Güncel

CHP’deki lider değişikliği Türk siyasetine nasıl yansıyacak?

Geçtiğimiz hafta yapılan kurultayda Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanlığına Özgür Özel’i seçen Cumhuriyet Halk Partisi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık liderliğine son verdi. Gazeteci-Yazar Ersin Çelik, bu tercihin Türkiye’de siyasetin geleceğini nasıl etkileyebileceğini değerlendirdi.

Rüstem PEHLİVANLAR – Oğuzhan Osman BİLGİN – Herkes Duysun
BURSA (İGFA)
-Aylar önce CHP içinde yükselen değişim sesleri karşılığını buldu ve Özgür Özel, CHP Genel Başkanı seçildi.

Peki liderliğini Özgür Özel’in devraldığı CHP yerel seçimlere nasıl bir ortamda girecek? Kılıçdaroğlu’nu deviren CHP’yi yerel seçimlerde ve gelecekte nasıl bir süreç bekliyor? CHP, 31 Mayıs’ta yaşadığı moral bozukluğunu yeni lideri ve yönetimiyle aşabilecek mi? Gazeteci-Yazar Ersin Çelik bu soruların yanıtlarını Herkes Duysun için yorumladı.

“Kongrede yaşananlar değişimden ziyade koltuk mücadelesiydi.”

Gazeteci-Yazar Ersin Çelik, CHP Genel Başkanı seçilen Özgür Özel’in kongrede yaptığı konuşmada, CHP’de anlayışta bir değişiklik olmadığının altını çizdi. Çelik, “Özgür Özel’in kongredeki konuşması, selam gönderdiği ve selam aldığı yerler CHP’de anlayışta bir değişiklik olmadığını, yaşananın koltuk kavgası olduğunu gösteriyor. 13 yıl boyunca katıldığı tüm seçimleri kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu, ilk kez gerçek bir yenilgi yaşadı. Bu, Türk siyaseti açısından önemli bir olaydır.” söz konusu.

ÖZEL İMAMOĞLU’NUN CEPHESİ Mİ?

Çelik, CHP’nin geçmiş genel başkanlarına bakıldığında ve olay CHP seçmeni açısından yorumlandığında, ‘Cumhuriyet’in 100. yılı’, ‘Cumhuriyetin kurucu partisi’ gibi kavramlar üzerinden CHP seçmeninin bunu yapamayacağını ifade etti. Özgür Özel’i bu net yere yerleştirip, “Özgür Özel liderlik karizmasından, popülerliğinden ve taban tepkisinden yoksun bir isim. Özgür Özel’in daha çok Ekrem İmamoğlu’nun paravanı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“İMAMOĞLU BİR SEÇİM YAPMAK ZORUNDADI”

Şu anda birçok kişi tarafından CHP’nin en güçlü ismi olarak değerlendirilen Ekrem İmamoğlu’nun bu kongrede bir tercih yapmak zorunda kaldığını belirten Ersin Çelik, “Kongre İmamoğlu açısından riskliydi. Eğer bu kongrede aday olsaydı İstanbul’u reddederdi. Kazanamama ihtimali olduğu için Özgür Özel’i öne çıkardı.” söz konusu.

“ÖZGÜR ÖZEL KOLTUKTA KUKLA OLARAK OTURUYOR”

Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı olmasında Ekrem İmamoğlu’nun büyük payı olduğunu vurgulayan Gazeteci-Yazar Ersin Çelik, “Özgür Özel şu anda kukla gibi koltukta oturuyor. CHP koltuğu önemli bir koltuk ama Özel bu koltuğu dolduracak gibi görünmüyor. Mahallede kuruyemişçinin yerine eczane açılması olayı yaşandı. Bu durum o mahalle sakinlerini bir süreliğine heyecanlandıracak ama kısa vadeli bir heyecan olacak” dedi. dedi.

“CHP DÖNÜM NOKTASINA ULAŞTI”

Kongre sonucunun CHP için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Gazeteci-Yazar Ersin Çelik, “Önümüzde yerel seçim var. CHP seçmeni tüm tabularını ve ön yargılarını yıktı, seçimlerde çok kapsamlı bir kampanya yürüttü ve seçimi kazanacağına dair büyük bir umut besledi. Ancak seçimi kazanmak istedikleri aday Kemal Kılıçdaroğlu’ydu ve istedikleri sonucu alamadılar. Bunun yarattığı hayal kırıklığı ve travma sosyal medyada hâlâ hissediliyor. “Özgür Özel başkan seçilmesine rağmen sosyal medyaya baktığımızda herhangi bir tepki göremiyoruz.” söz konusu.

