Güncel

Bursa Çınarcık suyu için 9 koldan çalışılıyor

Bursa’da 2060 yılına kadar kuraklığa neden olmayacak ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin kısa sürede, aksamadan tamamlanması için ihaleyi kazanan 9 farklı firmayla sözleşme imzalandı.

BURSA (İGFA) –Altyapının yenilenmesinden mevcut kaynakların korunmasına, ağaçlandırmadan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına kadar iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı’nın fiziki çalışmalarına resmen başladı. 9 müteahhit firma ile sözleşme imzalanarak şehre su verilecek.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) sağladığı 150 milyon Euro’luk krediyle hayata geçirilecek proje kapsamında 68 kilometre iletim hattı, 3 su deposu ve bir içme suyu hattı yer alacak. Günlük 300 bin metreküp kapasiteli su arıtma tesisi inşa edilecek. . Bursa’da kuraklığın en yoğun hissedildiği 2019 ve 2022 yıllarında bile Bursa’yı susuz bırakmayan Büyükşehir Belediyesi, 2060 yılına kadar kentte su sorunu yaratmayacak projeyi 9 farklı yüklenici firmayla tamamlayacak. .

‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nde ihale süreçlerinin tamamlanmasının ardından 9 yüklenici firmanın temsilcileriyle sözleşme imzalandı. Sözleşme imza töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Her proje kıymetlidir, kıymetlidir ama gerçekten şehrin geleceğini etkileyen öyle projeler var ki. Burada Bursa’nın geleceği için çok önemli bir projenin imza törenini gerçekleştiriyoruz. Bu görevi dokuz parçaya böldük. Rekabet olsun istedik. Olası ekonomik değişimler nedeniyle işi bir firmaya emanet etmek ciddi sorunlara yol açabilir. Rekabet ortamı oluşturuldu. 150 milyon Euro olarak öngördüğümüz ihaleyi 127 milyon Euro ile tamamladık. “Böylece 660 milyonluk bir kâr elde edildiğini belirtmek isterim” dedi.

İçilebilir su kaynaklarına erişimin giderek zorlaştığı bir dönemde su yönetiminin daha da önem kazandığını belirten Başkan Aktaş, kuraklığın zirve yaptığı 2019 ve 2022 yıllarında da vatandaşlarımızı bir gün bile susuz bırakmadıklarını söyledi. kuyu suyunun kullanıma sunulması.

Kaynakların verimli kullanılmasına yönelik çalışmalara değinen Başkan Aktaş, 1 milyon 500 binden fazla aboneye sağlıklı içme suyu ulaştıran BUSKİ’nin 1995 yılında baraj suyunun sadece yüzde 35’ini vatandaşa ulaştırdığını, çıkan suyun ise yüzde 65’inin vatandaşlara ulaştırıldığını söyledi. Barajın kayıp veya kaçak olduğu kaydedildi. hatırlattı.

Son 28 yılda yapılan altyapı yatırımlarıyla merkez ilçelerdeki içme suyu kayıp oranının yüzde 20’lere düştüğünü, BUSKİ’nin kayıp ve kaçakların önlenmesinde Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “Toplamda 12 BUSKİ tarafından 1989-2022 yılları arasında bin 234 kilometre içme suyu hattı imalatı yapılmıştır. “Yani uçtan uca eklenince son 33 yılda üretilen içme suyu boruları, Bursa-Paris arası mesafenin 4 katını bile aşıyor” dedi.

SU KAPASİTESİ YÜZDE 60 ARTACAK

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çınarcık Barajı’ndan 75 milyon metreküp içme suyu, 70 milyon metreküp içme suyu olmak üzere yılda toplam 145 milyon metreküp suyun BUSKİ’ye tahsis edildiğini kaydeden Prof. Başkan Aktaş, “Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi kapsamında inşaat Çalışmalar tamamlandığında şehir merkezimize sağlanan su miktarı yüzde 60 oranında artacak. İlimizin şu anda yıllık 240 milyon metreküp içme suyu kapasitesi bulunuyor. Bu proje sayesinde şehrimizin su kapasitesi 385 milyon metreküpe çıkacak. Proje için gerekli tüm ihaleleri tamamladık ve bugün imza töreninde bir araya gelmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. “En geç Ekim 2025’e kadar tamamlamayı hedeflediğimiz bu önemli projeye emeği geçen ve destek verenlere teşekkür ediyor, şehrimizin geleceği açısından hayati önem taşıyan ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin hayırlı olmasını diliyorum. Faydalı olması için” dedi.

Söz konusu projeyle Çınarcık’tan sağlanacak 70 milyon metreküp içme suyunun sanayicilerin kullanımına da sunulması hedeflendi.

Başa dön tuşu