Kuraklığa ve yoksulluğa karşı tarım devrimi
İklim kriziyle mücadelenin yanı sıra tarlalarda ürün çeşitliliğini ve verimliliğini artırarak gıda güvenliğini sağlayacak Dikili Yahşibey Sulama Göleti İsale Hattı’nın ilk etabı açıldı. Başkan Soyer, “Kuraklığa ve yoksulluğa karşı bu tarım devrimini biz başlattık ve birlikte başarıyoruz.”
İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda inşaatı devam eden Dikili Yahşibey Sulama Göleti İsale Hattı’nın tanıtım toplantısında ilk etap suyu verildi. Tarımda doğru sulama yöntemlerinin kullanılması. Dikili’nin Yahşibey ve Bademler mahallelerinde toplam 7 bin dönüm alana hizmet verecek proje, yüksek basınçlı damla sulama sistemiyle tarlalara bereket getirecek. Dikili Yahşibey Sulama Göleti tam kapasiteyle devreye girdiğinde 545 çiftçiye can suyu olacak. Yahşibey’de düzenlenen tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, muhtarlar, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kooperatif üyeleri ve çok sayıda çiftçi katıldı. . katıldı.
“İzmir’de tarım devrimini başlattık”
Törende konuşan Başkan Tunç Soyer, “Tarım son yıllarda tüm dünyanın önemsediği stratejik öneme sahip bir sektör olarak öne çıkıyor. İzmir’in refahını artırmak, bu toprakların verimliliğini artırmak için İzmir’de tarım devrimi başlattık. Dileyen her köylünün doğduğu yerde doyurulacağını söyledik. Kırsaldaki gençlerimizin sadece karın doyurmak için şehirlerde iş aramaması gerektiğini söyledik. Metropollerde yaşayan milyonların sağlıklı ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşacağını söyledik. Bu toprakların temel değerlerini yaşatacağımızın sözünü verdik. Kuraklığa, yoksulluğa karşı bu devrimi başlattık ve birlikte başarıyoruz. Bu devrimin adı ‘Başka Tarım Mümkün’ devrimidir. “Bugün bu hareketin dönüm noktalarından birini kutluyoruz” dedi.
“Milyonların gıda güvenliğini garanti ediyoruz”
Proje hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “Bu uygulamayı ilk olarak 10 yıl önce Seferihisar’da gerçekleştirdik. Beyler Barajı’ndan Beyler Köyü’ndeki Seferihisar Ovası’na akan suyu damla sulamaya dönüştürerek hem vahşi sulamanın önüne geçtik hem de çok daha ekonomik hale getirdik. Suyu da daha ekonomik hale getirdik. 7 bin dönümlük devasa bir alanı uygulama alanı haline getirdik. Yüksek basınçlı damla sulama sistemimiz sayesinde 545 çiftçimize can simidi olacağız. Bu bölgeye hayat öpücüğü vermeye çalışıyoruz. Kilometrelerce damla sulama hattı döşeyerek Dikili’ye kazandırdığımız bu örnek projeyle birçok hedefe aynı anda ulaşıyoruz. İklim krizinin ve kuraklığın olumsuz etkilerini azaltıyoruz. Şehrimizdeki milyonların gıda güvenliğini garanti ediyoruz. İzmir’in ekonomisini büyütüyoruz. Ve milletimizin efendisi olan köylülerimizin emeğine, alın terine sahip çıkıyoruz. “Cumhuriyetimizin 100. yılında bu örnek çalışma İzmir’e ve Dikili’ye çok yakışıyor” dedi.
“Dikili’de bu toprakları korumak için döktüğümüz terimiz var.”
Dikili’ye verilen tarım desteğine ilişkin konuşan Başkan Soyer, “Milliyetçilik kahramanlıkla kazanılmaz. Bu ülkeyi sevmek, toprağına sahip çıkmak demektir. Yerli ve milli olana sahip çıkmak demektir. Bu vatanımızın bize olan sevgisidir. Dikili’de bugüne kadar yaptığımız tüm çalışmalarda bu vatan sevgisi mevcuttur. Bu toprakları korumak için verdiğimiz çok emek var. Şu ana kadar Dikili’de 36 çobana 139 küçükbaş hayvan dağıttık. Artan yem fiyatları altında ezilen 268 üreticiye 8 bin 380 çuval yem dağıttık. İlçemizin çeşitli mahallelerinde toplam 62 bin 965 zeytin ve meyve fidesini vatandaşlarımıza teslim ettik. Toplam 10 mahallede hayvan içme suyu göletleri oluşturduk ve mevcut göletlerin bakımını yaptık. Yerli tohum kullanımını artırmak için 9 bin fidan dağıttık. 2019 yılından bu yana Dikili’deki küçük üreticilerimize ve çiftçilerimize her zaman destek olduk. “Bugün bizi buluşturan isale hattımız sayesinde Yahşibey ve Bademli mahallelerindeki yüzlerce çiftçimiz mutlu olacak” dedi.
“Tunç Belediye Başkanı üreticiye destek konusunda geri adım atmadı”
Toplantıda konuşan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “Cumhuriyet tarihinin en ağır kriziyle karşı karşıyayız. Başkanımız Tunç, ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonuyla yola çıktı. Krizlere rağmen üretici firma için çalışmaya devam ediyor. 30 ilçeye küçükbaş hayvan dağıtımı yapıyor. Çiftçilerin ürettiği sütü satın alarak fabrika ve tesisler açıyor. İzmir’den Ardahan’a kadar destek ulaştırıyor. Başkanımız Tunç, her alanda verdiği birçok hizmetin yanı sıra çiftçiye ve üreticiye destek konusunda da geri adım atmadı. Bu hizmetlerin kıymetini bilmemiz gerekiyor” dedi.
“Alternatif tarım yapma imkanı bulacağız”
Bademli İlçe Muhtarı Neslihan Kutlu Maraş, “Sulama göletimiz ile artık tarlalarımız ve zeytinliklerimiz daha verimli bir şekilde sulanacak. Sulanan zeytinlerimizin verimi artarken, zeytinliklerimizde ve kurak topraklarımızda alternatif tarım yapma imkanına sahip olacağız. Bugün tüm dünya kuraklıkla karşı karşıyadır. Bu proje su kaynaklarının doğru ve verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır. “Bölgemizin kalkınmasında çok etkin rol oynayacak” dedi.
“Verimlilik 5 kat arttı”
Yahşibey Mahalle Muhtarı Hasan Basri Güneş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın tarıma ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Bu yıl nüfusun bir kısmına su verildi. Sulanan alanlarda 1:5 verim elde edilmiştir. Mahalle insanlarımız çalışkan ama gelirleri düşük. “Sulama sayesinde gelirimizin artacağına eminim” dedi.
“Zeytin bile suyla buluşunca rengi değişiyor.”
Konuşmaların ardından Başkan Soyer isale hattının vanasını açarak suyu toprağa kazandırdı. Törenin ardından Başkan Soyer, muhtarlar eşliğinde damla sulama alan çiftçilerin zeytinliklerini ziyaret ederek sistemi yerinde inceledi. Çiftçilerle sohbetinin ardından Başkan Soyer, “Çiftçilerimiz, zeytinin suyla buluşunca renginin bile değiştiğini söyledi. Bu, bereketin artması anlamına gelir. Buradan çok mutlu ayrılıyorum” dedi.