Güncel

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Nerede Görüldü

Maymun Çiçeği belirtileri. Maymun çiçeği virüsü nerelerde görülmekte? Türkiye’de hangi şehirde maymun çiçeği virüsü görüldü?

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Nerede Görüldü Belirtileri Neler? Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün etkileri yavaş yavaş bitmeye başlayınca insanlarda eski hayatlarına dönmeye başlamıştı. Bununla beraber Avrupa’da yayılan yeni bir virüs olduğu ve virüsün Türkiye’ye de geldiği ifade edildi. Maymun çiçeği virüsü İngiltere, Kanada, Portekiz gibi ülkelerde hızla yayılmaya başladı. Bu sebeple insanlar merakla bu virüsün etkilerini, nerede olduklarını araştırmaya başladı. İlk kez Avrupa ülkelerinde görülmeye başlayan maymun çiçeği virüsü dünyayı alarma geçirdi. DSÖ Acil bir şekilde toplanma kararı aldı. Korkuya kapılan insanlar ise maymun çiçeği virüsü belirtilerini ve nasıl bulaştığını araştırmaya başladılar. İşte maymun çiçeği virüsü hakkında önemli detaylar…

Virüs ilk kez Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında görülen bu virüs kemirgenlerden insanlara taşınan bir virüs olarak bilinmektedir. Farklı ülkelerde aynı anda görülen vakalar dünyayı alarma geçirdi. İngiltere’de 6 Mayıs’ta tespit edilen maymun çiçeği vakasından sonra İspanya, ABD, Portekiz, İtalya, İsveç, Avustralya ve Belçika’da görülen virüsün Türkiye’ye geldiği söylendi. Peki bu virüsün belirtileri nelerdir, öldürüyor mu?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

1958’de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık virüsünün oluşması ile keşfedilmiştir, bu sebeple ‘maymun çiçeği’ adı verilmiştir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Hastalık vücuda girdiği andan itibaren yoğun bir baş ağrısı ve ateşle kendisini gösteriyor. Kas ağrıları ile beraber gelen sırt ağrıları şiddetli halsizliğe neden olmaktadır. Ardından su çiçeği, kızamık, çiçek hastalığının belirtileri gibi belirtileri mevcut.

Deri döküntüsü bu hastalıkta genellikle ateşten sonraki birkaç gün içerisinde ortaya çıkıyor. Döküntüler genelde yüzde başlıyor. Ardından avuç içlerine, ayak tabanlarına, oral mukozolar, genital bölge, kornea gibi alanlara dağılıyor. Fakat bölgeden bölgeye değiştiğini söylemekte fayda var.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

Çoğunlukla kemirgen ve primatlar gibi hayvanlardan bulaşmaktadır. İnsandan insana da bulaşma gerçekleşir. Bir kişiden diğerine vücut sıvıları, lezyonlar, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kullanılan çamaşırlardan bulaşabilir. Ayrıca yetersiz pişen et enfekte hayvanların yenmesi ile beraber insana geçebilmektedir.

Başa dön tuşu