Güncel

Madencilik sektörü ‘Madencilik Bakanlığı’ istiyor

Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandıran Türk madencilik sektörü 5’inci sırada yer aldı. “Hayatımızın Madencilik Çalıştayı”nda, sorunun çözümünde tek muhatap olacak “Maden Bakanlığı”nın kurulmasını talep etti. Madencilik sektörünün sorunları.

İZMİR (İGFA) – Ege Maden İhracatçıları Birliği ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından 2017 yılından bu yana dönüşümlü olarak düzenlenen, madencilik sektörü temsilcileri ve kamu kurumlarının madencilik sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı “Hayatımız Madencilik Çalıştayı”, başkent Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Büyük Taarruz’un başladığı mermer. Ege Maden İhracatçıları Birliği ev sahipliği yaptı.

5. Hayatımız Madencilik Çalıştayının açılışında konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, madencilik mevzuatı, sürdürülebilirlik, madencilik algısı, sektörün geleceği ve kritik hammaddeler ile sektördeki konumu konuşacaklarını belirtti. Hayatımızın her alanında olduğu gibi madencilik sektörünü de varlıklarıyla ileriye taşıyan sektördeki kadınlarımız.

“Türkiye 80’e yakın maden ihraç ediyor. “Madenlerimiz diğer sektörlere hammadde olarak ülke ekonomisine de katkı sağlıyor” diyen Alimoğlu, şöyle konuştu: “‘Önce insan, sonra çevre, sonra maden’ mottosuyla sürdürülebilirlik odaklı ihracatımızı artırmaya devam edeceğiz! Sektörün ihtiyaçlarının farkındayız.Bürokrasiyi en aza indirmek için en büyük ihtiyacımız Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı kurmaktır.Böylece tüm işlerimizi tek muhatapla halledebileceğiz.Birlikte olmak çok önemli Birlikte çalışarak ve lobi yaparak madenciler üzerinde oluşan olumsuz algıyı kırabiliriz. “Bu amaçla 18 Madencilik STK’mızla birlikte hareket ediyoruz” dedi.

Madencilerin büyük emeklerle elde ettiği ürünlerin hayatın her anında ve her alanında kullanıldığının altını çizen TİM Madencilik Sektör Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, yer üstünde olduğu kadar yer altında da muhteşem bir zenginliğe sahip olduğumuzu vurguladı.

Mermerin tarih ve coğrafyanın hediyesi olduğunu anlatan Afyonkarahisar Valisi Doç. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Roma’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya Akdeniz kıyısında yaşamış tüm uygarlıkların en önemli eserleri mermer mirasıdır. Bu topraklarda Hitit dönemine ait arkeolojik çalışmalardan elde edilen süsleme ve heykellerde, Antik Yunan ve Roma dönemlerine ait tiyatro, heykel ve arenalarda, Selçuklu saray, hamam, kervansaray, cami ve medrese külliyelerinde mermer kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma cami, minare ve çeşmelerde. “Sanatının en güzel örneklerini görüyoruz” dedi.

İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, madenleri tüm endüstriyel üretimimizin ve dolayısıyla ihracatımızın destekçisi olarak tanımlayarak, maden olmasaydı demir çelikten otomotive kadar pek çok sanayi sektöründe üretimin mümkün olamayacağının altını çizdi. makineden savunma sanayine, gemi yat imalatından iklimlendirmeye, seramikten elektrik elektronik üretimine kadar geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedir.

Başa dön tuşu