Güncel

Uzmanlar, Ramazan’da uykunun beslenme kadar önemli olduğunu söylüyor

Hayatın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir; Ancak uzmanlar, uykunun da bir o kadar önemli olduğu konusunda uyarıyorlar.

Uzmanlar, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurgularken; her dönem olması gerektiği gibi mübarek Ramazan ayında da uykunun ne kadar önemli olduğunun altını çizerek dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.

“Ramazan ayında gün içindeki açlık ve susuzluk nedeniyle beynin birçok hareketi ve davranışı kısıtlıdır. Beyin ve tüm sistemlerimiz için beslenme kadar önemli olan bedeni uykudan mahrum bırakmamak gerekir.”

Sağlıklı bir yaşam için vücudun dengesini belirleyen en önemli fizyolojik ihtiyaçların beslenme, hareket, duygusal ve entelektüel faaliyetler olduğunu anlatan Karabekir, “Uyku, sağlıklı bir yaşam için önemli bir insan davranışıdır. beyindeki sinir sinyalleri düzenlenir. Beyin sağlığı için çok önemlidir ve bütün gece beyni iyileştirir.”

Horlama, uyku apnesi, gece ve sabah baş ağrıları, gece sık uyanma, uykuya dalmada güçlük, aşırı uyku hali, uykuda ritmik çene kasılması, huzursuz bacak sendromu, çocuklarda gelişim gecikmesi, okul performansında azalma, konsantrasyon güçlüğü ve yetersizlik gibi rahatsızlıkların olduğunu vurgulayan Prof. dikkat, uyku yoksunluğunun önemli belirtileridir. Bu belirtilere sahip olanlar hemen bir doktora başvurmalıdır.

“Bu tür şikayetleri olan kişilerin uyku kalitelerini test ettirmeleri gerekir” dedi.

Karanlık bir oda ve sakin bir ortamın uyku kalitesine katkı sağlayacağını öne sürdü. Ayrıca iyi bir uyku, kişinin günlük işlerini yaparken kendini iyi hissetmesine ve sosyal etkinlikler sırasında enerjisini korumasına yardımcı olur.

Gündüzleri yürüyüş, spor gibi programlı hareketler ile güneşin etkilerinden yararlanmak için dışarıda vakit geçirmenin önemli olduğunu vurgulayan Kayabekir, geceleri evde ışıkların söndürülmesi ve beynin uyku moduna geçmesi gerektiğini ifade etti.

“Yatakta kalınan saatlerin netleştirilmesi de önemli. Uyku apne sendromu (uyku sırasında solunum sorunları) yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, felç ve şeker hastalığı gibi ciddi hastalıklara neden olur. Geceleri sık uyanma, göğüs ağrısı, tırmanamama gün içinde merdiven çıkma, yorgunluk ve uyku hali şikayetleri diğer problemlerdir.” ekledi.

Şiddetli uyku apnesi olan hastaların depresif belirtileri öne çıkıyor ve bu nedenle psikiyatri kliniklerine başvuruyorlar” dedi.

Uyku apnesinin tanı ve tedavisinde tek gecelik uyku testleri ve horlama sesi analizi yol göstericidir. Ayrıca uyku sırasında teşhis ve tedavi için giyilebilir cihazlar bulunmaktadır.

Başa dön tuşu