Sağlık

Rotavirüs ve Norovirüs arasındaki farklar nelerdir?

Rotavirüs ve norovirüs, yaygın olarak mide gribi olarak bilinen viral gastroenteritin en yaygın nedenlerinden ikisidir. İşte Rotavirüs ve Norovirüs arasındaki en belirgin farklar. Rotavirüs ve Norovirüs belirtileri ve tedavi yöntemi sizlerle.

Rotavirüs ve norovirüs enfeksiyonları, klinik olarak viral gastroenterit olarak adlandırılan mide gribinin yaygın nedenleridir. Gastrointestinal sistemin bu iltihabı ishal, bulantı ve kusma, karın ağrısı ve bazen ateşe neden olur. Her iki enfeksiyon da bu semptomlara neden olsa da, iki virüs arasında kritik farklılıklar vardır.

Norovirüs, yetişkinlerde ve her yaştan insanda en yaygın enfeksiyon kaynağı iken, rotavirüs 5 yaşın altındaki çocuklar ve bebekler arasında daha yaygındır.

Bu makalede, bu virüsler arasındaki farkların yanı sıra sağlık uzmanınıza ne zaman başvuracağınız, mevcut tedaviler ve enfeksiyonun nasıl önleneceği açıklanmaktadır.

Rotavirüs ve Norovirüs Belirtileri

Hem rotavirüs hem de norovirüs viral gastroenterite yol açtığından, semptomlar büyük ölçüde uyumludur. Her iki koşul da şunlara neden olur:3

  • Mide bulantısı ve kusma
  • sulu ishal
  • Karın ağrısı
  • İştah kaybı
  • dehidrasyon
  • Ateş (bazı durumlarda değil, tüm durumlarda)

Bununla birlikte, norovirüs ve rotavirüsün ortaya çıkma şekillerinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı önemli farklılıklar vardır:

Tipik başlangıç ​​yaşı: Her yaştan insan her iki virüse de duyarlı olsa da, norovirüs öncelikle yetişkinleri etkilerken, rotavirüs 5 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülür.

Kuluçka dönemi: Kuluçka dönemi, virüsle temastan semptomların başlamasına kadar geçen süredir. Norovirüs için inkübasyon 12-48 saattir, rotavirüs belirtileri ise iki günde ortaya çıkar.

Semptomların süresi: Norovirüs semptomları uzun sürmez, yaklaşık bir ila üç gün; rotavirüs enfeksiyonları daha uzun süre, yaklaşık üç ila sekiz gün sürer.

Dehidrasyon Belirtileri

Çoğu viral gastroenterit vakası tehlikeli veya ölümcül olmasa da, hem rotavirüs hem de norovirüsün potansiyel bir komplikasyonu olabilen dehidrasyona neden olabilirler. Semptomlar şunları içerir:

  • Şiddetli susuzluk, çok kuru ağız
  • Daha az sıklıkta ve daha az idrara çıkma hacmi
  • Tükenmişlik
  • Çok koyu renkli idrar
  • Sıkıştırıldıktan veya preslendikten sonra cildin normale dönme yeteneğinin azalması
  • Sersemlik veya baygınlık hissi
  • Gömülü gözler veya yanaklar

Farkları

Hem norovirüs hem de rotavirüs insandan insana kolayca geçer ve benzer bulaşma yollarına sahiptirler. Bununla birlikte, nedenler açısından, birkaç önemli fark vardır.

Norovirus

İnsanlarda 25’ten fazla alt tipe ayrılabilen G1, G2 ve G4 olmak üzere üç türe bulaşan birkaç norovirüs türü vardır. Bu virüs, dünya çapında en bulaşıcı olanlar arasındadır ve bu vakaların yaklaşık %60’ı olan yaklaşık 21 milyon mide gribi vakasına yol açar.

Norovirüsler fekal-oral yolla yayılır -dışkıya dökülen virüsler bir şekilde ağız yoluyla alındığında. Bu, enfekte bir kişi veya yüzeyle veya kontamine yiyecek, içecek veya su yoluyla temastan kaynaklanır. Ek olarak, kusmuktan kaynaklanan norovirüs damlacıkları da solunarak enfeksiyona yol açabilir.

Ne Zaman Bulaşıcısınız?

