Magazin

Exxen’in en iyisi: Gibi dizisi hakkında

Son zamanlarda yayınlanan diziler arasında IMDB’de en çok reyting alan (9.0 IMDB) bu diziyi mutlaka duymuşsunuzdur. Dizinin adını duymamış dahi olsanız sosyal medyada karşınıza dizinin replikleri ister istemez çıkmıştır. Kısa sürede Türk medyasında yer edinen bu dizi –öyle görünüyor ki- efsaneler arasına girmekte. Peki, süreç nasıl işledi ve Gibi Dizisi’nin medyada ya da bizde bu kadar iyi yer edinmesinin nedeni nedir? Bu ve bunun gibi soruların cevabı makalemizin konusu…

Gibi Nasıl ve Ne Zaman Başladı?

Başrollerini Feyyaz Yiğit, Kıvanç Kılınç ve Ahmet Kürşat Öçalanın paylaştığı Gibi Dizisi Acun Ilıcalı’nın Exxen platformunu kurmasıyla 1 Ocak 2021’de yayın hayatına “Kokariç” adlı bölüm ile başladı. Dizi aslında çok büyük bir beklenti içinde olmayan absürt bir durum komedisiydi. Dizinin yapımcıları bu işe girmeden önce kendi kitlelerini bulma ve onlarla devam etme düşüncesindeydiler. Exxen platformuna yılbaşındaki kampanyası ile giriş yapan üyeler kendilerini içi çok da dolu olmayan bir odada buldular. Burada bazı bilindik dizi ve programların aksine yenilikçi çalışmalar vardı ve bunlardan biri başrolünde Feyyaz Yiğit’in bulunduğu Gibi dizisiydi.

Feyyaz Yiğit’in Diziye Etkisi

Dizinin hem senaristlerinden hem de oyuncularından biri olan Feyyaz Yiğit’in kemik tayfası dizinin etkileşim almasında çok büyük bir rol oynar. Feyyaz Yiğit’i Okan Baygülen’in programlarından tutun Ali Atay’la beraber yaptığı filmlere kadar takip eden iyi bir izleyici kitlesi var. Dizinin paylaşılması, önerilmesi, IMDB yorumları ve o sitedeki reytingi ilk olarak bu kişilerin elinden geçmiştir. Tabi ki bu kesime ilk Exxen kullanıcıları da dâhil. Ölümlü Dünya ve Cinayet Süsü’ndeki muhteşem oyunculuğu bilinen Feyyaz Yiğit, bu dizide de hem tiratlarda hem de unutulmaz repliklerde yine çok iyi bir performans gösterdi ve buna devam ediyor.

Gibi Dizisi Bir Yenilik Mi?

Öncelikle bu dizi ile aynı türde boy gösteren başka bir dizi olmadığını söyleyelim. Ancak benzerleri yok mu, elbette var. Örneğin Leyla ile Mecnun dizisi de absürt durum komedisidir. Ancak Gibi dizisi ile tamamen farklı yapılara sahiptir. Leyla ile Mecnun’da bölümler arasında konu bütünlüğü varken Gibi dizisinde yoktur. Leyla ile Mecnun isminden bile ne içerdiğini anlatırken Gibi dizisi kapalı bir kutudur. Bunlar gibi örnekler sayabiliriz. Yani ülkemizde bir örneği yok ama dünya genelinde çoğu yerde gördüğümüz bir tür. En bilindik örnekleri arasında The Office ve Simpons’u örnek verebiliriz. Bu diziler hem sitcom hem de durum komedisi olarak geçerler. Ancak üzerinde durulduğunda sitcom ile durum komedisinin apayrı şeyler olduğu görülmekte. Yani Gibi dizisi dünya için değil ama ülkemiz için bir yenilik.

Gibi Dizisi Neyi Anlatıyor?

Yayınlanmış tüm bölümlerini izlemiş biri olarak halen neyi anlattığını anlamamaktayım. Ancak Yılmaz, İlkkan ve Ersoy (Ersoy diziye sonradan eklenir) adlı üç arkadaşın başlarından geçen olayları ilginç bir biçimde aldıklarını söylemekte fayda var.

Gibi Dizisinin Bu Kadar Çok Benimsenmesinin Nedeni

Bazen hayatımızda aptalca anlar yaşarız ve bu durum ilk başta utanç veren bir an olsa bile aklınıza geldikçe sizi güldürür. Arkadaşlarınızla yaşadığınız tartışmalar bazen öyle komik olur ki gülerken nefes almakta zorlanırsınız. Ancak bu anlar akıp gider, bunları şaka yapmak istediğiniz için yapmazsınız sadece hayatın akışında karşınıza çıkar. İşte Gibi zaten bizim hayatımızda olan o parlak anları işlemesi ile hafızamızda yer edindi. Diziyi izlemiş biriyseniz repliklerin bu kadar dilinizde dolanmasının nedeni budur. Hayatımızın anlamsız anlarının söze gelmiş hali diyebiliriz.

Diziyi İzlemeye Karar Vermeden Önce

Dizi hakkında birkaç genel bilgi vermenin iyi olacağını düşündüm. Dizinin süresi otuz dakika ile bir saat arasında değişebileceği gibi bu sürenin üstüne de çıkabilir. İlk dakikalar konuyu anlamaya çalışırken zaman ilerledikçe bölümün içine girersiniz ve son kısım öldürücü darbeyi vurur. Şahsımca bazı bölümler canınızı sıkabilir ama bu o bölümün kötü olmasından çok size hitap etmediğini gösterir. Çünkü arkadaşlarıma bu bölümü boşuna izledim dediğimde onların o bölüme bayıldıklarını gördüm. Aynı olayın tam tersi de yaşandı. Dizi Exxen platformunda haftada bir bölüm olarak yayınlanmakta. Ben bu yazıyı yazarken en son üçüncü sezon beşinci bölüm yayınlanmıştı. Şuan 27 adet bölüm bulunmakta. Bölümleri karışık izleyebilirsiniz. Öyle çok büyük bir konu bütünlüğü olmadığını söylemiştim.

Dizinin Başka Güncel Dizilerle Karşılaştırılması

Eğer sıkı bir Türk medyası takipçisiyseniz Zafer Algöz’ün Feyyaz Yiğit komedisi hakkındaki twitinden haberiniz olabilir. Kendisinin gereksiz bir açıklama yapması bulunduğu diziye de gölge düşürmediği gibi Gibi Dizisi’nden de bir şey eksiltmez. Böyle tartışmalar sadece yeniliklere zarar vererek genç fikirlerin hiç ortaya çıkmadan yok olmasına neden olabilir.

En İyi Gibi Replikleri

“Belki de bu yüzden yalnız cesurların işidir badana!”
“Hiç mi anlamadın oğlum insan bilir ne yaşadığını, yaşarken anlamadın mı ne yaşadığını?”
“Kardeşim ben sizin beni yılgın bir hoşgörü ile benimsemenize mi kaldım?”
“Kimsenin hiçbir şeyi bilmediği bir yerde bir insan her şeyi bilebilir.”
“Acı gerçekleri yaşadığımız yetmiyormuş gibi bir de senden dinliyoruz.”
“Abi Tanrıyı güldürmek istiyorsan ona planlarından bahset.”
“İlkkan sadece on liramin olması, sıfır liramın olmasından daha çok canımı yakıyor. Beni bu on liradan kurtar ya…”

Başa dön tuşu