Teknoloji

Mars’ta hayat var mı sorusuna cevap olarak o madde keşfedildi!

Yüzyıllardır araştırma konularında yer edinmiş Mars’ta hayatın olup olmadığı soruları ile ilgili son olarak çok önemli bir gelişme meydana geldi. Bilim insanları, Mars’ın yüzeyinde son derece ilginç bir organik madde tespit etti.

Hala tam olarak sırrı çözülemeyen uzay konuları ile ilgili uzayın derinliklerinde yüzyıllardır çalışmalar bilim insanları tarafından devam ediyor. Milyonlarca gök cismi ve yıldız sistemi olduğu tahmin edilen uzay denilen uçsuz bucaksız bir girdapla ilgili birçok teori, araştırma ve teknolojik gelişmelere rağmen sonsuz boşluğun tam sınırları günümüz teknolojileriyle bile hala çözülememiştir.

Uzay ile ilgili merak edilen binlerce farklı konu bulunuyor. Kafalarda en çok soru işareti bırakan soru ise uzayda bir hayatın olup olmadığı.

Şu ana dek uzay denen sonsuz boşlukta herhangi bir canlının yaşamına denk gelmemişken, bilim insanları bu yönde çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. En çok çalışma yapılan gezegenlerin başında ise Mars yer alıyor. Mars’ta yaşam olup olmadığı veya yaşam şartlarının uygun olup olmadığı yıllardır süregelen bir araştırma konusu.

Organik madde tespit edildi

Amerikan Uzay Ajansı’ndan yapılan açıklamalara göre; NASA Perseverance gezgini, eski bir nehir yatağında numune toplayabilmek için 17 ay harcadıktan sonra, Mars’ta eski yaşam bulgularına benzeyen ilginç organik bir maddeyi tespit etti.

NASA ekibi tarafından Percy olarak bilinen Perseverance gezgini, kurumuş nehir yatağından numuneler toplayabilmek için 2020 yılında fırlatıldı ve bilim insanları, asırlık Marslı sorusuna yanıt bulmak için hız kesmeden çalışmalara başlandı.

Daha önceden yaşam var mıydı?

Diğer jeolojik örneklerin yanında, NASA gezicinin karbon bazlı moleküllerle dolu iki kaya örneğinin tespit edildiğini ve bu organik yaşamın bir zamanlar Mars’ta olabileceğine dair çok fazla kanıt içerdiğini belirtti.

Gezicinin bu örnekleri topladığı bölge, 3,5 milyar yıl önce bir nehrin bir göl ile kesiştiği bir bölgede, Mars yüzeyinde 28 mil genişliğindeki bir çukur olan Jezero Krateri olarak bilinmektedir.

Buunan iki kaya, 2,7 milyar dolarlık Mars görevinde çalışan gezegen bilimcilerinden Profesör David Shuster tarafından “Bu görevde bulabileceğimiz en önemli iki kaya” olarak tanımladı.

Bu maddeler, Organikler ve Kimyasallar için Raman ve Lüminesans spektroskopileri ile Yaşanılabilir Ortamların Taranması olarak bilinen Percy’nin yaşam dedektörü SHERLOC tarafından incelemeye alındı.

Başa dön tuşu