Güncel

Anne Babalar Dikkat! Milyonlarca Çocuğu Bekleyen Ölümcül Tehlike

Anne Babalar Dikkat! Milyonlarca çocuğun hayatı için ciddi bir tehdit olan kızamık hastalığı kaynaklı vakalar, dünya genelinde yükselişe geçti. Son dakika gelişmesine göre Koronavirüs nedeniyle kızamık aşısı yaptırmayanlar büyük tehlike altında…

Milyonlarca çocuğun hayatı için ciddi bir tehdit olan kızamık hastalığı kaynaklı vakalar, dünya genelinde yükselişe geçti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada bunun sebebinin, COVID-19 aşılarına verilen önem sebebiyle diğer aşıların arka plana atılması olduğu belirtildi.

Bildiğiniz üzere son iki yıldır tüm dünya COVID-19 virüsüne teslim olmuş durumda. Bu durum, bir noktada COVID-19 ile alakalı olmayan pek çok hastalığın da sanki artık yoklarmışçasına geri plana atılmasına yol açtı. COVID-19 aşısı kampanyalarına olan öncelik sebebiyle diğer pek çok hastalığın aşı kampanyasının unutulmaya yüz tutması, potansiyel olarak milyonlarca çocuğun hayatını tehlikeye atabilecek bir başka hastalığın işine yaradı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) çocuk ajansı UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamalarda, kızamık vakalarının bu yıl dünya çapında yaklaşık yüzde 80 oranında arttığını bildirildi. Açıklamada kızamık vakalarındaki bu artışın, başka hastalıkların salgınlarının da mümkün olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.

Kızamık, milyonlarca çocuğun hayatını tehlikeye atıyor

BM kuruluşlarından alınan yeni verilere göre, bu yıl Ocak ve Şubat aylarında dünya genelinde 17.300’den fazla kızamık vakası rapor edildi. Geçen yıl bu aylarda bu sayı 9.600 idi. Verilerde, Nisan ayına kadar son 12 ayda, çoğunluğu Afrika ve Doğu Akdeniz olmak üzere 21 büyük ve yıkıcı kızamık salgınının patlak vermesi de dikkat çekti.

BM verilerine göre son 12 ayda en fazla kızamık vakasının görüldüğü ülke 9 bini aşkın vaka ile Somali olurken, onu Yemen, Afganistan, Nijerya ve Etiyopya takip etti. 2017-2019 yılları arasında Avrupa’nın en yüksek kızamık oranını kaydeden Ukrayna’da devam eden savaşın, hastalığın ülkede yeniden ortaya çıkmasına neden olabileceğine dair endişeler de vardı.

UNICEF’in bağışıklama birimi kıdemli sağlık danışmanı Christopher Gregory, kızamığın “aşılarla önlenebilecek en bulaşıcı hastalık” olduğu için çoğu zaman bir uyarı işareti olduğunu belirterek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kızamık gerçekten bize bunların ne olduğunu gösteriyor. bağışıklama sistemindeki zayıflıklar.”

Ancak Gregory, Batı Afrika’da sarıhumma vakalarının arttığının bildirildiğini ve sarıhummanın bir sonraki yükselişe geçen hastalık olabileceğini belirtti. Gregory, en çok endişe duydukları ülkelerin sağlık sistemleri çok gelişmiş olmayan ve halen COVID-19’un etkileriyle mücadele eden “kırılgan” ülkeler olduğunu belirtti.

“Bu kesintilerin bağışıklama hizmetlerindeki etkisi önümüzdeki on yıllar boyunca hissedilecek.”

COVID-19 salgını şimdilik yatışmış gibi görünebilir; ancak bu iki yıllık süre nedeniyle ne yazık ki 2020’de 23 milyondan fazla çocuk rutin aşıları kaçırdı. Bu sayının on yılı aşkın bir sürenin en yüksek düzeyi olması daha da endişe verici.

BM kurumlarından yapılan açıklamada, pandeminin başlangıcında ertelenen 43 ülkede 57 aşı kampanyasının halen tamamlanmadığı ve çoğu çocuk 203 milyon kişinin bu durumdan etkilendiği belirtildi. Ayrıca COVID-19’un sağlık kuruluşlarına baskı yapmaya ve dikkatleri ölümcül hastalıklara karşı aşıdan uzaklaştırmaya devam ettiği belirtiliyor.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Aşılama hizmetlerindeki bu kesintilerin etkisi önümüzdeki on yıllarda hissedilecek” dedi. “Şimdi temel aşıları tekrar rayına oturtma ve herkesin bu hayat kurtaran aşılara erişebilmesi için yakalama kampanyaları başlatma zamanı.” o ekler. Benzer şekilde Gregory, çocukluk aşılarının en az COVID-19 aşılarını bitirmek kadar önemli olmasının zamanının geldiğini vurguluyor.

Öte yandan kızamık yayılımını önlemenin en iyi yolunun en az yüzde 95 oranında aşı yapılması olduğu belirtiliyor. Somali’de bu oranın sadece yüzde 46 olması tehlikenin ne kadar korkunç olduğunu gösteriyor.

Başa dön tuşu