Güncel

KOAH, ölüm oranı en hızlı artan hastalık

16 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanlarından Prof. Mecit Süerdem, Türkiye’de en iyimser tahminle 5 milyon KOAH hastasının bulunduğunu belirterek, KOAH’ın günümüzde en sık üçüncü ölüm nedeni olduğunu söyledi.

İSTANBUL (İGFA) – Adını “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı” kelimesinin baş harflerinden alan KOAH, günümüzde en sık üçüncü ölüm nedeni olarak kabul edilmektedir.

Nefes borularını daraltarak solunum havasının akciğerlerden çıkışını yavaşlatan bir hastalık olan KOAH, efor sırasında yetersiz nefes alma nedeniyle nefes darlığı şikayetiyle başlar. Nefes darlığına neden olan kronik ve ilerleyici bir hastalık olan KOAH’ta nefes darlığına sıklıkla öksürük ve balgam üretimi de eşlik eder.

Yıllarca sigara dumanına ve diğer zararlı gaz ve toza maruz kalmaktan dolayı nefes boruları ve hava keselerinin (alveoller) yapılarının zarar gördüğünü belirten Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Nefes borularının yapısında bozulma ve daralma sonucu oluşan hastalığa ‘kronik obstrüktif bronşit’, çok küçük nefes boruları ve hava keselerinin tahrip olup parçalanmasına ‘amfizem’ adı veriliyor.

“KOAH bu iki hastalığı kapsayan bir terimdir ve bu iki hastalık çoğu zaman bir arada bulunur” diyen Prof. Dr. Süerdem, sigara içenlerin en az yüzde 25’inde KOAH geliştiğini söyledi.

Hastalığın genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başladığını belirten Prof. “Bu nedenle KOAH tanısı konulduğunda hastalar genellikle akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybederler.”

KOAH’ın tüm dünya için çok önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre ölüm oranı en hızlı artan hastalıktır. Dünyada yaklaşık 600 milyon KOAH hastasının olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca tanı konulamayan milyonlarca KOAH hastasının daha olduğu düşünülmektedir. Çünkü KOAH sinsice ilerleyen bir hastalıktır ve bu nedenle hastaların üçte ikisine tanı konulamamaktadır. KOAH prevalansı gelişmiş ülkelerde azalırken, gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır. En iyimser tahminle ülkemizde 5 milyon KOAH hastası bulunmaktadır. Önümüzdeki 30 yılda KOAH görülme sıklığı daha da artacak. KOAH erkeklerde kadınlara oranla çok daha sık görülmektedir. Ancak gelecekte kadınlarda ciddi bir artış olacağı tahmin ediliyor. KOAH günümüzde en yaygın üçüncü ölüm nedenidir. “Bütün bu rakamlar KOAH’ın teşhis ve tedavisinin önemli bir ekonomik maliyete neden olduğunu gösteriyor” dedi.

HASTALIĞIN İLERİ DÖNEMLERİNDE BELİRTİLER NELERDİR?

Süerdem, hastalığın ileri evrelerindeki belirtileri şöyle anlattı:

Nefes darlığı, öksürük ve balgam dışında pek çok rahatsızlık yaşanır. Bunların arasında; dil, dudaklar ve parmak uçlarında aşırı terleme, morarma; Şiddetli başağrısı; çarpıntı; gündüzleri uyuşukluk, geceleri uykusuzluk; zihinsel aktivitelerde azalma (unutkanlık, dikkatsizlik); aşırı sinirlilik; şiddetli halsizlik, yorgunluk; zayıflama; cinsel gücün azalması; mide rahatsızlıkları, karın şişkinliği ve hazımsızlık; kabızlık; ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma hissi; ellerde titreme; Ayaklarda su toplanması (ödem) var.

Başa dön tuşu