Güncel

Gaziantep’te ‘güvenilir ürün zirvesi’

Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen Güvenilir Ürün Zirvesinin ikincisi, yerel üretime destek olmak ve deprem bölgesindeki zirai üretime dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, zirveye katılarak “Tarım Şehri Gaziantep” modelini ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Zirvede, Dünya Gıda Günü’nde, deprem bölgesindeki 65 üreticiyle sektör paydaşları bir araya gelerek tecrübe paylaşımında bulundu. Ayrıca, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, yerel yönetimler, STK’ler ve kanaat önderlerinin katılımıyla bir protokol imzalandı. Bu protokolle, kırsaldaki yerel üretimin geliştirilmesi için güç birliği yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, iş yapma modelinden bahsederken şunları ifade etti: “Gaziantep’te birlikte iş yapma modeli oluşturduk. Oda başkanları, şehrin ileri gelenleri ve STK’ların katıldığı toplantılar düzenliyoruz. Önceden ürünlerimiz Avrupa’da başkalarına aitmiş gibi pazarlanıyordu. Bu durumu değiştirmek için baklava üzerinden başlangıç yaptık ve şu anda 100 coğrafi işaretli ürünümüz bulunmakta. Ayrıca, hanımefendinin (Emine Erdoğan) başkanlığında Anadolu’da coğrafi işaretli ürünlerin belirlenmesine de başlandı. Toprak ve güneş ikilisi, bu işin kaynağı olduğunu fark ettik ve tarım okulu açtık. Hanımefendinin başkanlığında kadın kooperatifleri kurduk ve Ata tohumu üretimine katkıda bulunduk. İş birliği modeli oluşturduk. Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 coğrafi işaretli ürünümüzü belirledik.”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, zirvenin deprem bölgesindeki tarımsal üretime dikkat çekmek açısından önemli olduğunu belirterek, deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için 14 milyar TL’den fazla tarımsal ödeme desteği sağladıklarını söyledi.

İstanbul Valisi Davut Gül de Gaziantep’te yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini ifade ederek, “Gaziantep’te Fatma Şahin Hanım öncülüğünde yapılan çalışmaları yakından takip etme şansım oldu. Ürünlerin tohumdan başlayarak muhafaza edilmesi, ekiminin sağlanması, çiftçinin desteklenmesi, kadınların kooperatifleşmesinin sağlanması, ürünlerin markalaşması ve kırsal kalkınma metodunun örneği olarak gözlemledik. Fatma Başkanımız ve ekibini tebrik ediyorum. Zaman ve emek harcıyorsanız mutlaka başarılı oluyorsunuz. Gaziantep’teki ürünlerin diğer platformlarda yer alması ve gastronomi festivalleriyle katma değerinin artması önemli bir etki sağlamıştır.” şeklinde konuştu.

Takip Et

Başa dön tuşu