Güncel

İtalya ile ticarette yeni rekor hedefleniyor

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Birliği ev sahipliğinde düzenlenen Ekonomik Forum, bu yıl “Türkiye Cumhuriyeti İkinci Yüzyılına Girerken İkili Ticari İlişkilerde Fırsatlar ve Riskler” başlığıyla önde gelen isimlerin katılımıyla Venedik Sarayı’nda gerçekleştirildi. Türk ve İtalyan iş dünyasının Geçtiğimiz yıl Türkiye ile İtalya arasındaki ikili ticarette 26,4 milyar dolarla rekor kırılmıştı.

İSTANBUL (İGFA) – İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Birliği’nin ev sahipliğinde geleneksel olarak düzenlenen ‘Ekonomi Forumu’ bu yıl “Türkiye Cumhuriyeti İkinci Yüzyılına Girerken İkili Ticari İlişkilerde Fırsatlar ve Riskler” başlığıyla gerçekleştirildi.

Foruma İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini ve çok sayıda iş insanı katıldı. Forumun açılış konuşmasını yapan Livio Manzini, şunları söyledi: “Bu yıl çok güzel bir yıl. Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına girmiştir. “Bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetin tüm kurucularını anıyor ve şükranlarımızı sunuyorum.” söz konusu.

İTALYA İLE 9 AYDA 20 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ilişkilerin katlanarak arttığını, son dönemde ikili ticaretin ötesine geçerek karşılıklı sermaye yatırımlarında hızlı bir artış gözlemlendiğini belirten Manzini, “Son dönemde Rusya-Ukrayna savaşına Hamas-İsrail savaşı da eklendi.” bu geçen yıl patlak verdi. Bu gelişmelere iklim değişikliğinin getirdiği zorlukları da eklersek bölge ülkelerinin ekonomileri ciddi anlamda etkileniyor. Bu açıdan Türkiye’nin ateş çemberi içinde bir barış vahası olduğunu söyleyebiliriz. Bu tür durumlar önemli riskler içerse de yeni fırsatlar da yaratabiliyor.” söz konusu.

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Birliği olarak 700’ü aşkın üyeyle ikili ticaret ve yatırım akışlarının artırılması, yaygınlaştırılması ve derinleştirilmesi için çalıştıklarını belirten Manzini, İtalya ile Türkiye arasındaki iş hacminin rekor kırdığını söyledi. Geçen yıl 26,4 milyar dolarla rekor, bu yıl ise eylül ayı itibarıyla 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığı bilgisini paylaştı.

“BÜYÜME ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DEVAM EDECEK”

Ticaret eğiliminin artmaya devam ettiğini kaydeden Manzini, “İki ülke arasında dengeli bir ticaret hacmi var. Kabaca yüzde 50 ithalat, yüzde 50 ihracat diyebiliriz. Bu da iki ülke arasındaki tedarik zincirlerinin ne kadar entegre olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkinin yüzeysel değil ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Pek çok İtalyan firmasının Türkiye’ye yatırımı olduğu gibi, pek çok Türk firması da İtalya’ya yatırım yaptı. Otomotiv, makine, gıda, tekstil, kimya, ilaç gibi tüm sektörlerde önemli bir ticari ilişki bulunmaktadır. İlişkiler tek bir sektöre dayanmıyor; hiçbir sektör açıkça ön plana çıkmıyor. Bu aralığın bu kadar geniş olması ilişkinin gücünü de göstermektedir. Dolayısıyla ilişki hem iyi hem de büyüme eğiliminde ve bu büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşabilmesi için Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmanın modernleştirilmesinin önemine vurgu yapan Manzini, “2025’te 30 milyar dolar hedefine ulaşılabilir. Türkiye artık sermaye ihraç eden bir ülke haline geldi. İkili ticaret sadece ticareti değil aynı zamanda yatırımı da içermektedir. Gelecekte ülkemiz için iki hedef belirlememiz gerekiyor. Ticaret hacmi ve yatırım hacmi. Gelecek hedeflerde kesinlikle ticari hedef kadar yatırım hedefinin de önemli olacağını düşünüyorum. Sonuçta İtalya AB üyesi. Tüm bu ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ticaretin temelini oluşturan anlaşmanın modernize edilmesi gerekiyor. Şu anda tüm ticaretimiz 30 yıl önce imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması’na dayanıyor. Takdir edersiniz ki bundan 30 yıl önce; İnternet ve cep telefonu yoktu. Mevcut anlaşma sadece endüstriyel ürünleri kapsıyor. O dönemde tarım yoktu, hizmet yoktu. Birçok eksik sektör var ve bu geçici bir anlaşma olarak düşünülmüştü. Bu nedenle bu anlaşma artık geçerliliğini yitirmiştir. Halen kullanıyoruz, bu anlaşmayla da ticaret yapıyoruz. Evet, AB bizim ilk ticaret ortağımız ama artık modernize edilmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Her iki taraf için de kazan-kazan olabilecek bir ticaret anlaşması ve gümrük birliği modeli gerekiyor. “Bu konuda siyasi kararların alınması ve müzakerelerin bir an önce başlaması gerekiyor.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEYEN ÜLKELERİN BAŞINDA İTALYA YER ALDI”

Avrupa Birliği’nin kurucu üyelerinden İtalya’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine güçlü ve gözle görülür destek veren ülkelerden biri olduğunu belirten Manzini, “Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci çapası ve Gümrük Birliği Anlaşması son derece önemli. Bu saygı.” ve olumlu bir etki yaratır. Aynı zamanda Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernizasyon gerekliliği hem İtalya hem de derneğimiz tarafından Brüksel’deki yetkililer nezdinde aktif olarak desteklenmektedir. Türkiye’de faaliyet gösteren diğer resmi ikili odalarla birlikte geçtiğimiz ay Brüksel merkezli “Avrupa Türk Ticaret ve Yatırım Konseyi” adı altında sadece bu konuya odaklanacak ayrı bir dernek kurduğumuzu da burada sizlerle paylaşmak isterim. Fransa, Hollanda, Almanya, Belçika, İsviçre ve İngiltere gibi. dedi.

Başa dön tuşu