Güncel

Asırlık lezzet: Yozgat’ın parmak çörekleri tadına bakanları mest ediyor

Yozgat’ın ekşi maya ile hazırlanan tescilli lezzeti “parmak çörekleri”, kahvaltı sofraları başta olmak üzere çoğu sofranın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Asırlık lezzet: Yozgat’ın parmak çörekleri tadına bakanları mest ediyor.

Yozgat’ın ekşi maya ile hazırlanan tescilli lezzeti “parmak çörekleri”, kahvaltı sofraları başta olmak üzere çoğu sofranın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu küçük boy ekmekler adından söz ettirdi ve Yozgat’tan ayrılan herkesin daha fazlasını istemesine neden oldu.

Un ile kepek ve ekşi mayanın karıştırılarak yoğrulmasıyla hazırlanan hamur dört eşit parçaya bölünür.

Bu hamur parçaları, gerdirildikten sonra başlangıçta ve sonunda bir oval oluşturacak şekilde birleştirilir. Bu şekilde ekmek, elin parmaklarına benzediği için “parmak çöreği” olarak adlandırılır.

yozgat.jpg

Ekmek taş fırında odun ateşinde pişirilir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescil edilen “parmak çöreği” genellikle sıcak tüketilir.

Yozgat’ta 40 yıldır parmak çöreği yapan 57 yaşındaki Fırıncı Bekir Kırdemir, yaptığı açıklamada, dedesi ve babasından sonra üçüncü nesil fırıncı olarak atalarının mirasını sürdürdüğünü söyledi.

Çöreğin tarihinin uzun yıllara dayandığını belirten Kırdemir, asırlık bu lezzetin şehre özgü olduğunu açıkladı.

“Tamamen ekşi mayadan yapılan doğal bir ekmektir. Unu özeldir, kepek oranı diğer ekmeğe göre daha yüksektir ve tuz oranı daha azdır. Dört parça yufkanın birleştirilmesiyle oluşur. 260 gram fırında pişirilir. ve en az 20 dakika boyunca 260 santigrat derece ila 270 santigrat derece (500 derece ila 518 derece Fahrenheit) arasında bir odun ateşinin közleri” diye açıkladı.

Sabah kahvaltılarında daha çok parmak çöreği tercih edildiğini kaydeden Kırdemir, yurt dışında yaşayan vatandaşların da şehirden çıkarken yanlarında bol bol çörek aldıklarını söyledi.

Peynir, tulum peyniri, pastırma, kaymak ve bal ile tüketilen yemek, Yozgat’a gelen herkesin bu ekmeği tatmasını istiyoruz” dedi.

Şehir sakinlerinden İsmail Başol da kahvaltılarını genellikle parmak çörekler ile yaptıklarını ve fırından sıcak eve götürdüklerini kaydetti.

Aynı şekilde Ahmet Başol da özellikle hafta sonları kahvaltıda parmak çörekleri tercih ettiklerini belirtti.

Yozgat’ta parmak çöreğine alıştık. Haftada bir alacakmışız gibi şartlandırıldık” diye konuştu.

Başa dön tuşu