Yapay zeka akademik dürüstlüğü tehdit ediyor!
Akademik metin yazımında belli bir noktaya kadar yapay zekanın kullanılabileceğini ifade eden uzmanlar, yapay zeka uygulamalarının öğrenme, araştırma ve bilgi toplama aşamalarında kullanılabileceğini söyledi.
İSTANBUL (İGFA) – Makine öğrenmesi ve görüntü işleme gibi alanlarda çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Araştırma Arş. Görmek. Şeyma Yektar, akademik metin yazımında yapay zeka uygulamalarının nasıl kullanıldığını değerlendirdi.
Gelişen teknolojiler arasında önemli bir yere sahip olan yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojilerinin son yıllarda hızla gelişerek birçok alanda kullanılmaya başladığını belirten Yektar, “Bu teknolojiler insanların ürettiğine benzer çıktılar oluşturabiliyor ve insanların enerjisini ve zamanını önemli ölçüde azaltabilir. Yapay zeka kavramı genel olarak bilgisayar sistemlerinin insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilme yeteneği ile ilgili bir dizi teknoloji ve tekniği kapsar. söz konusu.
Yapay zekanın, insan zekasının insanlar gibi düşünüp hareket edecek şekilde programlanmış makinelerdeki simülasyonu olduğunu belirten Yektar, şöyle konuştu: “ChatGPT, kullanıcı girdilerini doğal, insan benzeri bir şekilde anlamak ve yanıt vermek için yapay zekayı kullanan chatbot türlerinden biridir. . ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının kullanılması, verimliliği ve kaliteyi artırarak bilim insanları için inceleme makalesi yazımını büyük ölçüde iyileştirme potansiyeline de sahiptir. Akademik metinlerin yazımında yapay zekadan belli ölçüde yararlanılabilir. Yapay zeka uygulamalarından öğrenme, araştırma ve bilgi toplama aşamasında yararlanılabilmektedir. Ancak akademik etiğe aykırı eylemlerde bulunulmaması için sınırlamaları göz önünde bulundurularak oluşturulan metnin intihal ve yanlış bilgilendirmeyi önleyecek şekilde gözden geçirilip düzenlenmesi ve ChatGPT’nin yazılı olarak kontrolsüz kullanımından kaçınılması gerekir.” söz konusu.
ÖĞRENCİLERİN ÖDEV YAZMALARINDA VE AKADEMİK ALANDA KOPYALANMADA KULLANILABİLİR.
Yapay sohbet robotu ChatGPT’nin, doğru sorular sorulduktan sonra verdiği cevaplarla bir metin oluşturduğunu anlatan Yektar, yapay zeka çalışma mekanizmasıyla öğrencilerin akademik alanda ödev yazma ve kopya çekmede kullanılabileceğini vurguladı. , “Yapay zeka uygulamaları genel bilgi ve başlangıç noktası oluşturur. Bu anlamda öğrencilere hizmet vermenin faydalı bir yolu gibi görünebilir. Ancak yapay zeka uygulamalarıyla elde edilen çıktılar, profesyonel bir makale olarak değerlendirilmemelidir. Konunun uzmanları, alınan bilgilerin tam olarak alıntılanacak veya alıntılanacak kadar doğru olmadığının bilincinde olmak gerekir.”
YÜZDE 95 BAŞARI SÖYLÜYOR
Akademik araştırmacıların ChatGPT gibi bir program tarafından bir kelime dizisi üretilip üretilmediğini tespit etmenin yollarını aradıklarını kaydeden Yektar, TÜBİTAK ULAKBİM kapsamında mevcut olan Turnitin adlı programa ‘Yapay Zeka Tespit Aracı’nın eklendiğini söyledi. EKUAL, öğrenci ödevlerinin yanlış alıntı ve olası intihallere karşı kontrol edilmesini sağlar. Yapay zeka metinlerini tespit edebilen mevcut araçların ‘GPTZero, Turnitin ve RoBERTa Base OpenAI Detector’ olduğunu söyledi.
Yektar ayrıca dikkat edilmesi gereken noktanın bu araçların yüzde 100 değil yaklaşık yüzde 95 başarı vaat ettiğini belirterek, araçların metindeki kelimelerin eşanlamlılarıyla değiştirilmesi gibi yöntemlerle metni farklılaştırmanın kontrolünden kurtulabileceğini vurguladı. yapay zeka tarafından yazılan metni tespit etmek.