Güncel

Klinik Yöntemlerle Gebelik Yaşının ve Doğum Tarihinin Hesaplanması

Gebelik Takvimi ile Gebelik Yaşının Hesaplanması. Klinik Parametreler ile Gebelik Yaşının Hesaplanması. Doğum Tarihinin Hesaplanması

1-) Gebelik Yaşının Hesaplanması

a. Gebelik Takvimi ile Gebelik Yaşının Hesaplanması: Normal olarak insanlarda gebelik, son normal menstrual periyottan yani adet döneminden sonraki 40’ncı haftada veya 280’nci günde sonlanır. Bu süre adet dönemi düzenli ve standart 28 sikluslar halinde devam eden kadınlarda 38’nci hafta veya 266 gün olarak da hesaplanabilir.

b. Klinik Parametreler ile Gebelik Yaşının Hesaplanması:

– Uterus Büyüklüğü: Uterus büyüklüğü fundus ile pubis arasındaki mesafe ölçülerek hesaplanır. Bu ölçüye göre gebeliğin kaçıncı haftada olduğu belirlenebilir.

-Fötal Hareketler: İlk Fötal hareketler multiparlarda (çoğul gebeliklerde) 17’nci haftada, primiparlarda 18’nci haftada hissedilir. Bu dönemde gebe tarafından içindeki fötüsün hareketleri olumlu psikolojik durum olarak değerlendirilir.

-Fötal Kalp Hareketleri: Fötal kalp hareketleri fötoskop ile 20’nci haftada duyulmaya başlar.

-Ultrasonografi: En değerli gebelik yaşının hesaplanması yöntemidir. Fötal biporietal mesafenin ölçümü 20- 30’ncu haftalarda fötal yaşın hesaplanmasında en doğru metoddur. En doğru ölçümler 20- 24’ncü haftalarda alınıp, 30’ncu haftadan sonra doğruluğu oldukça azalır. Gelişimsel yaş bu süreden sonra genetik duruma bağlıdır. Yani fötüsü boyutu genetik duruma bağlı olarak 40 haftalık bile görülebilir. Fötal kaş- kalça mesafesi (CRL) 5- 12’nci haftalarda ölçülebilir. Fötal femur uzunluğunun ölçümü ve abdominal çevre ile baş çevresinin karşılaştırılması faydalıdır. USG yani Ultrasonografi ayrıca fötal ağırlığın tahmini ile fötal büyüme parametrelerinde de kullanılabilir. 30’ncu haftadan sonra kalp hareketleri USG ile görülebilir.

2-) Doğum Tarihinin Hesaplanması

Neagele Formülü: Neagele formülü = Son adet tarihinin ilk günü + 7 gün – 3 ay + 1 sene

Yani bu formüle göre ovülasyon ne zaman olursa olsun, doğum tarihi ve gebelik haftası hesaplanırken öncelikle en son görülen adetin ilk günü esas alınır. Üzerine 1 hafta eklendikten sonra 9 ayında eklenmesiyle sonuç bulunur. Bu sonuç kesin olmamakla beraber, çeşitli dış faktörler ve ovülasyonun asıl zamanının ne zaman olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak doğum zamanı açısından, doğum hazırlıklarına başlanabilmesi için faydalı bir yöntemdir. Ortaya çıkan değer ortalama bir değerdir.

Başa dön tuşu