Güncel

Türkiye, 1915 olaylarını siyasi amaçlarla kullanma girişimlerini reddediyor

Türkiye Pazar günü yaptığı açıklamada, Ermeniler de dahil olmak üzere tüm Osmanlı nüfusunun acılarını saygıyla andığını, ancak bu acıyı siyasi amaçlarla kullanma girişimlerini reddettiğini söyledi.

“1915 olaylarıyla ilgili tarihi gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamalar geçerli değildir. Buna ABD Başkanı (Joe) Biden’in bugün yaptığı ve 2021’de yaptığı yanlışın tekrarı niteliğindeki talihsiz açıklaması da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan bu tür açıklama ve kararlar, bu hatada ısrar edenleri kınıyor” denildi.

Tarihten düşmanlık yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımların ahlaki açıdan sorunlu ve siyasi açıdan kötü niyetli olduğunu belirten Bakan, insani ve vicdani bir duruşun o dönemde yaşanan tüm acıları etnik ve dini ayrım gözetmeksizin anmayı gerektirdiğinin altını çizdi.

“Türkiye, adil bir hafızaya ulaşmak için 1915 olayları gibi tarihteki tartışmalı bölümlerin ilmî ve hukukî esaslara saygı gösterilerek önyargısız olarak incelenmesi gerektiği kanaatindedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını teklif etmiştir. arşivlerini açtı” dedi.

Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrar, işbirliği ruhunun hakim olması için çaba sarf etmektedir. Ermenistan ile normalleşme girişimi de bu anlayışın bir başka göstergesidir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü İstanbul Ermeni Patrikhanesi başkanına gönderdiği bir mesajda, Türkler ve Ermenilerin yüzyıllardır bir arada yaşadıklarının altını çizdi.

Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın “zor koşullarında” hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anmak için İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde toplanan Türk Ermeni toplumuna hitaben yaptığı konuşmada, “Rahmetli Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”

Osmanlı Devleti’nin savaşa denk gelen son yıllarının milyonlarca Osmanlı vatandaşı için “çok sancılı bir dönem” olduğunu yineleyerek, bu ortak acıları din, etnik köken, ırk ayrımı gözetmeden anlamak ve paylaşmak insani bir görevdir dedi. kültür.

Erdoğan, “Yüzyıllardır birbirimizin sevincini ve hüznünü paylaşan bizler için geçmişin yaralarını sarmak, toplumsal bağları daha da güçlendirmek önemli” diyen Erdoğan, acıyı artırmak yerine geleceği birlikte inşa etmeliyiz. yaklaşık bin yıl öncesine dayanan köklü birlikteliğimizden ilham alıyoruz.”

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik süregelen çabalara değinerek, Türkiye Ermeni toplumunun sürece verdiği desteği övdü.

Türkiye Cumhurbaşkanı, “Bölgemizde kalıcı barış ve istikrar adına uzun yıllar sonra ortaya çıkan bu tarihi fırsattan yararlanmaya güçlü bir katkıda bulunmanızı bekliyorum.”

Bu topraklarda asırlara uzanan bir arada yaşamamız boyunca kültürel ve sosyal hayatımızda silinmez izler bırakan Ermeni vatandaşlarımızın huzur, güven ve güvenlik içinde hayatlarını sürdürmeleri için Türkiye’nin her türlü çabayı göstereceğini temin etti. “

“Milyonlarca insanı öldüren, dünya savaşları başlatan, kitle imha silahları yapan, atom bombası atan, köle ticareti yapan, hayvanat bahçelerinde insan sergileyen modern barbarlar… Tarihimizde soykırım, etnik temizlik, Holokost lekesi yok. Kendinize bakın. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ayna” dedi.

Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu, Doğu Anadolu’daki Ermeni ölümlerinin, bazılarının işgalci Ruslardan taraf tutup Osmanlı kuvvetlerine karşı ayaklanması sırasında gerçekleştiği yönündedir. Ermenilerin müteakip tehciri çok sayıda can kaybına yol açtı.

Ankara, bu olayların “soykırım” olarak sunulmasına karşı çıkıyor ve her iki tarafın da kayıp verdiği bir trajedi olarak nitelendiriyor.

Ülke, sorunu çözmek için Türkiye ve Ermenistan’dan tarihçilerin yanı sıra uluslararası uzmanlardan oluşan ortak bir komisyon kurulmasını defalarca önerdi.

2014 yılında, zamanın başbakanı, şimdi cumhurbaşkanı olan Erdoğan, 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermenilerin torunlarına taziyelerini iletti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Türkiye, 21 Eylül 1991’de Ermenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi.

Ancak, uluslararası düzeyde Azerbaycan toprağı olarak tanınan Dağlık Karabağ bölgesinin Ermeni kuvvetleri tarafından 1993 yılında işgal edilmesinden sonra, iki ülke arasındaki sınır kapatıldı ve bugüne kadar da öyle kaldı. Ülkeler arasında bir diğer tartışmalı konu ise Osmanlı İmparatorluğu’nda 1915 olaylarıdır.

10 Ekim 2009’da Türkiye ve Ermenistan, diplomatik ilişkiler kurmak ve sınırı açmak için Zürih Protokolleri olarak bilinen bir barış anlaşması imzaladılar, ancak anlaşmayı kendi ulusal parlamentolarında onaylamadılar.

Ankara ve Erivan arasındaki ilişkiler, 2020 sonbaharında, Türkiye’nin Azerbaycan’ın topraklarını geri almasına yardım ettiği 44 gün süren ikinci Dağlık Karabağ savaşının sona ermesiyle yeni bir aşamaya girdi.

İki ülke, 14 Ocak’ta Moskova’da ilk kez bir araya gelen Serdar Kılıç ve Ruben Rubinyan’ı özel temsilciler atadı. İkinci toplantıları 24 Şubat’ta Viyana’da yapıldı ve ardından her iki taraf da “süreci önkoşulsuz sürdürme konusundaki anlaşmalarını yineledi.”

Başa dön tuşu