Teknoloji

Bilinen en eski cerrahi ‘Uzuv Kesme’ operasyonu keşfedildi!

Bilim insanları, Endonezya’daki bir mağarada 31 bin yıllık iskelet buldu. İskelet üzerinde yapılan incelemeler sonucunda iskelet sahibine ampütasyon işlemi yapıldığı keşfedildi.

Bir insanın çeşitli sağlık nedenlerinden dolayı uzvunun vücudundan ayrıldığı ampütasyonişlemi, bulunan iskelet sayesinde bundan on binlerce yıl öncesinde dahi yapıldığı keşfedildi. Endonezya’da bir mağarada kazı çalışması yapan arkeologlar, genç bir insana ait olduğu belirlenen iskelette büyük bir keşfe imza atmış oldu.

Arkeologlar, genç bir insanın iskeletinde bacağa ampütasyon uygulandığına dair bazı izler buldu. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre gence yapılan ampütasyon işlemi, henüz çocukluk dönemindeyken yapılmıştı. İşin en ilgi çeken yanı ise, iskeletin tam 31 bin yıllık olmasıydı.

Çocuk ampütasyonun ardından birkaç yıl daha hayatta kaldı

Bilim insanları, iskelet üzerinde yaptıkları incelemelerin ardından bacak kemiğinde büyüme ve iyileşme gibi bazı bulgulara rastladı. Bu izler, gencin ampütasyon sonrasında iyileştiğini ve ardından altı ila dokuz yıl daha yaşadığını gösterdi. Fakat onlu yaşlarının sonu ya da yirmili yaşlarının başında hayatını kaybetmiş olduğu anlaşıldı.

Çocuk, şiddet yerine ampütasyon işlemine tabi tutuldu

Bilim insanları iskelet üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda şiddet yerine ampütasyon işlemine tabi tutulduğunu gördü. Çocuğun iskeleti bu konuda büyük ipuçları barındırıyor. Çünkü kendisi bir iyileşme süreci meydana gelmiş, bu süreçte de gence yardım edildiğine dair işaretlere rastlanmıştı. Dolayısıyla gencin bacağını kaybetmesi, bir ceza ya da ritüel değil de bir ameliyat olarak görüldü.

Yeni keşif, 31 bin yıl öncesine dair akıllarda soru işaretlerini ortaya çıkardı. Bilim insanları, o dönemde ne tür taş cerrahi aletlerin kullanılmış olabileceğini araştırmaya başladı.

Başa dön tuşu