Güncel

Türkiye filosuna bir sondaj gemisi daha ekliyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Mukavemet veya Resistance adlı geminin yakında doğal gaz rezervlerini çıkarıp ulusal doğal gaz şebekesine taşımakla görevli Türkiye filosuna katılacağını söyledi.

Son keşifler ve önceki bulguların yeniden değerlendirilmesi ile Türkiye’nin Karadeniz’de yaklaşık 710 milyar metreküp doğal gazı bulunmaktadır .

Bir grup muhabirle yaptığı röportajda Dönmez, yeni gemiye Kıbrıs Türklerinin 1950’lerin sonunda Kıbrıslı Rumların terör saldırılarına karşı kurduğu bir grup olan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın adını verdiğini bildirdi.

“Mukavemet adlı bu gemi, deniz tabanında operasyon yapmak üzere filomuza katılmıştır. Çok yakında faaliyete geçecek” dedi. Mukavemet’in Şubat ayında Sakarya Doğal Gaz Sahasına konuşlandırılması bekleniyor. Denizde 2.200 derinliğe kadar operasyon gerçekleştirebilmektedir.

“Bu gemi, deniz tabanına ağır ekipman yerleştirmek için biri 150 ton, diğeri 40 ton kapasiteli iki vinçle donatıldı. Ayrıca su altı robotlarının operasyonları için deniz tabanında platform hazırlanıyor” dedi.

İki sualtı robotunun aynı anda çalışabileceğini ve bunların Türk mühendisler tarafından uzaktan kullanılıp kontrol edilebileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin hâlihazırda doğalgazın çıkarılması ve rezervlerden Doğu Karadeniz’de Filyos’ta bulunan doğal gaz işleme merkezine taşınması için çalışan 50’den fazla gemisi bulunuyor.

Mart sonunda başlaması planlanan doğal gazın ulusal dağıtım şebekesine pompalanması için geri sayım devam ediyor. Gaz önce 170 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Filyos’a taşınacak. Teknik prosedürlerin ardından gaz, test edileceği Petrol Boru Hattı A.Ş. BOTAŞ’a devredilecek. İlk etapta günde yaklaşık 10 milyon metreküp pompalanacak olan merkez, dört yılda bu miktarı 40 milyon metreküpe çıkaracak.

HH İşin çoğu tamamlandı

Bu arada Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Melih Han Bilgin, doğalgazın ulusal sisteme taşınmasına yönelik çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığı bilgisini verdi.

“Evet, işimiz zor. İşin çoğu yapıldı. [Başarmak için] birkaç haftamız kaldı. Ekiplerimiz gece gündüz sahada çalışıyor ve tarih yazıyor” dedi.

Filyos merkezindeki çalışmaların Türkiye’nin enerji altyapısı açısından kalkınmasının en önemli fasıllarını oluşturduğunu da kaydetti.

Başa dön tuşu