Güncel

Bursa Büyükşehir’den zeytin üreticilerine yaygı desteği

Bursa’nın marka tarım ürünlerinden zeytinin bereketli hasadı, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği törenle başladı. Gemlik’te zeytin hasadına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarıma desteklerinin artarak devam edeceğini belirterek, Zeytin Pazarı’nın oluşturulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğinin müjdesini verdi.

BURSA (İGFA) -Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla kaliteli fide dağıtımı, fidan ve ekipman desteği başta olmak üzere çiftçilere her alanda destek veren Büyükşehir Belediyesi, Gemlik ilçesine bağlı Katırlı Mahallesi’nde zeytin hasadına başladı.

Program öncesinde çiftçilerle sohbet eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, eski Bursa Milletvekili Zafer Işık, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan katıldı. Barutçuoğlu, siyasi parti temsilcileri, mahalle temsilcileri. Muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Bursa’nın verimli toprakları ve uygun iklimiyle ciddi bir tarım potansiyeline sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentteki arazilerin yüzde 45’inin orman alanı, yüzde 34’ünün ise tarım alanı olduğunu belirtti. Dört mevsimi doyasıya yaşayan Bursa’nın birçok üründe Türkiye’nin en iyileri arasında yer aldığını belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’daki tarım arazilerinin yüzde 11,90’ının zeytinliklerden oluştuğunu söyledi. Bursa’nın coğrafi işaretli 30 ürününden birinin Gemlik zeytini olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Marmara Bölgesi zeytin plantasyonlarının yüzde 80’inden fazlasını Gemlik çeşidi oluşturuyor. Bursa’mızın özellikle tarım alanında yüksek potansiyelinin bilincindeyiz. Tarımı başlı başına bir konu olarak görüyoruz. ‘Bu bizim işimiz değil’ demeyiz. Gerek Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz, HAGEL gerekse Tarım AŞ aracılığıyla destek sağlayarak potansiyeli artırmak istiyoruz. Verdiğimiz desteğin faydasını rakamlarda da görüyoruz. Bursa’nın tarımsal ihracatı 2017 yılında 184 milyon dolar iken, geçen yıl tarımsal ihracatımız 569 milyon dolardı. Bana göre henüz yolun başındayız. Kısa sürede milyar dolara ulaşabiliriz. Ancak babanızdan miras kalan yöntemlerle çiftçiliği de bırakmalıyız. Modern tarım tekniklerini kullanarak günün koşullarına uygun hareket etmeliyiz. Kaliteli ürünler üretip, kaliteli bir şekilde sunmalıyız. “Bursa’da tarımı daha değerli hale getireceğimize inanıyorum” dedi.

TARIMA DESTEK DEVAM EDECEK

‘Tarımsal tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurulum projesi’ hakkında bilgi veren Başkan Aktaş, Bursa’nın Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik ilçelerinin tarımsal üretiminin çoğunluğunu zeytinin oluşturduğunu söyledi. Zeytinliklerin en yoğun olduğu bu ilçelerde 6 adet tarımsal tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurduklarını anlatan Başkan Aktaş, “Proje ile tarımsal üretimde verim artışı, insan sağlığı ve çevrenin korunması, iş gücünden tasarruf, tarımın önlenmesi, aşırı ilaç kullanımı, biyolojik dengenin korunması, ürün kalitesinin arttırılması, zaman ve maddi kazanç sağlanmasını hedefliyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak istasyonların inşaat ve kurulumunu gerçekleştirerek Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün mevcut istasyon ağına dahil ettik. Sıcaklık, yaprak ıslaklığı, hava nemi, yağış, toprak nemi, rüzgar hızı gibi veriler istasyonlardan alınarak ana sunuculara mesaj yoluyla gönderilmektedir. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilerin analiziyle belirlenen doğru ilaçlama zamanı, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilere SMS ile gönderiliyor. Tarıma desteğimiz artarak devam edecek. “Tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle birlikte hareket ediyoruz” dedi.

ZEYTİN HALI MÜJDESİ

Bursa’da zeytin üretiminde kaliteyi ve ürünü artırmak, pazarlama koşullarını iyileştirmek ve üreticilerimize destek olmak amacıyla ‘Zeytin toplama örtüsü projesi’ni hayata geçirdiklerini belirten Başkan Aktaş, “Bu kapsamda her birine 2 adet 6×8 boyutunda zeytin 250 zeytin üreticimizden.” Toplam 500 adet zeytinlik desteği sağlıyoruz. Lisanslı depo ve zeytin pazarı kurulmasıyla ilgili harika bir proje hazırlıyoruz. Proje tamamlandığında gerçek anlamda bölgeye hizmet edecek. Gemlik zeytinini tüm Türkiye’ye ve dünyaya anlatmalıyız. Şu anda planlama çalışması yapıyoruz. Tamamlandığında Gemlik için çok önemli bir kazanım olacak. “Tüm üreticilerimize verimli bir sezon diliyorum” dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, tarıma ve üreticiye verdiği destekten dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Tarihi 8 bin yıl öncesine dayanan zeytinin, tüm medeniyetlerde bereket, barış, uzun ömürlülük ve olgunluk değerlerini temsil ettiğini hatırlattı. Sağlık açısından da faydalı olan zeytine talebin arttığını belirten Kılıç, “Zeytin dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir üründür. Ülkemizdeki toplam zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 20’si Bursa’da gerçekleşmektedir. Bursa, son üretim sezonunda 187 bin 692 ton sofralık zeytin üretimiyle ikinci sırada yer aldı. Gemlik, Bursa’da zeytin üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Gemlik ile özdeşleşen Gemlik zeytini coğrafi işaret ile tescillendi ve bu yıl AB tarafından da tescillendi. Üretim sezonunun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan Barutçuoğlu ve Katırlı Mahalle Muhtarı Raşit Ertunç da çiftçiye ve üreticiye verdiği destekten dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Aktaş ve protokol üyeleri tarafından üreticilere zeytin toplama minderleri dağıtıldı. Daha sonra zeytin deposunu ziyaret eden Başkan Aktaş ve beraberindekiler, kooperatif başkanından çalışmalarla ilgili bilgi aldıktan sonra zeytin bahçesine giderek hasada katıldı. Ağaca çıkıp zeytin toplayan Başkan Aktaş, hasadın bereketli olmasını diledi.

Başa dön tuşu