Güncel

Rüzgar Enerji Santralleri’ne 233 milyar TL’lik yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, rüzgar sektörünün nabzını tutan TÜREK’te yaptığı konuşmada, teşvik sistemi kapsamında Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımları için toplam 388 teşvik belgesi verdiklerini söyledi. şu ana kadar 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımların önünü açtılar.

İSTANBUL (İGFA) –“12.” rüzgar sektörünün nabzını tutacak. “Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi” (TÜREK), “Rüzgarın Yüzyılı” sloganıyla bu yıl Türkiye’den ve dünyadan uzmanları İstanbul’da bir araya getirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, RES’de 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımların önünü açtıklarını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen “12. Yıllık Toplantısı”na katıldı. “Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi”nde (TÜREK) konuştu. Kongre; Bakan Kacır, Türkiye’nin yenilenebilir enerji teknolojilerinde daha güçlü bir oyuncu olmasını sağlayacağını, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılmasında kritik öneme sahip olduğunu ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yapılan atılımlara katkı sağlayacağını belirterek, dünyanın Geçen yıl yüzde 9 büyüyerek 906 Gigawatt’a ulaşan rüzgar enerjisi kapasitesinin 2030’da 2 Terawatt’ı aşmasının beklendiğini söyledi.

2002 yılında ilk yerli üretim kanat ile serüvenine başlayan Türk Rüzgar Enerjisi Sanayii; Kule, kanat, jeneratör gibi türbin ana parçalarının yerli olarak üretildiği, bugün yaklaşık 25 bin kişinin doğrudan istihdam edildiği, yıllık cirosu 1,5 milyar euro olan, üretilen her 4 üründen 3’ünü daha fazla ülkeye ihraç eden dev bir sektör haline geldi. 52’den fazla ülke. Bakan Kacır, rüzgar enerjisi alanında Türkiye’nin mevcut kabiliyetlerini ve gelecek projeksiyonlarını birlikte tartışacaklarını belirterek, bu kongrenin dünyanın her yerinden ve Türkiye’den katılımcılar için önemli bir iş birliği platformu oluşturacağını ifade etti.

Pil, güneş, hidrojen ve rüzgar enerjisi teknolojileri gibi birçok alanda kıyasıya rekabetin yaşandığına dikkat çeken Bakan Kacır, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelini coğrafi konumu ve iklim özellikleri açısından değerlendirerek 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılacağını söyledi. temiz enerji projelerine yatırım yaparak. Bunun için çaba sarf ettiklerini söyledi.

388 YATIRIM TEŞVİKİ

Bakanlık olarak şu ana kadar; Teşvik sistemimiz kapsamında Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımlarına yönelik toplam 388 adet teşvik belgesi verdiklerini anlatan Bakan Kacır, “Bu kapsamda 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımların önünü açtık. Bu yatırımlarla birlikte türbin kulesi, makine ve bağlantı ekipmanları imalatı yatırımlarına yönelik toplam 53 teşvik belgeli 8 milyar liralık yatırımı hayata geçirdik. TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında rüzgar enerjisi teknolojileri alanında 118 projeye toplam 405 milyon lira doğrudan destek sağladık. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen Rüzgar Elektrik Enerjisi İzleme ve Tahmin Sistemi Projesi (RITM) ile ülkemizdeki tüm rüzgar santrallerini anlık olarak izleme ve üretim tahminlerini sistem operatörlerine dinamik olarak sunma becerisine kavuştuk. Bakanlık olarak katma değerli üretimi artırmak amacıyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını hayata geçirdik. “Program kapsamında rüzgar türbinlerinde kullanılan bağlantı ekipmanlarının ileri döküm teknolojisi kullanılarak yerli ve milli kaynaklarla üretilmesini sağlayan projeye destek vererek 425 milyon lira bütçeli yatırımın önünü açtık.” söz konusu.

Devletin sağladığı tüm destek ve teşviklerle; Yerli rüzgar enerjisi sanayimizin gelişmesine ve üreticilerimizin Avrupa’nın önemli tedarikçileri arasında yer almasına olanak sağladıklarını anlatan Bakan Kacır, “Ülkemizin rüzgar enerjisindeki mevcut konumunu daha da ileriye taşıyacak milli rüzgar türbini markamızı hayata geçireceğiz. enerji ekipmanları üretimi. Ülkemize değer katan yatırımcılar, katma değer üreten Ar-Ge projeleri. Kısacası bugüne kadar elinden geleni yapan herkese destek olduk, vermeye devam edeceğiz. 2002 yılında rüzgar enerjisi kurulu gücümüz sadece 19 megavattı. Şu anda 12 Gigawatt rüzgar enerjisiyle dünyada 12’nci, Avrupa’da ise 5’inci sıradayız. 100’ü aşkın yerli ve yabancı yatırımcıyla birlikte kurduğumuz 280 santraldeki 4 bini aşkın türbinle ülkemizin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11’ini rüzgardan sağlıyoruz. “Rüzgar enerjisi alanında yaptığımız ve planladığımız atılımlarla 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerimize ulaşacağız ve üretimin kalbi olan enerji sektöründe her geçen gün bağımsız olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz” dedi.

Başa dön tuşu