Güncel

Pakistan başbakanı Şahbaz Şerif Türkiye’ye geliyor

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında beraberindeki bir heyetle Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacak.

Pakistan başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri ele almak üzere üç günlük resmi bir ziyaret için Salı günü Türkiye’ye gelecek.

Gezi, Şahbaz Şerif’in, siyasi kargaşanın ardından eski Başbakan İmran Han’ın güven oylamasıyla devrilmesinin ardından Nisan ortasında göreve başlamasından bu yana Türkiye’ye ilk ziyareti olacak.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada, Şerif’in Erdoğan ile görüşmesinin Pakistan-Türkiye ikili ilişkilerinin “tüm yelpazesini” kapsayacağı ve bölgesel ve uluslararası meseleleri ele alacağı belirtildi.

Açıklamada, üst düzey bir heyetin eşlik ettiği başbakanın, önde gelen Türk işadamları ve çeşitli sektörlerden potansiyel yatırımcılarla da “kapsamlı etkileşim” içinde olacağı belirtildi.

Pakistan’dan çeşitli sektörlerde önde gelen şirketlerin temsilcilerinden oluşan bir iş heyeti, iş görüşmelerine katılmak için ayrı ayrı Türkiye’ye seyahat edecek.

Şerif, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile işbirliği içinde düzenlenen Pakistan-Türkiye İş Konseyi Forumu’na da katılacak.

Açıklamada, “Bu etkinlikler sırasında Başbakan Pakistan’ın geniş yatırım potansiyelini vurgulayacak ve Türk şirketlerini Pakistan’a yatırım yapmaya ve Pakistan-Türkiye ticari ve ekonomik bağlarını güçlendirmeye teşvik edecek” denildi.

Pakistan’ın önde gelen işadamları bu etkinliklere katılacak ve aralarında B2B görüşmeleri de yapacak” dedi.

Türk şirketleri Pakistan’a inşaat, enerji, katı atık yönetimi, hijyen ürünleri, elektronik ve süt ürünleri dahil olmak üzere farklı sektörlerde 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Bu yıl Pakistan ve Türkiye, yapılandırılmış kurumsal mekanizmalarla desteklenen diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıl dönümünü kutluyor.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesinde etkili olan liderlik düzeyinde birincil platformdur.

HLSCC’nin şu ana kadar altı oturumu gerçekleşti ve 7.’sinin bu yıl yapılması planlanıyor.

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Pakistan ile Türkiye arasındaki tarihi ve uzun süredir devam eden ilişkiler, ortak inanca, ortak tarihe ve temel ilgi alanlarında birbirlerine karşılıklı destek olma şanlı geleneğine sıkı sıkıya bağlıdır” dedi.

“Türk liderliği ve hükümeti, Keşmir’in haklı davasını kararlılıkla destekledi. Türkiye, Jammu ve Keşmir ile ilgili İİT Temas Grubunun önemli ve aktif bir üyesidir” denildi.

“İki ülke, barışçıl ve istikrarlı Afganistan, Filistin ve İslamofobi ile mücadele de dahil olmak üzere bir dizi konuda yakın görüşlere sahip.”

Açıklamada, Şerif’in Türkiye ziyaretinin “ticaret, yatırım, bölgesel bağlantı, sağlık, eğitim, kültür ve insandan insana ilişkiler alanlarında ikili işbirliğinin derinleştirilmesi ve genişletilmesi bağlamında önemli olduğu” belirtildi.

İki ülke arasındaki liderlik diyaloğunun ve mevcut çok boyutlu stratejik ilişkinin daha da güçlendirilmesine yardımcı olacak ve bu eşsiz ortaklığı yeni zirvelere taşıma çabalarına yeni bir ivme kazandıracak” dedi.

Başa dön tuşu