Güncel

Levreği İngilizler, Çipura’yı İtalyanlar sevdi

Dünya, taze Türk levreği ve çipurasını, dondurulmuş Türk somonunu ve alabalığını sevdi. Türkiye’nin 10 aylık su ürünleri ihracatı yüzde 6 artışla 1 milyar 321 milyon dolardan 1 milyar 404 milyon dolara yükseldi.

İZMİR (İGFA) – Türkiye su ürünleri ihracatında başarıdan başarıya koşuyor. İhracatın yıldız sektörlerinden su ürünleri sektörü, 2023 yılının Ocak – Ekim döneminde başarısına bir yenisini daha ekledi. Dünya levreği ve çipurayı taze olarak talep ederken, Türk somonu ve alabalıkları ise çoğunlukla dondurulmuş olarak tüketildi.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde yüzde 6 artışla 1 milyar 321 milyon dolardan 1 milyar 404 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 947 milyon doları Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Ege Bölgesi su ürünleri ihracatından yüzde 68 pay aldı.

Deniz ürünleri ihracatında levrek 435 milyon dolar ile ilk sırayı korurken, Türkiye çipura ihracatından 353 milyon dolar döviz geliri elde etti. Son yıllarda yıldızlaşan Türk somonunun ihracatı yüzde 9 artışla 289 milyon dolardan 315 milyon dolara, alabalık ihracatı ise yüzde 9 artışla 88 milyon dolardan 96 milyon dolara çıktı. Ton balığı ihracatı yüzde 43 artışla 28 milyon dolardan 40 milyon dolara çıktı.

BASIN YÜZDE 73’Ü VE DOĞUMUN YÜZDE 78’İ TAZE İHRAÇ EDİLDİ

Deniz levreği ihracatında taze levreğin payı 219 milyon dolar olurken, taze fileto levrek 97 milyon dolarlık talep gördü. Dondurulmuş levrek ihracatı 96 milyon dolar olurken, dondurulmuş fileto levreğe 22 milyon dolarlık talep oluştu. Levreğin yüzde 73’ü taze fileto olarak ihraç edildi.

Dünya çipuranın yüzde 78’ini taze tüketiyor. Türkiye, 2023 yılının 10 aylık döneminde 315 milyon dolarlık Türk somonu ihraç ederken, bu ihracatın 234 milyon dolarını dondurulmuş somon ve dondurulmuş fileto somon oluşturdu. Dondurulmuş somon ihracatı yüzde 74 olurken, taze somon ve taze fileto somon ihracatı ise 81 milyon dolar olarak kaydedildi.

İNGİLİZLER EN ÇOK TAZE DENİZLERİ SEVİYOR

Taze levrek ihracatında İngiltere 29 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, taze fileto levrek ihracatında ise Hollanda 34 milyon dolarlık taleple ilk sırada yer aldı. Dondurulmuş fileto levrek ihracatında bugüne kadar 55 milyon dolarlık taleple İngiltere açık ara birinci olurken, dondurulmuş levrek ihracatında Rusya Federasyonu 5,8 milyon dolarla öne çıktı.

TAZE BRIM EN ÇOK İTALYA’YA İHRAÇ EDİLDİ

Taze çipura ihracatında 40 milyon dolarlık taleple İtalya ilk sırada yer alırken, Hollanda’ya 23 milyon dolarlık taze çipura filetosu gönderildi.

TÜRK SOMONU VE ALABALIĞI RUSLAR’A BAYILIYOR

Türkiye’nin dondurulmuş somon ihracatında bugüne kadar 136 milyon dolarlık taleple Rusya Federasyonu açık ara birinci olurken, dondurulmuş alabalık ihracatında Rusya Federasyonu 22 milyon dolarlık taleple ilk sırayı aldı.

Başa dön tuşu