Güncel

Bağımsızlık mücadelesi İstanbul metrolarını süsledi

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85’inci yıldönümünde düzenlenen anma törenleri için İstanbul’daki en önemli noktalardan biri metro istasyonlarıydı.

İSTANBUL (İGFA) – İkinci yüzyıla giren Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85’inci yıl dönümünde ülke genelinde özlemle anıldı. İstanbul’da anma törenlerinin en önemli noktalarından biri metrolardı.

Anma anonsları sabah 06.00’da seferlerle başladı ve gün boyu devam etti. Saat 09.05’te tüm trenler istasyonlara çekildi ve duyurunun ardından o dönemde Metro İstanbul’un işlettiği 18 hattaki 116 bin 746 İstanbullu, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından hep birlikte İstiklal Marşı’nı söyledi.

Kozyatağı istasyonunda özel tören düzenlendi

M8 Bostancı-Dudullu/Parseller Metro Hattı Kozyatağı istasyonunda yer alan sanatçı Murat Daşkın’ın Atatürk’ü trende tasvir ettiği “Cumhuriyetin Gözleri” adlı üç boyutlu çalışması, 10 Kasım vesilesiyle anma alanına dönüştürüldü.

Metro İstanbul üst yönetimi ve çalışanları saat 09.05’te Kozyatağı istasyonunda hazırlanan alana çelenk koydu. Yolcuların katılımıyla saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylendi. Eserin yanında oluşturulan kalp şeklindeki platform, Atatürk’e notlarını yazmak isteyen yolculardan büyük ilgi gördü.

Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, “M8 Hattımızda toplam 10 adet kalıcı sanat eserimiz bulunuyor. Atamızı Kozyatağı istasyonunda trende tasvir eden üç boyutlu çalışma yolcularımızdan büyük ilgi görüyor. Gençler ve çocuklar başta olmak üzere her yaş grubundan yolcular trene binerek Atatürk ile fotoğraf çektiriyor. Bu yıl Metro İstanbul Ailesi olarak saat 09.05’te Kozyatağı istasyonumuzda bu eserin önünde yolcularımızla birlikte Atamızı anmak istedik. “Bu yıldan itibaren bu artık geleneksel hale gelecek, her yıl 10 Kasım’da yolcularımızla birlikte Atatürk’ümüzü bu istasyonda anacağız.” dedi.

“Bağımsızlık mücadelemizin dönüm noktaları metro istasyonlarıdır”

Cumhuriyetimizin temeli olan bağımsızlık mücadelemiz metrolarda hayat buldu. Sanatçı Gültekin Çizgen’in, Atatürk’ün, bağımsızlık mücadelemizin dönüm noktalarını anlatan, tarihe altın harflerle kazınan Nutuk adlı eserinden esinlenerek hazırladığı 40 eserden oluşan serginin açılışı, 10 Kasım’da Mecidiyeköy metro istasyonunda düzenlenen törenle yapıldı.

Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, “Atatürk’ün Nutuk’undan esinlenerek, bağımsızlık mücadelemizin dönüm noktalarını anlatan sergiyi Mecidiyeköy istasyonumuzda açtık. Mecidiyeköy istasyonumuzda sergilenen 40 eserin büyük ölçekli uygulamalarını da farklı istasyonlarımızda İstanbullularla buluşturuyoruz. Mecidiyeköy’deki sergiyi ziyaret eden vatandaşlarımız eserlerin yanındaki QR kodu cep telefonlarıyla tarayarak o tablonun büyük ölçekli uygulamasının hangi istasyonda sergilendiğini görebiliyor. “Bu sayede Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk’u şehrin her yerinde yeniden canlandırmış olduk” dedi.

Başa dön tuşu