Teknoloji

Uzaylılar Kendilerini İnsanlardan Gizlemek İçin Yapay Zekadan mı Yararlanıyor?

Güneş sistemimizdeki çarpıcı çeşitlilikteki dünyalar arasında yalnızca Dünya’nın yaşama ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Araştırmacılar, yapay zekanın (AI) bizi potansiyel uzaylılar bulduğumuzu düşünmemiz için kandırabileceği konusunda uyardı.

Araştırmacılar, yapay zekanın (AI) bizi potansiyel uzaylılar bulduğumuzu düşünmemiz için kandırabileceği konusunda uyardı.

Bildiğiniz gibi, güneş sistemimizdeki çarpıcı çeşitlilikteki dünyalar arasında sadece Dünya’nın yaşama ev sahipliği yaptığı biliniyor. Ancak bilim adamları, başka bir gezegende yaşam olup olmadığını öğrenmek için sürekli çalışıyorlar. Mars, mikrobiyal yaşamın var olduğu niş yeraltı ortamlarına sahip olabilir. Jüpiter’in uydusu Europa’daki bir yeraltı deniz ortamı, ekstremofil mikroorganizmalar için Güneş Sistemi’nde, Dünya dışında en olası yaşam alanı olabilir. Bazen halk arasında uzaylı olarak da adlandırılan dünya dışı yaşam, Dünya dışında meydana gelebilecek ve Dünya’dan kaynaklanmayan varsayımsal yaşamdır. Bu tür bir yaşam, basit prokaryotlardan (veya karşılaştırılabilir yaşam formlarından) zeki varlıklara ve hatta akıllı varlıklara kadar uzanabilir ve muhtemelen insanlıktan çok daha ileri olabilecek medeniyetleri ortaya çıkarabilir. Drake denklemi, evrenin başka yerlerinde akıllı yaşamın varlığı hakkında spekülasyon yapar. Tüm biçimleriyle dünya dışı yaşam bilimi, yaşamın ortaya çıktığı deterministik koşulları ve olası olayları araştıran multidisipliner alan olan astrobiyoloji olarak bilinir ve evrende dağılır ve gelişir. Araştırmacılar, yapay zekanın (AI) bizi potansiyel uzaylılar bulduğumuzu düşünmemiz için kandırabileceği konusunda uyardı. Yeni bir araştırma, bilgisayarların bile şekilleri dünya dışı medeniyetlerin kanıtı olarak tanımlamaya meyilli olabileceğini ve insanların gerçek olduklarına inandırılarak aldatılabileceğini buldu.

Bir kişi vahşi doğada kaybolursa, iki seçeneği vardır. Medeniyet arayabilir veya bir ateş yakarak veya büyük harflerle YARDIM yazarak kendilerini kolayca tespit edebilirler. Akıllı uzaylıların var olup olmadığı sorusuyla ilgilenen bilim adamları için seçenekler hemen hemen aynı.

70 yılı aşkın bir süredir gökbilimciler, SETI adı verilen dünya dışı zeka arayışında diğer medeniyetlerden radyo veya optik sinyaller tarıyor. Çoğu bilim insanı, Samanyolu galaksisindeki 300 milyon potansiyel olarak yaşanabilir dünyanın çoğunda yaşamın var olduğundan emin. Gökbilimciler ayrıca bazı yaşam formlarının zeka ve teknoloji geliştirme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorlar. Ancak başka bir medeniyetten hiçbir sinyal tespit edilmedi, bu “Büyük Sessizlik” olarak adlandırılan bir gizem.

SETI uzun zamandır ana akım bilimin bir parçası olsa da, METI veya dünya dışı zeka mesajlaşması daha az yaygındı. Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, dünya dışı medeniyetleri aramak için yapay zeka (AI) kullanıyor.

Galileo Projesi adlı proje, karasal nesneleri veya uyduları aramak için kapsamlı AI nesne tanıma ve algoritmik yaklaşımlar kullanacak. Ekip, uzaylı medeniyetleri bulmak için araştırmalarının bir parçası olarak uygun kameralar ve bilgisayar sistemleri ile orta büyüklükte, yüksek çözünürlüklü teleskoplar ve dedektör dizileri ağı kullanacak.

2017’de bilim adamları ilk kez güneş sistemimizi kısa bir süre ziyaret eden yıldızlararası bir nesne olan ‘Oumuamua’yı gözlemlediler. Nesne, iyi anlaşılan doğal açıklamalara meydan okuyan oldukça anormal özellikler sergiledi. Araştırmacılar, çok ince bir hafif yelken veya iletişim çanağına benzer, dünya dışı bir teknolojik nesne olduğunu tahmin ettiler.

Bununla birlikte, yakın zamanda yayınlanan bir araştırma makalesi, insanların dört lakh yıl daha uzaylılardan haber alamayabileceğini iddia ederek bunun tam tersini öne sürüyor. The Astrophysical Journal’da yayınlanan makale, Pekin Normal Üniversitesi uzmanları Wenjie Song ve He Gao tarafından hazırlandı. İki bilim insanı, Haberleşen Dünya Dışı Akıllı Uygarlıkların (CETI) sayısını hesaplamak için Drake denklemi aracılığıyla bu tahmini yaptı. Bilim adamlarına göre bir CETI, yalnızca evrende bir yerde var olmakla kalmayan, aynı zamanda iletişim kurabilecek kadar yetenekli bir yabancı uygarlıktır.

4.000.000 yıl daha uzaylı teması yok mu?

Yukarıda bahsedildiği gibi, yeni çalışmanın araştırmacıları, insanların 400.000 yıl daha uzaylılarla iletişim kuramayacaklarını öngördü. Özellikle, bu sayı, insanların Dünya’da harcadıkları miktarın iki katıdır – yaklaşık 200.000 yıl. Drake denklemi üzerinden yapılan hesaplamalara göre bilim adamları, çevresinde yaşanabilir gezegenlere sahip bir yıldız varsa, yıldızın ömrünün %25’i kadar kısa bir sürede bir CETI ortaya çıkacağı sonucuna vardılar. Bununla birlikte, bu gezegenlerin yalnızca %0,1’i yaşam formlarının bir CETI’ye evrimleşmesi için bir alana sahip olacaktır. Uzaylılar kendilerini korumak için AI teknolojisini kullandıkları için mi? Asla bilemezsin.

Başa dön tuşu