Güncel

Türkiye, PKK yanlısı propaganda nedeniyle İsveç elçisini çağırdı

Dışişleri Bakanlığı , İskandinav ülkesinin NATO’ya katılma hedefinin ortasında, Perşembe günü PKK/YPG terör sempatizanlarının Türkiye karşıtı propagandasını protesto etmek için İsveç’in Ankara büyükelçisini çağırdı .

Diplomatik kaynaklar, bakanlığın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’yi hedef alan terör propagandasından Ankara’nın hayal kırıklığını dile getirdiğini belirterek, olayı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Türkiye ayrıca İsveç’i, ülkenin NATO üyeliğine ilişkin üçlü muhtırayı açıkça ihlal eden bu tür terör faaliyetlerine izin vermemesi ve İskandinav ülkesine faillere karşı harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İsveç makamlarını terör örgütlerine karşı gerekli adımları daha fazla gecikmeden atmaya çağırıyoruz.”

Mesajı, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom’un videoyu kınayan tweet’ine doğrudan yanıt olarak geldi.

Billstrom, Stockholm’ün “siyaset hakkında açık bir tartışmayı” desteklediğini ancak “siyasi temsilcilere yönelik tehdit ve nefretten uzak durduğunu” yazdı.

“Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanını belediye binasının dışında idam ediliyormuş gibi tasvir etmek iğrenç.”

Kınama, başkent Stockholm’deki tarihi Belediye Binası önünde toplanan terör yandaşlarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a benzetilen kuklayı binanın önündeki direğe ayaklarından asarak o anın video görüntülerini sosyal medyada paylaşmasının ardından geldi. medya.

Daha sonra terör örgütüne bağlı bir sosyal medya hesabında yayınlanan görüntülerde, Türkiye ve Erdoğan’a yönelik tehditlerin Türkçe altyazılı olarak yapıldığı görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Türkiye’nin endişelerini ve beklentilerini İsveç makamlarına ilettiğini söyleyerek propagandayı “en sert ifadelerle” kınadı.

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra uzun süredir devam eden askeri uyumsuzluklarını bir kenara atan İsveç ve diğer İskandinav ülkesi Finlandiya, Haziran ayında resmen NATO üyeliğine başvurdu. İki ülkenin ittifaka katılması için başvurularının 30 NATO üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. 28 üye oy kullanırken, Türkiye ve Macaristan oylarını geri çekerken, Ankara başta İsveç olmak üzere PKK ve son yıllarda örgüt olan Gülenci Terör Örgütü (FETÖ) gibi çeşitli terör gruplarının üyelerini barındırmakla eleştiriyor. Türkiye’de 2016’da mağlup edilen darbe girişiminin arkasında.

Taraflar, 28 Haziran’da Madrid’de düzenlenen bir NATO zirvesinde, Stockholm ve Helsinki’nin Türkiye’nin güvenlik kaygılarını ele alma ve daha sıkı terörle mücadele yasaları ve terör zanlılarının iadesi gibi temel talepleri yerine getirme sözü verdiği üçlü bir anlaşma imzaladılar.

Aralarında Erdoğan’ın da bulunduğu Türk yetkililer, Türkiye’nin mutabakat tam olarak uygulanana kadar İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerine onay vermeyeceği konusunda uyardılar.

Başa dön tuşu