Ekonomi

2022 Mayıs Kira Artış Oranları Belli Oldu! Kira Zammı Yüzde Kaç?

TÜİK Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre yasal olarak TÜFE oranında artış yapılan kira zamları da belli oldu. Mayıs ayında kira artışı yapacak olan vatandaşlarımız için 2022 mayıs kira artış oranları kaç? 2022 Mayıs kira zammı yüzde kaç?

Son zamanlarda yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle ev sahibi olmak artık bir hayal haline geldi. Kiracı vatandaşlarımız ise TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamlarını bekliyor. Beklenen o açıklama geldi. Nisan enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte kira zam oranları da belli oldu. Peki 2022 mayıs kira artış oranları kaç? 2022 Mayıs kira zammı yüzde kaç?

Özellikle son bir yılda katlanarak artan ev fiyatları, birçok vatandaşın ev sahibi olma hayallerini suya düşürdü. Barınma ihtiyacını kiracı olarak karşılayan vatandaşlarımız ise yüksek enflasyon nedeniyle yapılan yüksek zamlardan şikayetçi TÜİK tarafından Nisan enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte mayıs ayında kiralara yapılabilecek zam oranları da belli oldu.

2022 Mayıs Kira Zammı Yüzde Kaç?

Kiracı olan ve mayıs ayında kiralarına zam yapılacak olan vatandaşlarımız için beklenen açıklama geldi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan Nisan ayı enflasyon rakamları açıklamasıyla birlikte 2022 Mayıs ayı kira zam oranı yüzde 34,46 oldu.

Ülkemizde ev sahipleri, kiracılarına en fazla Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında zam yapabiliyor. Enflasyona bağlı olarak hesaplanan bu rakam da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirleniyor. Her ayın 3. günü açıklanan enflasyon rakamlarına göre, ev sahipleri o yıl kiracılarının yeni kira bedellerini belirliyor. Mayıs ayının 3. günü bayram tatiline denk geldiğinden dolayı enflasyon verileri bu gün açıklandı ve 2022 Mayıs ayı kira artış oranları da belli oldu.

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, kira artışında baz alınan TÜFE’nin 12 aylık ortalama değeri %34,46 olarak hesaplandı. Dolayısıyla ev sahipleri kiracılarına bir yıl geçerli olmak üzere en fazla yüzde 34,46 oranında zam yapabilecekler.

Örnek vermek gerekirse 1500 lira kira ödeyen bir kiracı, mayıs ayında yüzde 34,46 oranında zam yapacak. Bu da 516 liraya denk geliyor. Dolayısıyla bu kiracı 2023 yılı mayıs ayına kadar 2016 lira kira ödeyecek.

Son 1 yıl içinde dünya genelinde en büyük problemlerden biri haline gelen yüksek enflasyon, kiracıları da vurdu. Katlanarak artan ev fiyatları nedeniyle ev sahibi olmanın hayalini dahi kuramayan vatandaşların, yükselen kiralar karşısında da eli kolu bağlı kaldı.

Başa dön tuşu