Ekonomi

Nisan Ayında Enflasyon Yüzde 70’e Ulaşabilir

Nisan ayının da son bulmasıyla birlikte açıklanacak olan enflasyon rakamları merakla beklenmeye başlandı. Mart ayı ile birlikte yüzde 61’i aşan enflasyonun, Nisan Ayında gerçekleşecek olan Enflasyonla birlikte yüzde 70 sınırına dayanması bekleniyor.

Özellikle 2021 Aralık ayından beri hızla artan enflasyon, Mart ayı rakamlarıyla birlikte yıllık bazda yüzde 61’i aşmış durumda. Nisan ayının da geride kalmasıyla birlikte TUİK tarafından enflasyon rakamlarının açıklanması merakla bekleniyor.

Nisan Enflasyonu Yüzde Kaç Olacak?

Son 5 aydır enflasyon hızla yükseliyor. Türkiye’de resmi enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanıyor. Ancak TÜİK açıklamasından önce bağımsız şirketlerin beklentileri açıklandı. Buna göre Nisan ayında en düşük beklenti yüzde 4, en yüksek beklenti ise yüzde 8 olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu, her ayın 3’ünde, bir önceki ay gerçekleşen enflasyon rakamlarını açıklıyor. Mayıs ayında ayın 3’ü bayram tatiline denk geldiğinden enflasyon rakamları resmi tatilin ardından ilk iş günü olan 5 Mayıs perşembe günü açıklanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen resmi rakamlardan önce, piyasa araştırmaları yapan özel bazı araştırma şirketleri enflasyon beklentilerini açıkladı. Buna göre, TÜİK tarafından mart ayında açıklanan ve yüzde 61,14 olan yıllık enflasyonun, nisan ayı rakamlarıyla birlikte yüzde 65 ile yüzde 70 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Enflasyon Yükselmeye Devam Edecek mi?

Ülkemizde enflasyonu etkileyen en önemli etkenlerden biri de döviz kuru. Dünya genelinde yaşanan gelişmelere ve dolar kurunun hareketine bakılırsa döviz kuru yükselmeye devam edecek. Dolayısıyla enflasyonun da en az sene sonuna kadar yükselmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Ülkemizde tüketim mallarının hemen hepsi ithal ediliyor. Soframızdaki bazı yiyeceklerden elektronik aletlere kadar gündelik hayatımızda kullanılan tüm ürünler dolar üzerinden ithal ediliyor. Dolayısıyla döviz kurunda yaşanan en ufak artış, fiyatlara doğrudan yansıyor.

Korona salgını ile başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden tedarik sıkıntısı da dünya genelinde yüksek enflasyon yaşanmasına neden oldu. Özellikle savaşın başlamasıyla birlikte petrol fiyatları katlanarak arttı.

Tarladan, nakliyata, ulaşımdan, enerji üretiminde hemen her alanda kullanılan petrol ve petrol ürünleri, tüketim mallarının fiyatlarını da doğrudan etkiledi. Benzin, mazot ve doğal gaz fiyatlarındaki artışlar zam olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Tüm bu etkenler birlikte değerlendirildiğinde yüksek enflasyon bir süre daha hayatımızda olmaya devam edeceğe benziyor.

Başa dön tuşu