Güncel

Muharrem ayında yapılacak ibadetler

İslam aleminin heyecanla beklediği Muharrem Ayı 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü itibari ile başladı. Muharrem Ayı’nı en faydalı şekilde geçirmek isteyen kişiler Muharrem Ayı’nda yapılacak ibadetler, çekilecek zikirler, edilecek dualar gibi ibadetleri araştırıyorlar.

Bir hadiste, “ şûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste ise âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

MUHARREM AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Muharrem ayının birinci gününde akşam ve yatsı arasındaki vakitte yani Zilhicce’nin son gününü, Muharrem’in birinci gününe bağlayan gecede 2 rekat namaz kılınır.

Muharrem ayının birinci gününde 1000 kere İhlas suresi okunduğunda kişinin kul haklarının affolacağı Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerde yer verilmiştir.

Muharrem ayının ilk gecesinde ise tesbih namazı kılınır ve “Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfireti ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadabı ilahine duçar olacak amellerden muhafaza buyur.” diyerek dua edilir.

Bunlar dışında tüm zikir ve dualar da Muharrem Ayı için devam edebilir.

MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Yani burada önemli olan âşûrâ gününde tek oruç tutmamaya dikkat etmektir.

Başa dön tuşu