Güncel

Ges Detayları Belli Oldu! Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi Hakkında Detaylar

Bir süredir Maliye Bakanı Nebati tarafından Gelire Endeksli Borçlanma Senedinin sinyalleri veriliyordu. Geçtiğimiz gün yapılan açıklama ile birlikte tüm bilinmeyenlerin cevabını bulduk. İşte tüm teknik detayları ile GES Nedir? Önemli yapan kriterler nelerdir? Sorularının cevaplar…

Ges Hakkında

Öncelikle asgari ges talep tutarının 1.000 TL olduğunu söyleyebiliriz. Ges talepleri 1.000 tl ve katları olacak şekilde talep edilecek ve Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden bütçeye aktarılan hasılatlara endeksli bir iç borçlanma senedi olacak.

Öncelikle neden ges? Sorusunun cevabını kısaca verelim. Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklama ile birlikte tüm vatandaşların Türk Lirası cinsi birikimlerini Türk Lirası varlıklarında değerlendirmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir enstrümandır. Aynı zamanda yabancı yatırımcıya da yatırım yapacak daha geniş bir alan sağlamak amacıyla Ges ön plana çıkarılacaktır.

Ges ile ilgili talep toplama işlemleri 15 haziran 2022 tarihi itibariyle başlayacaktır.

Süreç Nasıl İşleyecek?

Ges ile ilgili öncelikli olarak talep toplama işlemi başlayacak olur bunun için başlangıç tarihi 15 haziran olarak belirlenmiştir. Sonraki süreçte ise 15 – 22 haziran tarihleri arasında da GES ihracına ilişkin talep toplama işlemi son bulacak. Bu sayede oluşan ihtiyaç havuzuna göre ihraç işlemleri tamamlanacak.

Hazır konu talep toplamadan açılmışken şunu belirtebiliriz ki, GES talep toplama işlemleri yalnızca gerçek kişiler üzerinden yapılacaktır. Bu da şirketlerin yada tüzel kişilerin bu sürece dahi olmayacağı anlamına gelir.

Nereden Yapılacak?

Yine yapılan açıklama ile birlikte talep toplama, kupon ve anapara ödemelerinin tamamının Ziraat Bankası – Vakıflar Bankası ve Halk Bank aracılığıyla gerçekleştirileceğini söyleyebiliriz. 15 haziran tarihi yaklaştıkça bu konu hakkında daha detaylı bilgilendirmeleri de buradan sizinle paylaşacağız.

Teknik Detayları Nelerdir?

Öncelikli olarak Gelire Endeksli Borçlanma Senedi için asgari talep tutarı 1.000 TL olacaktır. Sonrasında ise 1 TL katları ile senetler ihraç edilecektir. Talep toplama işlemleri 22 haziran tarihinde son bulup, yatırımcıların hesabına 24 haziran tarihinde aktarma işlemi tamamlanacaktır.

Bir diğer önemli soru ise GES getirileri ile alakalı oldu. Buna göre getiriler DHMİ ve KEGM bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olarak yapılacaktır. Aynı zamanda burada üç aylık hasılat payının toplamının esas alındığını da belirtmek gerekiyor.

Kupon Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

Bir de GES kupon ödemeleri bulunmaktadır. Bu ise, hazine tarafından belirlenmekte olan getiri oranı, hasılat payı tutarları gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan endeks miktarı ile yeniden hesaplanması (değerlenmesi) şeklinde belirlenecektir.

Ges Nedir?

Kısaca özeliklerinden bahsettik, biraz daha bu konuya yabancı olan kişiler için açıklamamız gerekirse şunu söyleyebiliriz. İlk ges 28 ocak 2009 tarihinde ihracı gerçekleştirilmiş olan bir iç borçlanma senedidir.
O zamanki GES ihracında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ile Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğünün bütçeye aktarılan hasılat paylarından senetler oranında endekslenerek gelir elde edilmesi sağlanmıştı.

2022 Yılındaki Ges Biraz Daha Farklı

Mantık olarak, GES 2009 yılı ve 2022 yılı içinde aynı özellikte olsa da 2022 yılında açıklanan Ges’te sadece iki devlet kurumunun hasılatları baz alınmaktadır. Buna göre DHMİ ve KIYEM karlarından bütçeye aktarılan hasılat payına göre bir endekslenme yapıldı.

Bu durum 2009 yılında şu şekilde gerçeklemişti. Altını çizdiğimiz kurumların bütçeye aktarılan kar payları üç ay ve altı aylık periyotlar halinde yatırımcılara ödenmişti. Bu sefer 2022 yılında, üçer aylık periyotlar halinde yatırımcıya ödenmesi ön görülmektedir.

Başa dön tuşu