Akdeniz ve çevresindeki erkeklerde göğüs kılı neden daha fazladır?
Göğüs kılı, halk arasında döş kılı olarak da bilinmektedir. Döş kılı Akdeniz ve çevresinde çok daha fazladır.
İnsanlar bundan milyonlarca yıl önce aynı maymunlar gibi çok yoğun kıl tabakasına sahipti. Yaşanan evrimsel süreç ile birlikte bu kılların çok büyük bir kısmından arınmış olmamıza rağmen özellikle de erkeklerde göğüs bölgesinde yoğun kıl rastlanabilmektedir. Özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde göğüs kılı konusunda yüksek oran olduğu gözlenmiştir. Bu oranı ülkemize bakarak da rahatlıkla tahmin edebiliriz.
Neden Akdeniz ve çevresinde daha çok?
Vücut kılı türlerinden biri arasında yer alan göğüs kılı; boyun ve karın arasında kalan bölgede yar alır. Ergenlikten sonra çıkmaya başlayan bu kıllar androjenik saç tipleri ile birlikte gelişim sağlar. Bu durum çoğunlukla erkeklerde görülse de bazen kadınlarda da rastlanabilmektedir. Androjen seviyesine bağlı olarak gelişen bu kıllar cinsel özellik olarak da düşünülebilir.
Neden erkeklerde?
İnsan evrimi çok uzun zamandır süren bir değişim. Uzun yıllar önce aynı diğer primat kuzenlerimiz gibi bizler de kürk derecesinde kıllara sahiptik. İnsanlığın belki de en büyük evrim sıçrayışı olan iki ayak üzerinde durabilmek, pek çok şeyde olduğu gibi kıllanma yapısında da değişiklik olmasına yol açtı. İki ayak üzerinde durabilen insan zamanla avlanmanın yalnızca yemek ihtiyacını karşılayabilmek için olmadığını anladı. Soğuktan korunabilmek için avlanan hayvanların postlarını kullanan insanların vücutlarını kaplayan bir kürk ihtiyacı ortadan kalmaya başladı. Doğal seçilim sayesinde daha kılsız insanlar oluşmaya başladı. Günümüzde ise insanlarda yüz ve göğüs kıllarının bulunmasının asıl sebebi olarak cinsel seçilim düşüncesi oluyor.