Sözünü tuttu… İlk ziyareti Hatay’a yaptı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara dışında ilk ziyaretini deprem felaketinin en ağır yaşandığı Hatay’a yaptı.
HATAY (İGFA) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, heyeti ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte, 6 Şubat depreminde en çok yıkıma uğrayan Hatay’ı ziyaret etti.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ve geniş bir vatandaş kalabalığı tarafından karşılanan Özel ve İmamoğlu, ilk açıklamalarını havalimanı çıkışında yaptı.
Başkan seçilmesi halinde ilk ziyaretini Hatay’a yapacağının sözünü hatırlatan Özel, “Depremde Hatay nasıl geciktiyse, deprem sonrası yaraları sarma konusunda da Hatay her zaman birkaç adım geride kalıyor. Ve Hatay gündemden düşüyor. Hatay çok acı çekti. “CHP’nin şu anki Genel Başkanı olarak, ilk Genel Başkanımızın bize emaneti olan ve ‘Benim meselem’ dediği Hatay’ı, söz verdiğim gibi bundan sonra benim meselem olarak kabul ediyorum.”
ÖZEL: “HATAY’IN DEMOGRAFİSİNİN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
CHP Genel Başkanının endişe duyduğu bir konunun ülke gündeminden çıkarılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Özel, “Hatay’ı gündemde tutacağız. Hatay’ın demografisinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Tüm inançların bir arada yaşayabileceği Hatay’ın bu özelliğinin korunmasına özellikle önem vereceğiz. Hatay’da birilerinin kâr amaçlı projelerine izin vermeyeceğiz ama Hatay’ın Atatürk’ün güvenine layık bir şekilde yeniden imar edilmesi ve ihya edilmesi sürecini yakından takip edeceğiz. Hayatını kaybeden herkesi bir kez daha anıyoruz. Acılı ailelerine bir kez daha başsağlığı dileriz” dedi. “İlk günden itibaren Hatay’ın yaralarının sarılması için büyük çaba harcayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte buraya geldim” diyen Özel, şöyle konuştu: “Ayrıca büyük bir travma yaşadığımız bu acı günlerde Lütfi Savaş, Görevini bir an olsun bırakmayan ve ilk andan itibaren orada olan.” Biz de başkanımızın yanındayız. “Belediye başkanlarımızla birlikteyiz” dedi. Özel’in ardından konuşan İmamoğlu da duygularını şöyle dile getirdi: “Başkanımızın bu ilk ziyaretinde yanlarında olmaktan, Hatay halkının, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımızın, İl Başkanımızın ve buradaki diğer arkadaşlarımızın yanında olmaktan gurur duyuyoruz. İnşallah en kısa sürede Hatay’ın tüm sorunlarının çözüldüğü günleri yaşayacağız” dedi.
ZEYTİN AĞAÇLARINI SAVUNAN DİKMEÇ KÖYLÜLERİ: “112 GÜNDİR DİRENİYORUZ”
Özel ve İmamoğlu’nun Hatay ziyaretinin ilk adresi Antakya ilçesine bağlı Dikmece Köyü oldu. Yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı Dikmece’de tarım ve zeytinlik arazilerinin kamulaştırılması kararının ardından köylüler direnişe başladı. Özel ve İmamoğlu, direnişin 112. gününde Dikmece Köyü sakinleriyle buluştu. Mahkemenin talepleri üzerine yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini belirten direnen köylüler, 500 yıllık zeytin ağaçlarının kesilip toplu konut yapılma girişimine tepkilerini Özel’e iletti. Köylüler, “Dikmece Köyü zeytinlikleriyle meşhur bir köydür. Henüz depremde ölmedik. Ama depremden sonra yolsuzluk, usulsüzlük, hukuk dışı uygulamalarla insanları öldürmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 400 bin zeytin ağacımızı kesmek istiyorlar. Bunların çoğu asırlık, 500-600 yıllık ağaçlar. Buradaki toprak yapısı yumuşaktır. Maalesef alt mahalle yapısı gereği tamamen yıkılmış durumda. Ve 100’e yakın vatandaşımızı kaybettik. Zeytinle ilgili torba kanunu hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan 14 Temmuz’da çıkardılar. Ancak üzerini örtmek için ihaleyi 2 ay önceden vermişlerdi. 112 gündür burada direniyoruz. Geçtiğimiz hafta ise Hatay 3. İdare Mahkemesi, yürütmenin lehimize durdurulmasına karar verdi. “Bu kararı veren cesur hakemleri tebrik etmek istiyoruz” dedi.
ÖZEL’DEN ÇAĞRI: “MAHKEME KARARINA UYUN”: “500 YILLIK ZEYTİN AĞAÇLARI KESİLDİĞİNDE GERİ GELMEZ”
Dikmece köylülerinin haklı direnişinde yanında olduklarını belirten Özel, köy meydanında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Bu mahkeme kararında ‘Türk milleti adına’ yazıyor. Yani bir uyuşmazlıkta mahkemeler Türk milleti adına karar verir. Bu kararı tanımamak, Türk milletini tanımamak anlamına gelir. Mahkeme ‘dur’ dediğinde duruyor, ‘hareket’ dediğinde yürüyorsa bu bir hukuk devletidir. Mahkeme ‘dur’ dediğinde durmuyorsa hukuk devleti değildir. Orada düzen yok. Siz kurallara uymazsanız vatandaştan da uymasını bekleyemezsiniz. Bu nedenle mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına bir an önce uyulması gerektiğini ve süreci en yakından takip edeceğimizi siz güzel Dikmece halkına ifade etmek isterim. Dikmece’deki 500 yıllık zeytin ağaçları bir kere yok olursa bir daha geri gelmeyecek. Hakim zaten yürütmeyi durdurma kararında ‘Onarılamaz sonuçlar doğurabileceği için durdurdum’ yazmıştı. “Sonra karar vereceğim” dedi. 500 yıllık zeytin ağacını kestiniz mi, mahkeme yeni bir karar verince onu nasıl geri getireceksiniz? 500 yıla daha ihtiyaç var. O yüzden bunu Dikmece’den tüm Türk kamuoyuna dile getirelim. Nasıl ki Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin kararını dikkate almıyorsa ve Cumhurbaşkanı da destekliyorsa, hukukun üstünlüğü ilkesi ayaklar altına alınıyor. Buradaki yargı kararının derhal uygulanması gerekiyor. Takip edeceğiz. Zaten milletvekillerimiz ve önceki milletvekillerimiz de konuyla ilgili bilgi verdiler. Çok net olan bir şey var: Bir an önce deprem konutlarının yapılmasını istiyoruz. Çok açık olan bir şey var: Biz bunun en sağlam temellere inşa edilmesini istiyoruz. Çok net olan bir şey var: Elbette bu konuda hızlı hareket etmek istiyoruz ama mahkeme ‘Bu ağaçların kesilmesi doğru değil’ derken bu dikkate alınmamalı. Hemen yer değiştirip hızlı bir şekilde devam etmek gerekiyor. “Yanınızdayız, arkanızdayız.”