İnsanlar, semptomlar ortaya çıktığında ve semptomların azalmasından yaklaşık üç gün sonra norovirüs ile en bulaşıcıdır. Bazıları iyileşmeden sonra iki haftaya kadar bulaşıcıdır.

rotavirüs

“Rotavirüs” kelimesi, bu virüsün karakteristik dairesel görünümünden dolayı “tekerlek” anlamına gelen Latince “rota” kelimesinden gelir. Norovirüs gibi, rotavirüsler fekal-oral yolla bulaşır. Bu, doğrudan temas, kontamine yüzeylere dokunma veya etkilenen su veya yiyecekleri tüketmenin enfeksiyona neden olabileceği anlamına gelir.

Genel olarak 5 yaşın altındakileri etkileyen – yetişkinlere de bulaşabilir – rotavirüs salgınları kreşlerde, okullarda, evde veya birçok insanın yakın çevresinde olduğu diğer alanlarda ortaya çıkabilir. Bu nedenle, soğuk aylarda vakalar artar. Norovirüsün aksine, insanlar semptomların başlamasından önce ve 2 hafta sonrasına kadar bulaşıcı hale gelebilir.

Rotavirüs ve Norovirüs Teşhisi

Mide gribiniz olduğunda, teşhisin amacı norovirüs, rotavirüs veya başka bir enfeksiyonun semptomlara neden olup olmadığını belirlemektir. Bu nedenle, bu virüsler için teşhis yaklaşımları büyük ölçüde örtüşmektedir. İşte hızlı bir döküm.

Tıbbi geçmiş

Tıbbi randevunuzda, sağlık uzmanı hangi semptomlarınız olduğunu, ne kadar süredir yaşadığınızı ve ayrıca seyahat edip etmediğinizi veya hasta olabilecek başkalarıyla temas halinde olup olmadığınızı soracaktır. Ayrıca tıbbi geçmişiniz ve aldığınız ilaçlar hakkında da bilgi almak isteyeceklerdir.

Fiziksel Belirtiler

Solunum fonksiyonu, kalp hızı ve kan basıncı testleri, sağlayıcıların enfeksiyonla ilişkili dehidrasyon belirtilerini tespit etmesine yardımcı olur. Bazı durumlarda, sağlayıcılar karnı dinlemek için bir stetoskop kullanır veya ağrıyı kontrol etmek için ona dokunun. Dışkıda kan varsa (dışkı) dijital rektal muayene gerekebilir.

Laboratuvar testleri

Çoğu durumda, fizik muayene ve tıbbi öykü tanı için yeterlidir, ancak sağlayıcılar semptomların nedenini doğrulamak için test isteyebilir. Dışkı örneğini özel bir kapta bırakmanız ve laboratuvar analizi için göndermeniz istenecektir. Klinisyenler genetik testleri kullanarak rotavirüs veya norovirüs belirtilerini tespit eder. Bunlar şunları içerebilir:

PCR testleri: Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testleri dışkıdaki viral genetik materyali tespit eder. Bu testler birden fazla virüsü saptayabilir veya bunlardan yalnızca birine duyarlı olabilir, ters transkripsiyon gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-qPCR) tahlillerinin norovirüs için olduğu gibi.

Enzim immünolojik testleri: Bu test kitleri, dışkıda bağışıklık tepkisine (antijenler) neden olan virüsleri tespit ederek hızlı sonuçlar verir. Bununla birlikte, enzim immünolojik testleri PCR testlerinden daha az duyarlı olma eğilimindedir ve sağlayıcılar onay için bunlara ihtiyaç duyabilir.

Multipleks gastrointestinal testler: Bu nispeten daha yeni testler, hem rotavirüs hem de norovirüs dahil olmak üzere viral gastroenterite neden olan beş farklı virüsü tespit edebilir. Bunu, virüslerin dışkı örneğinde saldığı nükleik asitleri toplayarak yaparlar.

Tedavi Süreci

Genel olarak konuşursak, hem norovirüs hem de rotavirüs vakalarının çoğu tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendi kendine düzelir. Büyük ölçüde bu durumların tedavileri aynıdır ve rotavirüs ve norovirüsü doğrudan tedavi eden spesifik ilaçlar yoktur. Bakım için tipik yaklaşımlar şunları içerir:

Yeterince dinlenmek: Herhangi bir viral enfeksiyonun üstesinden gelmenin anahtarı, mümkün olduğunca fazla uyuduğunuzdan ve dinlendiğinizden emin olmaktır. Hastalığın yayılmasını önlemek için işten ve okuldan zaman ayırın ve vücudunuza onunla savaşma şansı verin.
Sıvıların değiştirilmesi: Mide gribi vakalarında dehidrasyon en büyük tehlike olduğundan, su alımını vurgulamak ve Gatorade, diğer sporcu içecekleri ve meyve suları gibi elektrolit içeren içeceklerin içilmesi, atılması gereken diğer adımlardır. Bebekler, çocuklar, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar Pedialyte ve Naturalyte gibi rehidrasyon solüsyonlarına ihtiyaç duyabilir.

