir yanı Uzungöl’e, diğer bir yanı ise Bayburt ili ne uzanmaktadır. Deniz seviyesinde yüksekliği ise 2150 metredir.

Balıyla ünlü olan Anzer Yaylası, florası ve eşsiz doğal güzellikleri ile de önemli bir ekoturizm alanıdır. Bölgedeki endemik bitkileri ve dertlere deva olan balı sayesinde namını tüm dünyaya duyurmuştur.

Anzer Balı Nasıl Üretilir?

Mayıs aylarında kovanlarından çıkan Kafkas cinsi arılar, ağustos ayına kadar bölgedeki tüm çiçeklerden polen toplar. Tüm bu süreç doğal bir şekilde yürütülür ve bu süreçte arılara dışarıdan herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Kendine has tadı ve dokusu ile de diğer ballardan ayrılan anzer balının en büyük özelliği ise tabii ki de dünyanın hiçbir yerinde olmayan 850 metreden 2500 metreye uzanan çiçek florası.

Anzer Balının Tarihçesi

1850’li yıllarda Doğu Alman Prusya Kralı olan 4. Fricdich Wilhelm hastalığa yakalanır. Şifa bulmak içinde Botanikçisi Karl Koch’u Osmanlı Padişahı Abdülmecit’e gönderir. Abdülmecit ise İstanbul’a gelen Alman Botanikçiyi karadenizin yaylalarına yönlendirir.

Uzun bir süre buradaki yaylalarda araştırma yapan Karl Koch, Rize’nin Anzer yaylasındaki bitki çeşitliliğini ve yoğunluğu fark ederek araştırmalarını bu yaylada yoğunlaştırır. Yaptığı incelemelerde Avrupa’da görmediği çiçek türlerini bu yaylada görür ve bu çiçeklerin ise sadece Anzer’e özgü endemik bitki olduğunu keşfeder. Araştırmasını tamamlayıp buradan gördüğü bal ve çiçekleri de yanına alarak Avrupa’ya döner. Ardından da Anzer yaylarında yaptığı incelemelerin yer aldığı bir kitap çıkararak Anzer’i tüm dünyaya duyurur. Sonrasında ise birçok bilim insanının uğrak yeri olur Anzer Yaylası. Şimdilerde ise ekoturizm alanıdır Anzer Yaylası.

Coğrafi Tescilli Anzer Balı

1990’lı yıllarda Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Kadriye Sorkun ve onun başkanlığında oluşturulan bir ekiple Anzer Yaylasında yaklaşık 4-5 yıl süren bir araştırma yapar. Yörenin coğrafyası ve bitki örtüsü mercek altına alınır ve gerekli tüm kayıtlar tutulmaya başlanır. O günden beride bölgenin bal analizlerini sadece Hacettepe Bal Analiz Laboratuvarı tarafından yapılmaktadır.
Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün anzer balı için 2019 yılında başlattığı coğrafi işaret belgesi alma girişimi, 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.

Anzer Balının Yararları

• Güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak birçok hastalığa karşı koruma kalkanı oluşturur.
• Kanı temizler.
• Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım eder.
• Enerji verir, halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.
• Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
• Kansere karşı oldukça güçlü bir koruyucudur.
• Boğaz enfeksiyonu, astım, öksürük ve vücutta oluşan çeşitli yararlar (aft, ameliyat yaraları gibi) için iyileştirici özelliği vardır.
• Metabolizmayı düzenler. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. İshali önler.
• Saç dökülmesini önler. Cildi yeniler.
• Kısırlığa karşı koruma sağlar.
• Cinsel gücü artırıcı özellik taşımaktadır

Başa dön tuşu