Sağlık

Böbreklerin sağlığını gösteren kreatinin maddesi

Karaciğer tarafından üretilerek, kan tarafından süzülen ve ardından idrar yoluyla dışarı atılan kreatinin maddesi; birçok kan testinde karşılaşılan bir maddedir.

Kreatinin belirli bir seviyenin altında ya da üstünde çıkması, böbrek hastalıklarının oluştuğunun habercisidir.

Son zamanlarda herhangi bir şüpheden ya da nedenden dolayı kan testi vermek durumunda kalmışsanız, her hastalık şüphesinde farklı bir maddenin testi yapılırken hemen hemen her testte kreatin seviyesinin ölçüldüğünü de görmekteyiz.

Kreatinin idrar yoluyla dışarı atılan bir maddedir. Eğer herhangi bir nedenden dolayı yapılan kan veya idrar testinde; bu madde normal seviyenin altında ya da üzerinde çıkmışsa böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmadığının göstergesi olarak görülebilir.

Kreatin vücudumuzda karaciğer tarafından üretilmektedir. Kaslar için gerekli olan enerji kreatinin bileşeni tarafından karşılanmaktadır. Kanda bulunan mikroskobik kümeler tarafından defalarca süzülen bu bileşendeki faydalı maddeler vücudumuzda kullanılmak üzere kan yoluyla dolaşım sistemine karışır. Geri kalan maddeler ise kreatinin adı verilen bileşik ile idrar yoluyla vücuttan dışarı atılmaktadır.

Bu anlamda bakıldığı zaman aslında kreatinin hiçbir işe yaramayan, kreatin maddesinin süzüldükten sonra oluşan atığına verilen addır. Fakat kreatinin herhangi bir böbrek rahatsızlığının olup olmadığını anlayabilmek için yapılan testlerde büyük önem teşkil etmektedir. Bu bileşen böbreğin doğru çalışıp çalışmadığını gösteren en önemli göstergedir.

Direkt olarak kreatinin testi olarak bilinen bir test bulunmamaktadır. Genel kan tahlillerinde ve idrar testlerinde rutin olarak bakılan onlarca bileşenden yalnızca bir tanesidir. Kan bu maddeyi doğru filtrelerse ve böbrek doğru bir şekilde dışarıya atarsa kreatinin maddesi yapılan testlerde istenilen aralıkta sonuç verecektir.

Böbrek kaynaklı olabilecek hastalık belirtileri olarak;

Sürekli devam eden yorgunluk hali, dikkat eksikliği, iştahsızlık, uzun süreli uyku düzensizliği, yüzde, göz çevresinde, bileklerde, karında, ayak bileklerinde yaşanan şişlik, köpüklü, kanlı, kahverengi idrar, İdrar yaparken yanma v idrarda azalma, düzensiz bir şekilde tuvalet ihtiyacı, böbrekler ve çevresinde yaşanan uzun süreli ağrılar ve yüksek tansiyon halleri gösterilebilir. Buradaki rahatsızlıklara sebep olabilecek bilinen bir rahatsızlığınız yoksa eğer, doktorunuz böbreklerinizin çalışma fonksiyonunun bozuk olduğundan şüphelenerek sizlerden kan ve idrar testi isteyebilmektedir. İstediği testlerde kreatinin seviyesi normal yüzeyinde seyrediyor gibi görünüyorsa böbrekleriniz sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir.

Başa dön tuşu