Diyet: Kusma ve mide bulantısı genellikle enfeksiyon belirtileri olduğundan, beslenmenizi sağlamak için hafif ve sindirimi kolay gıdalarla beslenmeye devam etmeniz gerekebilir. Muz, pirinç, elma püresi ve tostu vurgulayan BRAT diyeti önerilebilir.

Semptomların yönetimi: İshale yardımcı olmak için Imodium (loperamide) ve Pepto-Bismol (bizmut subsalisilat) gibi reçetesiz satılan ilaçlar alınabilir. Bununla birlikte, bu seçenekler çocuklar için veya dışkıda kan varsa güvenli olmayabilir.

Probiyotikler: Lactobacillus acidophilus gibi bağırsaklarınızda yaşayan bakterilerin diyetle alımını artıran veya takviye eden takviyeler almak ishal semptomlarına yardımcı olabilir. Sağlayıcınız bunları almanızı veya onlarla birlikte yoğurt, kefir veya kimchi gibi yiyecekleri yemenizi önerebilir.

İntravenöz (IV) tedavi: `Ciddi dehidrasyon vakalarında (tıbbi bir acil durum) intravenöz (IV) sıvı replasman tedavisine ihtiyacınız olabilir. Özellikle kusma nedeniyle sıvı tutulamıyorsa, rehidrasyon solüsyonları tüpler aracılığıyla doğrudan kan dolaşımına iletilebilir.

Özet

Rotavirüs ve norovirüs, yaygın olarak mide gribi olarak bilinen viral gastroenteritin en yaygın nedenlerinden ikisidir. Genellikle kendi kendine düzelen bu enfeksiyonlar, bağırsak yolunda iltihaplanmaya neden olarak sulu ishale, mide bulantısına, kusmaya ve bazen ateşe yol açar. Ciddi bir tıbbi sorun olan dehidrasyon da ortaya çıkabilir.

Rotavirüs öncelikle 5 yaşın altındaki çocukları etkiler ve daha yavaş başlar, maruziyetten sonra iki gün kadar sürer. Genellikle semptomlar sekiz güne kadar sürer ve daha başlamadan bulaşıcı olursunuz. Buna karşılık norovirüs her yaştan insanı etkiler, 12 ila 48 saat içinde başlar ve genellikle birkaç gün içinde düzelir. Enfekte kişiler hastalığı ancak semptomlar başladıktan sonra bulaştırabilir, ancak bunlar düzeldikten sonra iki haftaya kadar bulaşıcı olmaya devam edebilirsiniz.

Öncelikle, semptomların değerlendirilmesi tanı için yeterlidir, ancak dışkı örnekleri veya kusmuk testleri altta yatan nedeni doğrulayabilir. Bunlara PCR, immünolojik testler veya multipleks gastrointestinal testler dahildir. Bu virüsler için tedavi stratejileri sıralanır ve dinlenme, rehidrasyon ve semptomları yönetmeye odaklanır. Imodium, Pepto-Bismol ve probiyotikler gibi reçetesiz satılan ilaçlar da semptomlara yardımcı olabilir. Bu durumun önlenmesi öncelikle el yıkama, yüzey temizleme ve güvenli gıda işleme konusunda ekstra çaba gerektirir.

Sorgunpostası’ndan Not

Hem norovirüs hem de rotavirüs söz konusu olduğunda iyi haber, bu hastalıkların genellikle kendi kendine düzeldiğidir. Susuz kalmak ve dinlenmek genellikle enfeksiyon semptomlarını almak için yeterlidir. Bununla birlikte, sağlığın tüm yönlerinde olduğu gibi, uyanık olmak çok önemlidir ve ne zaman yardım almanın zamanı geldiğini bilmek önemlidir. Sizin veya çocuğunuzun mide gribi semptomlarından endişe ediyorsanız, doktorunuzu arayın veya acil tıbbi yardım alın.

Başa dön tuşu