Güncel

Kocaeli’nin yerel kültürünü yaşatacak müze açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’nin kültürel mirasını yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla kurulan ilk yerel kültür müzesinin açılışını yaptı.

KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli’de yaşayan Manav Türklerinin zengin kültürünü korumak ve tanıtmak için bir süredir çalışmalar yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Yerel Kültür Platformu iş birliğiyle hayata geçirilen Kocaeli Yerel Kültür Müzesi’nin açılışını yaptı.

Unutulan yerel değerleri yeniden gün yüzüne çıkarmak ve nesilden nesile aktarmak için çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, Portakal Hafız Konağı’nın üst katını Yerel Kültür Müzesi’ne dönüştürdü. Yeni nesil bir müze olan Yerel Kültür Müzesi, Kocaeli’de manav kültürünün yarattığı kültürü hem dijital ortamda hem de somut kültürel mirasla sergilemeye başladı. Açılış programında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bu tür müzeler geçmişle bağımızı kuracak, gelecekte de var olmamızı sağlayacak yerlerdir.”

“GEÇMİŞİMİZİ HATIRLAMALIYIZ”

Portakal Hafız Konağı bahçesinde gerçekleştirilen açılış programında konuşan Başkan Büyükakın, müzelerin ve müzecilik faaliyetlerinin geçmişle bağın sürdürülmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Müzeleri sadece bir obje sergilemekten çok daha fazlası olarak gördüklerini belirten Başkan Büyükakın, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin yarın biz olarak kalması için bu yaşam kültürünü gelecek nesillere aktarmak çok değerli. Biz sadece bir objeyi sergilemiyoruz; Geçmişte bizi biz yapan ve bugün bizi biz yapan değerleri geleceğe taşıma fırsatı sağlıyoruz. Portakal Hafız Konağı başlı başına büyük bir mirastır. Bunun STK’lar aracılığıyla kente ulaşması da önemli. İnsan geçmişiyle bağı ve geleceğiyle ilişkisi olan sosyal bir varlıktır. Geçmişimizi hatırlamalı ve yaşatmalıyız. Bu halk sağlığı açısından çok önemli” dedi.

Yerel Kültür Müzesi’nin Kocaeli’ye getirilen ilk müze olmadığını ve kente birçok müze kazandırdıklarını belirten Başkan Büyükakın, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayısız müzeyi kentimize kazandırdık ve getirmeye devam ediyoruz. . Avrupa’ya gittiğimizde ‘Bizim neden yok?’ diye sorduk. sitem ederdik. Artık bizde de var. Bu eserlerin kaybolmaması için emek veren dostlarımızın takdir edilmesini isterim. Siz bu çabayı gösterdiğinizde işimiz kolaylaşıyor. Güçleniyor. Benimsenir ve aidiyet duygusu oluşur. “Bunun da bir yaşam biçimi olduğunu unutmayın.”

“GEÇMİŞE ​​SIRTINIZI DÖNMEYİN”

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz konuşmasında kültürün bizi diğerlerinden ayıran nitelikli bir özellik olduğunu belirtti. Vali Yavuz, “Seni sen yapan değerlere sırt çevirip başka değerlere doğru evrilirsen geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki bağı koparmaya başlarsın. Asimilasyona uğrayacaksınız. Ancak şunun altını çizmek isterim ki bu toprakların insanını başka hiçbir coğrafyada bulmamız mümkün değildir. O yüzden bu tür çalışmaları çok değerli ve kıymetli buluyorum. “Kültürel platform ve belediyecilik açısından Türkiye’ye rol model olabilecek birçok hizmeti sunan ve bu bağlamda kültürel değerleri de yaşatan Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a da teşekkür ediyorum” dedi.

Yerel Kültür Müzesi küratörü müze bilimcisi Yeşim Kartaler de müzeyi nasıl oluşturduklarını anlattı. Karteler, tematik bir müze yaptıklarını ve bunun çok paydaşlı bir çalışma olduğunu söyledi. Özel bir koleksiyona sahip olan müzede, Türk manavlarının geçici kaynakları, geleneksel kıyafetleri ve eşyaları yer alıyor. “Sözlü tarihi de belgeledik” dedi. Yerel Kültür Platformu Genel Sekreteri Arif Özkan da Kocaeli’de bir hayali gerçekleştirdiklerini belirterek Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Protokol konuşmaları ve açılışın ardından müze gezildi.

Başa dön tuşu