Güncel

Suyun 90 yıllık hikayesi

Ankara’nın başkent olmasıyla birlikte artan nüfusun su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen ‘Kusunlar Yeraltı Havzası’, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı. 90 yıllık geçmişi olan bir Cumhuriyet Dönemi eseri; 25 bin metrekare alana sahip Kusunlar Hatıra Parkı ile tanıtılacak.

ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentin turizm potansiyeli taşıyan tarihi alanlarının gün yüzüne çıkarılması ve manevi değerlerinin anlatılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara’nın başkent ilan edilmesinden sonra artan nüfusun içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Kusunlar Yeraltı Havzası, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasıyla gün yüzüne çıktı. Cumhuriyet Dönemi eseri olan havza dahil Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, ‘Kusunlar Anıt Parkı’Başkent halkını bir araya getirdi.

NOSTALJİK BİR YOLCULUK

Çubuk Barajı’ndan bile daha eski ve 90 yıllık bir geçmişe sahip. Kusunlar Yeraltı HavzasıBinanın planlaması 1925 yılında, inşaatı ise 1928 yılında başlamıştır. İnşaatı 1932 yılında tamamlanan havza; Halen işlevselliğini korumaktadır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi; Cumhuriyetin 100. yılında Ankara’ya su sağlanması için yapılan çalışmaları anmak ve yaşatmak amacıyla hazırlandı. Kuşunlar Anıt Parkı, Mamak ilçesi için de yeni bir nefes alma alanı olacak. Başkent halkı parkın tadını çıkarırken, tarihi Kusunlar Yeraltı HavzasıAynı zamanda nostaljik bir yolculuğa çıkacak.

Tarihi havzanın keşfedilerek tekrar gündeme getirilmesinde emeği geçen ASKİ Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Terfi İstasyonları ve Su Depoları Şube Müdürü Dr. Hayrettin Onur Bektaş, “Bu bir yer altı barajı… Her şey yerin 12 metre altında ve 63 metre uzunluğunda bir tünel var. Ankara Belediyesi’nin 1925 yılında planladığı ilk içme suyu tesisi olan bu tesis, 90 yılı aşkın süredir Ankara’ya su sağlayan bir yer altı barajıdır. Ayrıca buradaki köprünün altından temiz bir Kosonlar Deresi akıyor, Ankara’da böyle bir tesis bulmak çok zor. “olası olmayan” söz konusu.

Bektaş, Cumhuriyetin ilk teknik insanları, mühendisleri ve belediyecilerinin ölümsüzleştirileceğini belirtti. “Ayrıca yer altı tünelinin bir benzerini parkın girişine de yerleştirdik. Bu tünelin duvarlarının bir tarafında delikler bulunmaktadır. Yeraltı suyu bu deliklerden süzülerek tüneli dolduruyor. “Buradan Kayaş ve Mamak’ın bazı mahallelerine su veriliyor.” dedi.

Ankara’nın tarihi su kaynaklarını korumayı ve yaşatmayı planladıklarını belirten Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu Ankara’nın erken Cumhuriyet dönemidir.İlk tesislerden biri… Şehrimizde buna benzer sadece 3-4 tesis kaldı. Bunlar Hanımpınarı Kuyu Binası ve Bedesten, Atpazarı ve Çankaya Su Depolarıdır. İnşallah önümüzdeki süreçte Çubuk Barajı ve Kosunları koruduğumuz gibi bu tesisleri de kurtaracağız” dedi.

TARİH VE DOĞA İÇ İÇİNE

Toplam 25 bin metrekare alan üzerine kurulan tesiste tarih ve doğa bir araya getiriliyor. ‘Kusunlar Anıt Parkı’17 bin metrekarelik alan; Meyve ağaçları, çocuk oyun alanları, otopark ve asma köprünün yanı sıra kuru peyzajla oluşturulan simgesel su yolları, ahşap köprüler ve yeraltını simgeleyen su toplama alanlarından oluşuyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Peyzaj Mimarı Ceren Gülen, alanda yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

Mamak Kusunlar’a kazandırdığımız hafıza parkı; 25 bin metrekare alana sahip. Bunun 17 bin metrekaresi yeşil alan olarak değerlendirildi. Park, meyve ağaçları, çocuk oyun alanları, kuru peyzaj düzenlemesi, sembolik su yolu, anıt duvar, temsili havza anıtları, ahşap köprüler, 45 araçlık otopark, tuvaletler, dumansız piknik alanları ile tarih ve doğayı buluşturan bir parktır. , meydanlar, yürüyüş yolları. Onu biz inşa ettik.”

Başa dön tuşu