Teknoloji

Togan’ın ilk teslimatı yapıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM tarafından milli imkanlarla geliştirilmiş olan mini gözcü İHA sistemi TOGAN’ın ilk teslimatının yapıldığını açıkladı. STM şirketinin geliştirdiği TOGAN, keşif, gözetleme ve istihbarat faaliyetlerinde kullanılacak.

Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayii hedefleri doğrultusunda çalışmalarını aralıksız yürütmekte olan STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş., Türk güvenlik güçlerini yenilikçi ve milli sistemlerle donatmak konusunda gün geçtikçe yeniliklere adım atmaya devam ediyor.

STM mühendisleri sayesinde milli imkânlarla geliştirilen, otonom döner kanatlı gözcü İHA sistemi TOGAN kabul testi aşamalarını başarı ile tamamladı. Kabul testlerini başarıyla geride bırakmış olan mini İHA TOGAN’ın güvenlik güçlerine ilk teslimatı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TOGAN’ın envantere girişini sosyal medya hesabından duyurarak; Milli mühendislik çözümlerimizi güvenlik güçlerimizin hizmetine sunmaya devam ettiklerini ve keşif, gözetleme ve istihbarat amaçlı geliştirilen döner kanatlı milli gözcü İHA’nın TOGAN’ın ilk teslimatlarını gerçekleştirdiklerini belirterek vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun dileklerini iletti.

TOGAN SAYESİNDE GÖRÜLMEYEN GÖRÜLECEK

Taktik, seviye, keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinde kullanmak üzere tasarlanıp geliştirilmiş olan TOGAN, özgün uçuş kontrol sistemine ve görev planlama yazılımına sahip. Otonom şekilde havada görev değişimi/ görev devri yapabilen TOGAN, operatörlere kesintisiz ve uzun süreli bir gözetleme kabiliyeti sunmakta. Tek bir TOGAN platformu, 10 kilometre menzilde 45 dakika boyunca görev yapabilme kapasitesine sahip. TOGAN, 30x optik zoom seviyeli gündüz ve kızılötesi görüntü sistemleri ile gece ve gündüz efektif operasyon imkanı sunmakta. Ayrıca platform, özgün otopilot ve bilgisayarlı görü yazılımları sayesinde otonom olarak hareketli hedef takibi gerçekleştirebiliyor. Gelişmiş bilgisayarlı görü algoritmaları sayesinde hedef için tespit, tanıma, teşhis ve teknik analiz yapabilen TOGAN, görüntü kıymetlendirme çalışmalarında kullanıcıya kolaylık sunuyor. Görev değişimi özelliğiyle bir TOGAN’ın bataryası belli bir seviyenin altına indiğinde, diğeri otomatik olarak görevi devralabilme ve bu sayede kullanıcıya kesintisiz kullanım sağlayabilme özelliklerine sahip.

Harekat sahasında tek bir er tarafından kolaylıkla taşınabiliyor ve kullanılabiliyor. Gözcü İHA sistemi olarak geliştirilen TOGAN, uçuş kontrol, görev planlama ve hedef tespit sistemleri vasıtasıyla diğer STM platformlarıyla da müşterek görev gerçekleştirebiliyor. TOGAN platformları, müşterek Yer Kontrol İstasyonu yazılımı sayesinde STM’nin taşınabilir vurucu İHA sistemleri KARGU, ALPAGU, ve BOYGA ile gerçek ve eş zamanlı otomatik bir hedef bilgisi aktarabilecek şekilde tasarlandı.

Başa dön tuşu