Güncel

Türk bilim adamı, nakledilen beyin hücrelerinin çalışabileceğini kanıtladı

Bir Türk bilim adamı , fareye nakledilen insan beyin hücrelerinin fare beyniyle birleşerek işlevsel bağlantılar kurduğunu ve dış uyaranlara yanıt verdiğini kanıtladı.

Çalışmalarını ABD’de California Üniversitesi’nde yürüten Duygu Kuzum ve ekibi, insan derisinden alınan kök hücrelerle beyin organoidleri üretip farelere nakletmeyi başardı.

Nakil, literatürde bir ilk ve nörolojik hastalıkların ve travmatik beyin yaralanmalarının tedavisinde önemli bir başarı olarak kabul ediliyor.

Türk bilim adamının son araştırmasına kadar, beyin organoidlerinin, cerrahi olarak hasarlı bölgeye yerleştirildiğinde, beynin geri kalanıyla bütünleşip bütünleşmeyeceği ve beynin diğer sağlıklı bölümleri gibi işlev görüp görmeyeceği bilinmiyordu.

Kuzum’un çalışmasıyla, fareye yerleştirilen insan beyni organoidlerinin, fare beyninin geri kalanıyla yapısal ve işlevsel olarak entegre olduğu kanıtlanmıştır.

Fare beynine yerleştirilen organoidlerin, farenin gözünün parlaması gibi görsel uyaranlara tepki verdiği, organoidlerin de beynin doğuştan görme sağlayan bölümünün aynı şekilde davranmaya başladığı gözlemlendi.

Kuzum, bu çalışmanın, beynin bazı bölgelerinin ciddi şekilde hasar gördüğü durumlarda, hasar gören bölgeler adına beyin fonksiyonlarını yerine getirecek protezlerin üretilmesinin önünü açacağını belirtti.

Kuzum, “Bu teknoloji ile hasarlı beyin bölgelerinin fonksiyonlarını karşılayacak medikal protezler geliştirilebiliyor” dedi.

“Bu protezler hastanın kendi hücreleri kullanılarak yapılacağı için uyumlu bir tedavi yöntemine dönüşebiliyor. Gelecekte elektronik beyin organoidlerini programlayarak görsel anıları kaydetmek bile mümkün olabilir” dedi.

Kuzum, “Bu, hafızayı etkileyen birçok nörolojik hastalığın tedavisi için umut olacaktır” dedi.

Başa dön tuşu