Mayıs Ayında Elektriğe Büyük Zam Kapıda
Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin yetkililerinin yapmış olduğu açıklamaya göre, üretim ve dağıtım maliyetleri, neredeyse satış fiyatlarının iki katına çıkmış durumda. Ocak ayında yapılan yüzde 127 zamma rağmen zarar büyük.
Ocak ayında elektriğe yapılan yüzde 127’lik zam hala gündemde. Vatandaşlar bir anda katlanan faturaları ödemekte zorlanıyor. Milyonlarca ailenin elektrikleri ödenmemiş faturalar nedeniyle kesilmiş durumda. Hal böyleyken yeni bir zam söylentisi ise tepkilerin artmasına neden oldu.
Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin yetilileri, yaptıkları açıklamayla yeni bir zammın sinyalini verdi. Üretim ve dağıtım maliyetlerinin fazlasıyla arttığını söyleyen yetkililer, zam yapılmazsa, bu işin artık sürdürülebilir olmaktan çıkacağını söyledi. Özellikle konutlara satılan elektriğin maliyeti satış fiyatının neredeyse iki katına ulaştı.
Elektrik faturalarına yıl başından geçerli olmak üzere yapılan yüzde 127 zam oldukça büyük tepkilere neden oldu. 1 Nisan tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sanayi elektriğine yapılan yüzde 20 zam ise, bu tesislerde üretilen mallarda zam olarak vatandaşa dolayı yoldan yansıdı.
Ülkemizde elektrik üretiminde çoğunlukla doğalgaz kullanılıyor. Rusya, şuan Avrupa ülkelerinin en çok gaz satın aldığı ülke konumunda. Rusya ile Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa ile Rusya arasında yaşanan ekonomik ve politik krizler ise en çok doğalgaz fiyatlarını etkilemiş durumda.
Bazı Avrupa Ülkeleri Rusya’ya bir takım ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Bu yaptırımları umursamayan Putin ise Ukrayna’daki işgalini sürdürüyor. Üstelik yaptırım uygulayan ülkeleri de “Dost olmayan ülkeler” olarak nitelendirerek doğalgaz kozuyla vuruyor. Dolayısıyla ortaya çıkan arz endişesi doğalgaz fiyatlarının katlanmasına neden oluyor.
Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinden yapılan açıklamaya göre, konutlara satılan elektriğin kilowattı 1,26 lirayken maliyeti ise 2,41 lira. Maliyet ile satış fiyatı arasındaki fark neredeyse iki kata ulaşmak üzere. Maliyetlerdeki artışın bu şekilde devam etmesi halinde yılın ortasında 1 kWh elektriğin maliyeti 3,5 lirayı bulacak.
Elektrik üretim ve dağıtım şirketleri, maliyetlerde yaşanan artışın tamamının kullanıcılara yansıtılmadığını ancak artık sübvanse edilebilecek seviyenin üzerine çıktığını söyledi. Elektrik satış fiyatı bu seviyede kalırsa ağustos ayına gelindiğinde kullanıcılar yüzde yüzün üzerinde bir zamla karşı karşıya kalabilir.
Bu sebeplerden ötürü, geç kalınmadan zammın yapılmasını isteyen Elektrik dağıtım şirketlerinin açıklamasına göre mayıs ayından itibaren ciddi bir elektrik zammı yaşanması muhtemel.