Güncel

Garipler Köyü’nde ki tarihi kilise restore edilecek

İlçemize bağlı Garipler köyünde bulunan tarihi kilise restore edilecek. Yıllarca yöre halkı tarafından hem cami hem de eğitim amaçlı kullanılan, daha sonra köydeki okulun kapanması ve yeni cami yapılmasıyla kendi haline bırakılan kilisenin restorasyon çalışmalarına başlanılacağı öğrenildi. Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş kilisenin, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kayıtlarında kültür varlığı olarak yer aldığını ve yapılan başvurular sonucunda kilisenin restorasyonunun yapılmasına karar verildiğini belirtti.

Garipoğulları Beyliği’nin yaşadığı Garipler köyünün çok eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını söyleyen Arslantaş, Sivas Bölge Müdürlüğü’nden yetkililerin gelerek kilisede incelemelerini yapıp tamamladığını ve en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

Arslantaş, köydeki tarihi kilisenin bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden definecilerin hedefi haline geldiğini, köy halkının sürekli kiliseyi gözetim altında tutmak zorunda kaldıklarını kaydederek “Bu tarihi kilise eski medeniyetlerde sadece kilise olarak kullanılmamış. Kilise bir süre manastır olarak, kullanıldığı gibi sonrasında da bölgeye yerleşen Müslümanlar tarafından cami olarak ta kullanılmış. Garipoğulları Beyliği döneminde camiye dönüştürülen kilisenin, köy halkı tarafından da yakın zamana kadar bir bölümü cami, bir bölümü de okul olarak kullanılmıştır” dedi.

Arslantaş, köy nüfusunun oldukça azaldığını, köyde yaşanan hızlı göçün, geride kalan ev ve arazileri olduğu gibi tarihi kiliseyi de olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Kilisenin çatısı iki kez onarım görmüş. Sonra kilise Vakıflar Bölge Müdürlüğüne geçmiş. Böyle olunca köy halkı da burayı gözetim altında tutmaktan başka bir şey yapamamış. Şimdi Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak hazırladığımız bir proje çerçevesinde bu tarihi kiliseyi restore ettirmeye çalışıyoruz. Bu kilisenin restorasyonunun tamamlanmasıyla, hem ilimiz, hem ilçemiz ve hem de köyümüz önemli bir tarihi esere kavuşmuş olacak.”

Başa dön tuşu