Güncel

Fikirlerinizi hayata geçirin!

Kocaeli Çayırova 4. Kitap Günleri’nin dokuzuncu gününde Yazar ve Bilim İnsanı Serkan Karaismailoğlu Çayırova severlerle buluştu.

KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli Çayırova 4. Kitap Günleri tüm hızıyla devam ediyor. Yazar ve Bilim İnsanı Serkan Karaismailoğlu, kitap günlerinin dokuzuncu gününde düzenlenen söyleşide okurlarıyla buluştu. Bilim, beyin yapısı, aile ve gençlik gibi önemli konulara değinen Karaismailoğlu’nun programına Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Sadettin Arıkboğa ve çok sayıda Çayırovalı katıldı. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen röportajda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Karaismailoğlu, şunları söyledi; “Ailede huzur varsa toplumda da huzur olur. Halen salgının zorluklarını yaşıyoruz. Yapay zeka diye bir şeyle karşılaştık, ‘Post Truth’ diye bir kavram yaşıyoruz ve bunun farkında olmamız gerekiyor. İnsanlığın artık gerçeklerle ilgilenmediği bir dönemdeyiz. İnsanların tek bir düşüncesi vardır. Bunu kim söylüyor? Sevdiğim biri mi yoksa nefret ettiğim biri mi? Mesela İsrail şu anda çocukları öldürüyor. Bir yerlerde çocuklar ölüyorsa terör var ama mesela Batı bunu görmezden geliyor. Hakikat hakikattir, hakikat hakikattir.

“BAŞARI YÜKSEK MAAŞ VE İYİ BİR İŞ DEĞİLDİR”

Başarı deyince akla yüksek maaş ve iyi bir iş gelir. Gerçek başarı, zihinsel sağlık, fiziksel sağlık, kendinize zaman ayırma ve istediğinizi yapma gibi şeyleri içerir. Başarı dediğiniz şey sonuçta bir refah duygusudur. Aile içinde birbirinizi tanımıyorsunuz. Birbirimizi tanımıyoruz ve algılarımız farklı. En büyük anne baba kavgalarından biri ‘beni hiç dinlemiyorsun’ meselesidir. Erkek beyni dinlemeye uygun bir beyin değildir. Beynin sol tarafında işitme ve konuşma daha baskındır. Beynin algılama alanındaki fonksiyonel bölgeye baktığınızda bu alanın kadın beyninde erkek beynine göre daha gelişmiş olduğunu görebilirsiniz. Empatinin temeli yüz okuma ve ses analizidir. Kadınların empati yeteneği erkeklere göre daha yüksektir. Erkek beyni risk almayı sever, kadın beyni ise risk almaktan kaçınır. Ders öğrenmek dediğimiz bir kavram var. Erkek beyni ders öğrenmede kötüdür. Erkek beyninde bilerek ya da bilmeyerek bir hareket oluyor.

“ÇOCUKLARINIZA YAKLAŞIRKEN DİKKATLİ OLUN”

Ergenlik çağındaki çocuklarınıza bizim böyle olmadığımızı söylüyorsunuz ama hepsini siz yaptınız. Bu nedenle çocuklara yaklaşırken dikkatli olun. Birçoğunuz gençliğin çok şey bozduğunu söylüyorsunuz. M.Ö. 500 yıllarında bile gençliğin çok yozlaşmış olduğu söyleniyordu. Tıp dünyasında buna ‘Juvenoia’ deniyor. Juve gençlik, Noia ise korku demektir. Gençliği anlamamız gerekiyor. Doğada metamorfoz denilen bir kavram vardır. Metamorfoz bir dönüşümdür. İnsanlarda da bir dönüşüm vardır ve bu ergenlik döneminde ortaya çıkar. 16-22 yaş arası gençlere dikkat etmemiz gerekiyor. Gençlerin beyin gelişimlerine baktığınızda arkadan öne doğru gelişiyor ve inanılmaz derecede duygusal çocuklar. Gençlere daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Cinsiyetsizlik şu sıralar en çok pompalanmaya çalışılan şey. Bunları genç kardeşlerimize anlatmamız lazım.

“MATEMATİK ÖĞRETİYORUZ AMA ÇOK İYİ BİLMİYORUZ”

Melatonin salgılanmaya başladığında uyursunuz. Melatonin en çok gece 02.00-04.00 saatleri arasında salgılanır. Ergenlerde melatonin salgısında 2 saatlik bir kayma vardır. Bende 21.30’da salgılanmaya başlayan melatonin o çocukta 23.30’da salgılanıyor. Çocukları erken yatırmanın fizyolojik mantığı pek azdır. Çocuklarımızı uykusuz okula gönderiyoruz. İnsanlar atomlarla uğraşmak zorunda kalmasın, ezberlemesin diye Rus bir kimyager periyodik tabloyu hazırladı ama biz okullarda çocuklarımıza periyodik tabloyu öğretiyoruz. Lisede karmaşık matematik öğretiyoruz ama matematiği hâlâ çok iyi bilmiyoruz.

“İŞİNİZİ DOĞRU YAPIYORSANIZ DÜNYAYI KURTARABİLİRSİNİZ”

Birine hiçbir şey öğretmemenin yolu, ona her şeyi öğretmeye çalışmaktır. Kim olursanız olun, ister kimyager ister kasiyer olun, işinizi doğru yaptığınız sürece bu dünyayı kurtarma şansınızın olduğunu düşünün. İşini ahlakla yapan bir insanın, bir milleti kurtarma şansı her zaman vardır. Fikirlerinizi hayata geçirmeye çalışın. Eksik olduğumuz şey fikirlerimizi hayata geçirmek. Bir şey üretmeye çalıştığınızda birçok şeyle karşılaşırsınız ama başarmak istiyorsanız bedelini ödersiniz. Başarıdan çok korkmayın. Yer çekiminin olduğu bir dünyada düşmek çok normal bir eylemdir ancak asıl soru şu: Ayağa kalkabilir misiniz? “Hayallerinizi gerçekleştirin, ne olursa olsun bunu unutmayın.” Konuşmasının ardından Karaismailoğlu’na günün anısına plaket ve çiçek takdim edilirken, Yazar ve Bilim Adamı Serkan Karaismailoğlu da program sonunda okurlarının kitaplarını imzaladı.

Başa dön tuşu