SağlıkTeknoloji

Kornea sivrileşmesi için deneysel bir tedavi yöntemi uygulamaya geçti

İsveç’te bulunan bilim insanları görme kaybına yol açan kornea sivrileşmesi rahatsızlığına alternatif bir tedavi bulunduğunu aktardılar. Normalde kornea implantı ile çözüm bulunmaya çalışan hastalık, hayvanlardan elde edilen bir protein sayesinde artık tedavi edilebilecek.

İsveçli bilim insanları, görme kaybına sebep olan kornea sivrileşmesi hastalığının tedavisi ile ilgili çok önemli bir gelişmeye adım attılar. Araştırma ekibi “Kornea sivrileşmesi yani tıbbi adıyla bilinen keratokonusu domuz derisinden üretilen bir madde ile tedavi etmeyi başardık” şeklinde bir açıklama yaptı.

Yeni sistem sayesinde domuz derisinden sağlanan kolajen, özel bir jel haline getiriliyor ve bu jel; 3 boyutlu yazıcılarla üretilen implanta dönüştürülerek, hastaların gözüne yerleştiriliyor. Bu sayede incelmiş olan korneanın yırtılmasının da önüne geçmiş oluyor.

Bilim insanları geliştirilen özel madde sayesinde bağışıklık sistemini tetiklemediğine özellikle dikka çekti.

Çöpe atılan bir madde artık görmeyi mümkün kılıyor

Araştırmacılar, “Normal tedavi yöntemi kullanılırken bağışçıdan alınan kornea kullanılabiliyor ancak vücudun her zaman bir reddetme riski var. Gıda endüstrisinde normalde çöpe atılan bir maddeyi kullanarak tedaviyi mümkün hale getiriyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Araştırmacılar; gerçekleştirilen tedavi sayesinde tüm hastaların görebildiğini aktardı.

Uygulamaya ilişkin, “İmplant tedavisinin uygulandığı tüm hastalar görme yetisini yeniden kazandı. Bazı hastalarda daha başarılı sonuç vermiş olsa da hepsi artık çok daha iyi görebiliyor” ifadelerini kullanıldı.

Sık görülen bir rahatsızlık olan kornea incelmesi, genelde ergenlik yaşlarında baş gösteriyor. Gözün saydam tabakası olan korneanın sivrileşmesiyle oluşan hastalık görme kaybına kadar ilerleyen sonuçlar doğurabiliyor. İsveç’te geliştirilen tedavinin 3-4 yıl içinde geniş çapta uygulanmaya geçmesi hedefleniyor.

Başa dön tuşu