CHP kurultayının iç politikada ve seçmenlerde beklenen ilgiyi görememesinin nedenlerinden birinin Gazze’de yaşanan büyük acılar olduğunu belirten Ersin Çelik, “Gazze şu anda bizim yan odamız. “Vicdan sahibi tüm insanların ilgisi buradadır.” söz konusu.

CHP’de parti meclisi seçimlerinin önemine de vurgu yapan Ersin Çelik, “Ekrem İmamoğlu’na parti meclisinde partiyi güçlendirebileceği bir alan açıldı. Parti meclisinin önemi, İstanbul’da ilçe belediyesine aday olacakların bu meclis tarafından onaylanmasıdır. Bildiğim kadarıyla Ekrem İmamoğlu’nun Bakırköy, Ataşehir ve Sarıyer belediye başkanlarıyla arası pek iyi değil ve pek çok belediye başkanıyla da yola devam etmek istemiyor. Bu kişilerin yeniden aday gösterilmemesi için parti meclisinin ağırlığı gerekiyor. Bu durum CHP içinde kaos olasılığını yaratıyor” dedi. not etti.

“İMAMOĞLU’NUN TEK HEDEFİ CUMHURBAŞKANLIĞI KOLTUĞU”

CHP’de bir diğer önemli noktanın da ittifakların ne yönde şekilleneceği olduğunu belirten Ersin Çelik, “Ekrem İmamoğlu birisine babası (Kılıçdaroğlu) diyordu kurultayda onu devirdi, geriye sadece ablası kaldı. (Meral Akşener). Meral Akşener sözlerini bozacak mı? “Göreceğiz.” söz konusu.

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u kazanmaktan başka çaresi olmadığını belirten Çelik, “Ekrem İmamoğlu’nun tek hedefi 2028 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olmaktır. İmamoğlu, 28 Mayıs seçimlerinin ardından iki seçimi kazandı. Biri İstanbul Kongresi, diğeri genel merkez kongresi. İmamoğlu bu rüzgarla İstanbul’u yeniden kazanmak istiyor. İmamoğlu’nun planı, İstanbul’u kazandıktan sonra meclis çoğunluğunu da kazanması durumunda İstanbul’dan ayrılıp Cumhurbaşkanlığına aday olmak. Ekrem İmamoğlu İBB’yi yönetemeyeceğini biliyor. “Belediyeyi mali açıdan çok zor bir sürece soktu.” dedi.

Ersin Çelik, Türkiye’de yerel seçim sürecinde yaşadığımız benzer tartışmaları yeniden görebileceğimizi belirterek, “Yine 6’lı organizasyon masası olacak mı? Peki İYİ Parti ve HEDEP bu işin neresinde yer alacak? “Bu ve benzeri sorular muhalefetin gündemini uzun süre meşgul edecek.” söz konusu.

Seçmenlerin olayları okuma süreçlerinin geliştiğini vurgulayan Çelik, “Seçmenler siyasi süreçleri okurken daha anlayışlı oluyor. Tayyip Erdoğan’sız bir senaryoda bölgenin nasıl zor bir döneme girebileceğini gördüler. AK Parti yerel seçimlerde İstanbul’u kaybederse önümüzdeki 4 yıl boyunca yeniden erken seçim tartışmaları yaşayacağız. Bu durum ülkenin enerjisini boşa harcayacak bir durumdur” dedi. dedi.

SİYASETTE YENİ İSİMLER GELİYOR

Ersin Çelik, CHP’de karizmatik lider sorununa da vurgu yaparak, “Mesela Hakan Fidan hiç konuşmadan Türkiye’nin en sevilen isimlerinden biri oldu. CHP’de böyle bir rakam göremiyoruz. CHP’nin en büyük sorunlarından biri liderlik karizmasını ortaya koyamamasıdır. Bu nedenle Mansur Yavaş gibi CHP’ye tamamen zıt bir figürü yıllarca 100 yıllık bir CHP’li olarak benimsediler. Ekrem İmamoğlu da aynı durumda. İmamoğlu da CHP’li değil. “Kapitalist bir tüccarı lider olarak övdüler.” söz konusu.

Mustafa Varank’ın tecrübesi, bilgi birikimi ve söylemleriyle tüm CHP’ye hakim olduğuna dikkat çeken Gazeteci-Yazar Ersin Çelik, “Meselelere yaklaşımı, bilgi birikimi ve donanımıyla ön plana çıkıyor. CHP’nin böyle bir rakamı ortaya koyması mümkün olmadı. “Bu yüzden işi Özgür Özel’e bıraktılar” dedi.

Başa dön tuşu